Bonding Uygulaması

Bonding nedir? Bonding, kelime kökeni olarak yapıştırma ya da tutturma anlamına gelmektedir. Günümüzde ise diş hekimlerinin estetik diş uygulamalarından bir tanesidir. Dişlerin estetik görülmesi adına “Bonding uygulaması” yapılmaktadır.

Bonding Nedir?

Bonding ve kompozit bonding estetik diş düzeltme uygulamalarından biridir. Dişlerde kırılma, çatlama ve renklenme gibi estetik sorunları gidermek amacıyla tercih edilir. Ayrıca dişler arasındaki boşlukların kapatılması için de etkili bir yöntemdir. Bonding, koruyucu diş hekimi yöntemleri arasında yer alır ve özel bir reçine kullanılarak gerçekleştirilir.

Bonding ne demek? Bonding uygulaması; kırık, çürük ya da çentikli dişlerin kompozit malzeme ile onarılması ve eski estetik görüntüsüne kavuşması işlemidir. Diş ve ağız sağlığını korumak ve düzeltmek için yapılan, bunları yaparken aynı zamanda estetik bir gülüş olanağı sağlayan bir işlemdir. Bonding uygulaması sonucunda dişlerinizdeki şekil bozuklukları giderilecek, bununla birlikte dişlerin daha beyaz bir görünüme sahip olacaktır.

Bonding diş nedir? Dişlerde darbe veya çürük nedeni ile oluşan madde kaybını gidermek, diş aralarındaki boşluğu kapatmak veya dişte oluşmuş renklenmeyi, doku bozukluğunu gidermek için bonding uygulaması tercih edilir. Diş estetiğini sağlayan bu tedavi çoğu zaman tek seansta ve  kısa sürede uygulanıp bitirilir.

Sağlıklı ve ağrısız bir şekilde dişlerinizi beyazlatmak istiyorsanız, diş beyazlatma hizmetimizden faydalanabilirsiniz.

Dişe zarar vermeden sadece dış yüzeyine, dişe uygun renkte dolgu malzemesi ekleyerek yapılan oldukça iyi bir yöntemdir. Kişi bir gün içinde hem çürüklerden hem de dişler arasındaki boşluklardan kurtulabilir. Gülüş tasarımı ile diş hekiminin heykel tıraş gibi güzel gülüş tasarlamasını sağlayan etkili, ucuz ve hızlı bir yöntemdir. Bonding diş fiyatları, işlem uygulanacak diş sayısına ve yapılması gereken işlemin boyutuna göre değişiklik gösterebilir.

Bonding Hangi Durumlarda Uygulanır? 

Bonding, ağız ve çene yapısının sağlıklı kalmasını ve hoş bir gülümseme elde etmeyi amaçlayan bir diş uygulamasıdır. Estetik ve fonksiyonel nedenlerle tercih edilir. Özellikle ön diş estetik dolgu amaçlar için yaygın olarak kullanılsa da arka dişlerde de uygulanabilir. Bonding, aşağıdaki durumlarda başarılı bir şekilde kullanılabilir:

  • Dişler arasındaki boşlukların kapatılması için bonding diş arası doldurma işlemi uygulanabilir.
  • Hafif çürüklerin tedavisi için tercih edilebilir.
  • Küçük çatlaklar veya kırıkların düzeltilmesi amacıyla kullanılabilir.
  • Dişlerin boyutlarının düzeltilmesi için bonding ile diş uzatma tedavisi tercih edilebilir.
  • Sararmış diş renginin düzeltilmesi ve daha beyaz bir görünüm elde etmek için yapılabilir.
  • Estetik olarak hoş olmayan amalgam dolguların yerine bonding uygulanabilir.

Tüm bu gerekçeler, bonding uygulamasının yaygın olarak tercih edildiği ancak bunlarla sınırlı olmayan durumlardır. Diş hekimleri, hastaların ihtiyaçlarına ve isteklerine bağlı olarak bonding uygulamasını farklı durumlarda da kullanabilir.

Bonding Uygulaması Nasıl Yapılır? 

Bonding diş tedavisi, adım adım gerçekleşir. İşlem başlamadan önce, kullanılacak malzemeler hakkında bilgi verilir ve alerjik reaksiyon riski değerlendirilir. Renk seçimi, doktorun yönlendirmesiyle hastanın tercihine göre yapılır. Ardından dişler temizlenir ve hazırlanır. Hastanın durumuna göre anestezi gerekip gerekmediği değerlendirilir ve gerekliyse anestezi uygulanır.

Dişlerin hazırlığı yapılırken işlem sırasında tükürükten izole bir ortam sağlanması için genellikle dişlerin sadece dışarıda kalacağı bir delik olan lastik örtü kullanılır. Daha sonra mikro fırça ile dişe bağlayıcı maddeler uygulanır. Diş rengiyle uyumlu bonding reçinesi, işlem yapılan dişe uygulanır. Son aşamada gülüş tasarımı ve cilalama yapılır. Estetik görünümü optimize etmek için gerekli düzeltmeler gerçekleştirilir ve bonding işlemi tamamlanır. Bu adımların takip edilmesiyle bonding diş tedavisi etkili bir şekilde tamamlanır, hastanın gülümsemesi ve ağız sağlığı için olumlu sonuçlar elde edilir.

Bonding Tedavi Adımları

  1. Öncelikle dişler temizlenir.
  2. Dişlerdeki çürükler giderilir, yüzeyde tutuculuğu arttırmak için pürüzlendirme yapılır. Sonuç olarak bu işlem bonding dediğimiz tutucu ajanı kullanarak dişteki kusurları kapatmak için diş rengindeki dolgu materyalinin dişe yapıştırılması işlemi olduğu için pürüzlü yüzey çok önem taşımaktadır.
  3. Yine tutuculuğu güçlendirmek için bu pürüzlü yüzeyleri derinleştirecek asit uygulaması yapılır.
  4. Asit belli bir süre uygulandıktan sonra su ile yıkanır, kurutulur ve bu sayede bonding materyali için temiz, kuru yüzey elde edilmiş olunur.
  5. Bu yüzeye mikro fırça yardımı ile bonding uygulandıktan sonra ışık ile sertleşmesi sağlanır.
  6. Bağlayıcı ajan olan bonding’in bu şekilde uygulanması sonrasında diş renginde seçilen farklı tabakalarda farklı özellikteki dolgu materyalleri ile kişiye kaybettiği veya hayal ettiği estetik diş görüntüsü sağlanır.

Burada hekimin yeteneği ve kullandığı materyallerin kalitesi de son derece önemlidir. Dişlerimiz dişetinden başlayarak uç noktasına kadar farklı renk ve özelliktedir. Ayrıca dıştan içe de farklı özellikteki tabakalardan oluşmaktadır, bu sebeple kullanılan dolgu materyalleri de bu tabakaların özelliklerine ve renklerine uyan çeşitlilikte olmalıdır. Bununla pirlikte porselen yaprak diş kaplama işlemi hakkında detaylı bilgi almak için laminate veneer adlı sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Yani dişin iç tabakasına uygulanacak dolgu materyali ile dışına uygulanacak dolgu materyali farklı özellikte olmalıdır. Buradaki amaç diş dokularını çok iyi taklit edebilecek materyaller ile dişin yeni dizaynını yapmaktır.

Bonding uygulamasi whatsapp ile bilgi al

Bonding Tedavisinin Süresi Nedir?

Bonding uygulaması, gülüş tasarımı işlemi yaptıracak olanlar için tek seanstır. Bonding tedavisi genellikle 45 dakika – 1 saat içerisinde tamamlanır. Hastalar bu kısa sürede istenilen gülüşe sahip olur.

Fakat hastanın diş etlerinde problem ve kanama var ise bonding uygulamasına geçilmeden önce diş eti tedavisi uygulanmalıdır. Yeteri kadar iyileşme sağlandıktan sonra bonding uygulaması yapılmalıdır. Buradaki iyileşmeden kasıt diş etlerinin kanamasız ve açık pembe renkte olmasıdır. Bunun için gerekirse birkaç gün beklenmelidir.

Diş etleri sağlığına kavuşmadan bonding uygulaması sağlıklı ve verimli olmayacaktır çünkü işlemler esnasında diş etinde meydana gelen kanama tedavinin gidişatını olumsuz etkileyecektir.

Dişe yapılması gereken başka işlemleriniz var ise (kanal tedavisi gibi) önce bu işlemler yapılır daha sonra bonding uygulamasına geçilir. Bir seansta hasta dişleri arasındaki boşluktan veya çürükler mevcut ise çürüklerden kurutulabilir.

Hastanın dişleri kısa ise bu uygulama ile dişler belli ölçülerde uzatılabilir. Özetle, hasta kısa yoldan ve daha az maliyet ile basit bir şekilde gülüş tasarımı yaptırabilir. 

Bonding Uygulaması Ağrılı Mıdır?

Bonding uygulaması estetik amaçlı yapılacaksa ağrı olmayacağı için anesteziye gerek yoktur. Yani diş arası kapatma, dişin boyunu uzatma, renk bozukluğunu giderme gibi genel itibari ile gülüş tasarımı uygulamalarını içeren işlemlerde anesteziye gerek duyulmamaktadır. 

Fakat bonding uygulaması çürük sebebi ile yapılacaksa ve bu çürük derin, dişin canlı olan sinir tabakasına (pulpa odasına) yakın ise anestezi yapmak gerekir.

Anestezi sonrası yeterli uyuşukluk sağlandıktan sonra gerekli temizleme ve şekil verme işlemleri yapılıp bonding uygulamasına geçilir.

Bonding Uygulaması Avantajları

Diş bonding tedavisi, uygun olduğunda sonuçlardan memnuniyet oranının oldukça yüksek olduğu bir yöntemdir. Bu tedavi, aşağıdaki avantajlarıyla dikkat çeker:
  • Dişlerdeki aşınma minimumda hatta neredeyse sıfırdır. Dişlerin doğal yapısının korunmasını sağlar.
  • Bonding tedavisi hızlı sonuç verir ve tek seansta birkaç diş üzerinde işlem yapılabilecek kadar hızlıdır.
  • Diş araları ve biçim bozuklukları kolayca düzeltilir. Gülüşün estetik görünümünü iyileştirir.
  • Dişlerin rengi, bonding tedavisi ile değiştirilebilir. Bu sayede daha beyaz ve estetik bir gülümseme elde edilebilir.
  • Bonding dişler, doğru bakım yapıldığında uzun ömürlüdür. Düzenli diş temizliği ve kontrolleriyle, bu estetik görünüm uzun süre korunabilir.
  • Doğal diş görünümünü kolaylıkla yakalayabilir. Renk ve şekil açısından diğer dişlere uyum sağlayabilir.
  • Genellikle bonding işlemi sırasında anesteziye ihtiyaç duyulmaz, tedaviyi daha konforlu hale getirir.
  •  Diğer estetik diş tedavilerine kıyasla daha hesaplı bir seçenektir.
  • Eğer bir düzeltme gerekiyorsa bonding kolaylıkla yeniden yapılandırılabilir veya düzeltilebilir.
Tüm bu avantajlar, bonding diş tedavisinin popülerliğini arttıran ve hastaların tercih ettiği bir seçenek haline getiren faktörlerdir.

Bonding Her Dişe Uygulanabilir Mi?

Bonding, ayrık diş birleştirme başta olmak üzere genel diş estetiği için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Ancak her dişe uygulanabilir olmayabilir. Bonding genellikle estetik amaçlarla kullanılır ve küçük çaplı düzeltmeler için idealdir. Örneğin; çürüklerin onarılması, kırık veya çatlak dişlerin düzeltilmesi, diş aralarındaki boşlukların kapatılması ve dişlerin renk veya şekil değişiklikleri gibi durumlar için bonding uygulanabilir.

Bonding’in her diş için uygun olup olmadığı; kişinin diş yapısı, durumu ve ihtiyaçlarına bağlıdır. Özellikle büyük boşlukların veya aşırı kırılmaların olduğu durumlarda bonding yeterli olmayabilir ve daha kapsamlı tedaviler gerekebilir.

Bonding Diş Kimlere Yapılamaz?

Bonding diş yöntemi, güvenli bir seçenek olmasına rağmen her birey için uygun olmayabilir. Özellikle çürük, diş eti sorunları veya ağız enfeksiyonu gibi diş ve diş eti problemleri yaşayan kişiler, öncelikle bu problemleri çözmeleri gerekmektedir. Dişlerinde çok fazla aşınma olan kişilerde de bonding yöntemi iyi sonuç vermeyebilir. Bu durumda porselen veya zirkonyum kaplama gibi alternatif tedavi seçenekleri önerilebilir. Diş minesinde sorun yaşayanlarda özellikle diş minesine bonding uygulaması yapılamaz ve diş minesinin sağlıklı bir şekilde restore edilmesi gerekebilir. Bu nedenle bir diş hekimine danışarak kişinin durumuna en uygun tedavi seçeneğinin belirlenmesi önemlidir.

Bonding Diş Tedavisinin Yan Etkileri Var Mı?

Bonding diş tedavisi, diş estetik uygulamalarının başında gelir ve yüksek oranda tercih edilmesinin sebeplerinden biri, uygulama sırasında hastanın hiçbir dişine veya diş etine zarar verilmeden gerçekleştirilebilmesidir. Bu uygulama oldukça hızlı ve yan etkisiz bir şekilde gerçekleştirilir. Genellikle bonding tedavisinin doğrudan yan etkileri çok nadirdir. Ancak yine de bazı olası yan etkiler görülebilir.

Bunlar arasında hassasiyet, bonding malzemesinin renk değiştirmesi veya yüzeyde lekelenmeler olabilir. Ayrıca bonding uygulamasının dayanıklılığı, diğer estetik prosedürlere kıyasla daha sınırlı olabilir ve zamanla renk değişiklikleri veya lekelenmeler meydana gelebilir. Bonding diş öncesi sonrası doğru bakım ve düzenli diş kontrolleri ile bu tür yan etkilerin riski minimize edilebilir. Peki, estetik dolgu düşer mi? Bu materyallerin kendiliğinden düşme olasılığı oldukça düşüktür.

Bonding Uygulaması Sonrasında Nelere Dikkat etmeliyiz?

  • Uygulamadan sonra ağız bakımı her zamanki gibi büyük önem taşımaktadır. Çürük oluşumlarının önüne geçmek için günde 3 kez diş hekimlerinin tavsiye ettiği şekilde dişler fırçalanmalı, düzenli diş ip ve arayüz fırçası kullanmalıyız. 
  • Sert gıdalar ve kabuklu yiyecekler konusunda azami hassasiyet gösterilmelidir. Kuruyemişleri dişlerimiz ile asla kırmamalıyız. Bonding uygulaması ön bölgedeki kesici işlerimize uygulandıysa buralarla sert lavaş gibi dürümleri ve ayva, elma gibi meyveleri ısırarak yemekten kaçınmalıyız.
  • 6 ayda bir diş hekiminize gitmeli, genel muayene olunmalıdır.İşlem gören dişlerin muayenesinin aksaklığa yol açmadan erken dönemde giderilmesini sağlamalıyız.
  • Ağız bakımında en önemli konulardan biri olan diş ipi kullanımı diş aralarında çürük oluşumunu engeller. Bu sebeple özellikle işlem görmüş dişlerimizin aralarını mutlaka diş ipi ile temizlemeliyiz.
  • Bonding uygulamasında kendi dişimize en yakın materyaller tercih edilerek üretilen maddeler ile dişler tamamlandığı için ana dişimizi etkileyen her yiyecek ve içecek  bonding uygulaması olan dişleri de etkileyecektir. Bu sebeple yapılan tavsiyelere uyum göstermek tedavinin kullanım ömrü ve konforu için son derece önemlidir.

Bonding Uygulamasının Ömrü Kaç Yıldır?

“Bonding diş ne kadar dayanır?” diye soracak olursanız, bu hastadan hastaya ve dişlerinize gösterdiğiniz özene göre değişebilmektedir. Kompozit dolgu ömrü 5-10 yıl arasında değişir. Bu süre birçok etken dahilinde değişebilir. Örneğin; bonding uygulamasının dayanıklılığını etkileyen faktörler arasında kişinin diş hijyeni alışkanlıkları, ağız sağlığı durumu, dişlerin düzenli bakımı, sert gıdaları çiğneme alışkanlıkları ve sigara içme gibi alışkanlıklar yer alır. Bu kriterler bonding uygulamasının ömrünü etkileyebilir ve bazı durumlarda bonding malzemesinin yeniden uygulanması gerekebilir.

Bonding Uygulamasında Gün Geçtikçe Sararmalar Olur mu?

Bonding uygulaması sonrası göstereceğimiz özen ve bakım ; sararmalar ve zamanla yüzeyde oluşacak bozuklukları minimuma indirecektir. Zamanla kendi ana dişlerimiz dahi şekil ve renk olarak değişiyorken ana dişimizin dokularını taklit etmek için dizayn edilip üretilen bonding ve dolgu malzemesinin ilk yapıldığı günkü görünümünü korumasını beklemek pek gerçekçi bir beklenti değildir. Kahve ve çay gibi dişlerde renklenmeye sebep olan içeceklerin ve sert yapılı, kabuklu yiyeceklerin aşırı tüketimi bonding uygulaması sonucunda kavuştuğumuz ideal görünümün zamanla bozulmasına neden olacaktır. Bu sebeple hem kendi doğal dişlerimizin hemde dişlere yapılan her türlü tedavi ve estetik uygulamanın uzun ömürlü olabilmesi için ağız bakımı ve beslenme alışkanlıklarımıza azami özen göstermeliyiz.

Sağlıklı bir yaşam için sindirimin ağızda başladığı lütfen unutmayalım, sindirim sistemi vücudun lokomotifidir ve ağız da sindirim sisteminin başladığı yerdir.

Bonding Diş Fiyatları

Estetik bonding fiyatları; uygulamayı yapacak olan diş hekiminin deneyimi ve uzmanlığı, kullanılan malzemelerin kalitesi, tedavinin yapılacağı bölgenin coğrafi konumu gibi değerlere göre değişir. Ayrıca tedavinin yapılacak olan dişin durumu ve tedavinin karmaşıklığı da fiyatı etkiler.

Genel olarak bonding diş tedavisi diğer estetik diş tedavilerine kıyasla daha uygun fiyatlı olmaktadır. Diş arası boşluk doldurma fiyatları dahil olmak üzere tüm süreç hakkında net bilgi almak için Dr. Özlem Özcan üzerinden danışmanlık alabilirsiniz. Böylece tedavi süreci hakkında detaylı bir değerlendirme yapma fırsatınız olacaktır. Bu sayede hastanın ihtiyaçlarına ve beklentilerine en uygun fiyat teklifi alınabilir.

Bonding Uygulaması Hakkında Merak Edilenler

1Sararan Dişlere Bonding Yapılır mı?

Bonding uygulaması, sararan, kırık ya da çentikli dişler için yapılmakta olan bir uygulamadır. Dişleri eski rengine kavuşturmak için kullanılabilir.

2Küçük Diş Büyütme İşlemi Nasıl Yapılır?

Diş yapılarında karşılaşılan anormal küçüklükleri gidermek için diş kendi yapısında bulunan kompozit rezin ile bonding yapılabilir.

3Bonding Fiyatları Ne Kadardır?

Bonding yapılacak olan dişlerin sayısına ve gereken işlemin boyutuna göre fiyat değişebilmektedir. Bu nedenle net bir fiyat vermek mümkün değildir.

4Bonding Ne Kadar Dayanır?

Kompozit dolgular tahmini olarak 7-10 yıl kadar ağızda kalabilir. Bu zaman müşterinin diş sağlığına özen göstermesi ve tedaviyi uygulayan ekibin tecrübesi doğrultusunda değişebilmektedir.

5Bonding Uygulamalarında Anesteziye Gerek Var mıdır?

Bonding uygulaması süreci içerisinde anestezi yöntemi kullanılmamaktadır.

6Bonding Herkese Uygulanabilir mi?

Bonding uygulaması 7’den 70’e tüm yaş gruplarına kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Çocuklar, yetişkinler, ergenler ve bunun gibi birçok yaş grubu gönül rahatlığı ile yaptırabilir.

7Bonding Diş Kalıcı mı?

Bonding tedavisi kalıcı bir işlemdir ve genellikle yaklaşık 7-10 yıl boyunca kullanılabilmektedir.

8Bonding Hangi Dişlere Uygulanır?

Bonding işlemi, hasar almış, çatlamış, yontulmuş veya kırık dişleri onarmak amacıyla uygulanır. Aralarında boşluk olan veya sararan dişlere de uygulanabilir.

9Bonding Diş Zararlı mı?

Bonding işlemi dişlere herhangi bir zarar vermemektedir. Ancak, uygulamadan sonra dişlerinizin bakımına özen göstermelisiniz.

Sizleri Ne Bekliyor?

Gayrettepe diş kliniğinde 14 yıl, alanında ise 16 yıllık tecrübeye sahip Diş Hekimimiz, binlerce hasta tedavisi, eğitimler, seminerler ve sunumlara katılmıştır.

Dt. Özlem Özcan Diş Kliniği tamamen etik çalışan %100 hasta memnuniyeti odaklı bir sağlık kuruluşudur. Hastalarımız en büyük referansımızdır.

Kliniğimiz Metrobüse 5 dk uzaklıkta olan Kliniğimiz Gayrettepe ve Esentepe mahallelerinin sınırı olan Yıldızposta caddesi üzerinde bulunmaktadır.

Ağız sağlığı beklemez.
Hemen randevu alın, gülüşlerinize sağlık katın!

3.8/5 - (16 votes)