Her insan hayatının bir bölümünde diş ağrısıyla karşılaşır. Diş ağrılarına çürük dişler, dentin hassasiyeti, gömülü diş ya da diş eti kaynaklı sorunlar yol açabilir. Bunun yanında diş ağrısı çeken hastaların büyük çoğunluğu işe çürük diş sebebiyle ağrı çeker. Bu durumda ise hastaların sıklıkla sorduğu soru “Çürük diş ağrısına ne iyi gelir?” sorusudur.
Çürük diş ağrısına ne iyi gelir sorusuna değinmeden önce, diş çürüğünün nasıl oluştuğuna ve ilerleme aşamalarına bakalım.
Diş eti ağrısına ne iyi gelir sorunusun cevabını öğrenmek için öncelikle tedavi edilmelisiniz bu nedenle lütfen whatsapp hattımızdan bizimle iletişime geçip randevu alınız.
Diş çürüğünün en temel sebebi ağız bakımının yeteri kadar yapılmamasıdır. Yemeklerden sonra dişler üzerinde besinlerden ince bir tabaka kalır, yoğun karbonhidratlı ve yapışkan özellikli gıdaların tüketiminde bu tabaka daha da kalın olmaktadır. Diş fırçalandığı zaman fırçanın darbe etkisi ile bu tabaka dişlerden kolaylıkla uzaklaştırılabilir ve diş ipi kullanımı ile diş aralarına girmiş olan besin artıkları da kolaylıkla temizlenebilir. Düzenli diş fırçalama yapılmadığı zaman ağız içerisinde bulunan ve dişlerin çürümesine sebep olan bakteriler bu besin tabakası ile beslenmeye başlar ve çoğalırlar.
Bakterilerin beslenmesi sonrası dışarı atık maddeler atılır, bu atık maddeler aşırı asitli olduğu için dişin en dış yani mine tabakası üzerinde tahribat yapar. İlk başlarda onarılabilir durumda olan bu tahribat zaman geçtikçe dönüşümü olmaya bir hasara dönüşür. İşte buna çürük başlangıcı denilmektedir. Mine tabakasını aşıp dentin tabakasına gelen çürük burada çok hızlı ilerleyerek dişin siniri olan pulpa dokusuna kadar gelir. Dişin mine tabakasından pulpa tabakasına kadar giden bu yolda bakteriler dişin içerisinde oldukları için ağız bakımı yapılsa da çok etkilenmeden yollarına devam edebilirler. Yani belli bir süre diş bakımını ihmal etmek çürük başlangıcına sebep olur ve sonradan ağız bakımını düzenli yapmak ile başlamış olan çürüğü durdurma veya yok etme şansımız olmayacaktır. Yeni başlamış ve henüz dişin sinirine ulaşmamış olan çürüklerde hiç bir belirti yoktur. Ağrı ve sızı olmadığı için çürüğün farkına ancak rutin diş hekimi kontrollerinde hekim varabilmektedir.
Çürük dişin sinirine yaklaştıkça hafif soğuk sıcak hassasiyetleri göstererek belirti vermeye başlar. Bu aşamada hemen doktora gitmek gerekir çünkü bu aşamadaki çürük basit bir dolgu işlemi ile tedavi edilebilir. Eğer hasta bu aşamada dişin hasasiyetini giderici yöntemler aramaya başlar ve bu süreci geçiştirirse çürük dişin sinirine tamamen ulaşacak, sinirin içine kadar girecektir. Bu aşamada aşırı diş ağrıları ve ızdıraplar başlar. Başlangıçta besin artıkları ile beslenen bakteriler dişin sinirine ulaştıklarında bu sinir ile beslenmeye başlayacaklar ve gün geçtikçe sinirin ölmesine sebep olacaklardır. Dişte şiddetli ağrılara sebep olacaktır. Bakterin dişin en iç tabakasına yerleşmesi ve dişin sinirini tamamen öldürmesi ile ızdırap haline dönüşmüş ağrılar bir süre son bulabilir. Ama bakteriler yolculuğuna devam edip dişin kökünün ucuna kadar gidecek ve besin atıklarını buraya boşaltacaktır. Burada biriken atıklar bir süre sonra dişin kök ucunda apse oluşumuna sebep olacak ve bir süreliğine dinmiş olan ağrılar yeniden başlayacaktır. Bu süreçteki ağrı dişin üzerine basınca oluşan şiddetli ağrılardır.
Tüm bu süreçte çürük hangi aşamada fark edilirse edilsin tedavi şansı vardır. Buna rağmen bu süreç geçiştirilir ve diş tedavi edilmez ise sonraki süreçte kronikleşen diş apsesi tedavi edilemez bir duruma gelecek ve dişin kaybı sürecine ve sonunda implant tedavisine doğru evrilecektir.
Ayrıntılı olarak diş çürüğü sürecini anlatmış olmamamızdaki temel sebep diş ağrısının geçiştirilmesinin daha büyük sorunlara yol açtığının net olarak anlaşılmasını sağlamaktır. Basit bir diş dolgusu ile tedavi edilebilecek bir çürük ihmal neticesinde diş kaybına kadar gitmektedir. Unutulmamalıdır ki teknoloji ne kadar gelişmiş ve ne kadar mükemmel tedaviler uyguluyor olursak olalım hiç bir yapay diş kendi dişimizin yerini tutmayacaktır. Bu sebeple önceliğimiz doğal dişlerimizi korumak olmalıdır.
Diş ağrısı çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Bu nedenlerden biri de dişin çürümesinden kaynaklı olan çürük diş ağrısıdır.
Diş çürüğü, plaktaki bakterilerin dişlerin minesini aşındırması ve boşluk oluşturmasıyla beraber diş yapısının içindeki hassas sinir uçları açığa çıkar. Böylelikle bakteriler dişin kök kısmındaki boşluklara kadar sızabilir. Oluşan çürük ise hafif bir zonklama, keskin bir ağrı, aniden saplanma gibi bir his olarak ortaya çıkar. Bu durum diş çürüğünün yan etkileri arasında yerini alır.
Çürük diş ağrısı, insanların sıklıkla karşılaştığı ve hayatlarının olumsuz etkilenmesine sebep olan bir ağrıdır. Çürük diş ağrısı çeken hastalar sıklıkla “Çürük diş ağrısına ne iyi gelir? Ağrıyan çürük dişe ne yapılması gerekir?” gibi soruların cevaplarını arar. Birçok insan çürük diş ağrısı için direkt diş hekimine başvurmayı tercih eder. Diş hekimleri ise diş çürüğünün boyutuna göre tedavi uygular.
Çürük diş sorunu yaşayan bireylerin birçoğu her diş ağrısı çektiğinde “Çürük diş ağrısına ne iyi gelir?” diye sormaya başlar. Yaşanan bu ağrının şiddetine göre evde çözümler üretilmeye çalışılır. Evde uygulayabileceğiniz ancak anlık çözümler üreten yöntemler kısa süreli etki gösterecektir. Diş ağrısı veya dişte oluşan herhangi bir sorun tedavi edilmeden asla kendiliğinden geçmez. Hem sorun hemde diş ağrısı giderek artacak ve işe yarar gibi görünen yöntemler bir süreden sonra hiç bir işe yaramayacaktır. Bu yöntemlerin anlatılma sebebi sadece hekimine o an ulaşamayan hastaların randevu zamanına kadar ızdırabının dinmesine katkı sağlamak amaçlıdır. Evde diş ağrısına ne iyi gelir hadi hep birlikte inceleyelim.
Apseli dişlerde ağrının bulunduğu yere doğru soğuk kompres uygulamaktır. Bu durum diş ağrısını durdurabilir veya bir süreliğine uyuşma sağlayabilir. Ağrının veya şişliğin yoğunlaştığı tarafa cilde zarar vermemesi adına bir bez parçasına sarılmış buz torbası kompresi uygulanır. Ciltte buz yanığı oluşmasına sebep olmamak için sürekli tutulmamalı, birkaç dakika uygulandıktan sonra biraz dinlenip tekrar edilmeli. Bu yöntem sayesinde apse ağrısında kısa süreli bir rahatlama sağlanabilmektedir.
“Çürük diş ağrısına ne iyi gelir?” sorusunun en doğal cevaplarından biri de tuzlu suyla gargara yapmaktır. Ilık suyla tuzun karıştırılmasıyla elde edilen tuzlu su ile ağız çalkalanır. Tuzlu su ile gargara yapmak diş çürüğünden ziyade diş eti iltihapları veya ağız içi yaralarından kaynaklı ağrılara iyi gelmektedir.
İnsanlık tarihi boyunca diş ağrısı tedavilerinde karanfil veya karanfil yağı sıklıkla kullanıldı. Bu tedavi yöntemi dişteki iltihabı azaltabilir, ayrıca diş ağrısını uyuşturabilme etkisine de sahiptir. Çürük diş ağrısına ne iyi gelir diye merak eden çoğu kişiye bu yöntem yardımcı olmuştur. Diş ağrısını tedavi etmek için;
Ağrıyan dişler için sadece diş hekiminin muayene sonucu reçete ettiği ilaçlar kullanılmalıdır. Hiç bir ilaç dişteki çürüğü veya apseyi tedavi etmez sadece ağrı ve sızıyı biraz durdurur, öteler. Ezbere kullanılan ve sürekli tekrar edilen antibiyotik kullanımı bir süreden sonra vücudun ilaca bağışıklık kazanmasına sebep olur. Soğuk kompres, tuzlu suyla gargara ve karanfil yağı iltihaplı diş ağrısına ne iyi gelir ve zonklayan diş ağrısına ne iyi gelir sorularına çözüm olabilmektedir.
Dişte çürük oluştuktan sonra geçmesi mümkün değildir. Çürük hangi aşamadaysa ona göre bir tedavi uygulanmalıdır. Başlangıç aşamasında sadece dolgu yapmak yeterli olabilmekteyken ilerleyen aşamalarda kanal tedavisi gerekli olabilmektedir. Fakat diş çürüğü problemi yaşamadan önce ağız bakımının düzgün yapılması, asitli ve şekerli yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketilmemesi ve tüketimi sonrasında; asitli içeceklerden sonra suyla çalkalanması, şekerli yiyecek ve içeceklerden sonra da dişlerin fırçalanması çürük oluşumunu engelleyebilir.
Çürük diş ağrısına ne iyi gelir bahsettiğimize göre şimdi hamilelikte diş çürüğü tedavisi uygulanır mı buna değinelim. Genel olarak hamilelik sürecinde birçok hamile kadın diş ve diş eti problemi yaşar. Bunu engellemek için gebelik planlamadan önce tüm diş ve dişeti problemleri tedavi edilmelidir. Bu şekilde kişi gebelik sürecindeki hormonal değişikliklerin sebep olacağı ağız ve diş problemlerinden çok daha az etkilenir. Gebelik döneminde oluşan problemlerin tedavisi kadın doğum doktoru tarafından bir itiraz bulunmadığı sürece yapılabilir. Gebelik sürecinde en sakıncalı işlem röntgen çekimi işlemidir. Röntgen çekimi harici diğer tedaviler içinde en güvenli dönem üç ve altıncı aylar arasındaki dönemdir. Hamilelik sürecinde yaşanan çürük diş ağrıları için soğuk kompres, gargara gibi yöntemler uygulanabilir.
Hamilelikte diş bakımı hakkında merak edilenleri, Hamilelikte diş bakımı adlı içeriğimizde bulabilirsiniz.
Enfeksiyon bulunmayan ve çok ağrıyan diş çekilebilir. Ancak ilk olarak hastanın diş kaybı yaşamaması adına çürüğün boyutuna göre kanal tedavisi önerilir.
Evde uygulanabilecek gargara, ağrı kesici, soğuk kompres gibi yöntemler geçici bir süreliğine de olsa diş ağrısını en çabuk şekilde kesebilir.
Çürük dişler başlangıç aşamasında ağrı yapmaz ve bu aşamada hasta tarafından çoğunlukla fark edilmez, hekim renk değişiliği veya bazen röntgen yardımı ile çürüğü teşhis edebilir. Tespit edilmiş bir çürük diş varsa dolgu yapılarak ilerlemesi ve ağrıması durdurulmalıdır.
Apse çok ilerleyip dişi kökünü saran kiste dönüşmediği sürece kanal tedavisi ile tedavisi mümkün olmaktadır. Kiste dönüştüğü durumlarda ya dişin çekilmesi gerekir ya da kanal tedavisine ek olarak dişi kökünün cerrahi olarak açılıp kist ile birlikte dişin kökünün de bir miktar alınması ile tedavi edilebilir.
Diş ağrısının iyileşme süreci kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Soğuk kompres, karanfil yağı ve tuzlu su ile gargara işlemlerinin diş ağrısını azalttığı gözlemlenmektedir.