Damak çekilmesi, diş eti çekilmesi ya da periodontitis, diş etinin dişi ya da diş kökünü açıkta bırakarak geriye çekilmesi olarak tanımlanabilmektedir. Diş eti çekilmesi diş ve diş eti arasında boşluk oluşturmaktadır. Buradaki boşluklar bakterilerin kolaylıkla birikebileceği boşluklardır. Periodontitis tedavi edilmez ise dişi destekleyen dokular ve kemik yapısı önemli ölçüde hasar görüp diş kayıbı yaşanabilmektedir.
Bu yazımızda “Damak çekilmesi neden olur?” sorusuna cevap oluşturarak periodontitis hakkında en çok merak edilenleri açıkladık. Bu noktada damak çekilmesinin ne olduğuna, belirtilerine ve sebeplerine, damak çekilmesinin önlenmesi için yapılması gerekenlere ve damak iltihabına değindik.
Zirkonyum diş kaplama adlı sayfamızı inceleyerek diş kaplama fiyatları ve zirkonyum diş kaplama hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Damak Çekilmesi (Periodontitis) Nedir?
Periodontitis ya da diş eti çekilmesi olarak da adlandırılan bu rahatsızlık, diş çevresinde bulunan yumuşak dokunun zarar görmesine sebep olabilen ve tedavisi gerçekleşmez ise dişleri destekleyen kemikleri yok edebilecek olan önemli ve ciddiye alınması gereken bir diş eti enfeksiyonu olarak bilinmektedir. Gerekli tedbir alınmazsa, petiodontitis sorunu diş gevşemesi ya da diş kaybına sebep olabilmektedir.
Periodontitis yaygın görülen bir durumdur ama yüksek oranda önlenmesi de mümkün bir durumdur.
Damak Çekilmesi Belirtileri
Periodontitis belirtileri arasında çoğunlukla ilk hissedilen dişlerdeki hassasiyettir. Buna ek olarak, periodontitisin diğer belirtileri:
- Diş fırçalama esnasında ya da herhangi bir zamanda diş etlerinde kanama görülmesi
- Sert yiyeceklerin (elma, armut…) yenilmesi sırasında kanama gözlenmesi
- Dişlerin normal boyutundan daha uzun görünmesi
- Diş etinde kızarıklık ya da şişkinlik gözlenmesi
- Diş etinin parlak kırmızı, koyu kırmızı ya da morumsu görünmesi
- Çiğneme esnasında ağrı
- Ağız kokusu
- Dişlerin ısırıldığı zaman birbirlerine uyma şeklinde değişiklik hissedilmesi
- Diş etlerinin kolaylıkla kanaması
Damak Çekilmesi Neden Olur?
Periodontitis oluşumu pek çok sebebe bağlı olarak gerçekleşebilmektedir.
- Çoğunlukla peridontitis , bakterilerden oluşan plakların oluşum ile gelişir. Bu plaklar tedavi edilmez ise sonucunda diş eti çekilmesi ilerleyebilmektedir.
- Diş eti dokusunu ya da dişleri tutmakta olan kemikleri tahrip edebilecek olan bakteriyel diş eti enfeksiyonu olan periodontal hastalıklar damak çekilmesinin temel nedenlerinden biridir.
- Gün içinde tüketilen besinlerdeki nişasta ve şeker, ağızdaki bakteriler ile etkileşimde bulunduğunda dişte plak oluşmaktadır. Günde iki defa diş fırçalamak ve bir defa diş ipi kullanmak plak oluşmasını önleyebilir ama plaklar hızlı bir biçimde tekrar oluşabilir.
- Peridontitis hastalağında genetik etkiler görülebilir, kimi insanlar diş eti hastalıklarına daha duyarlı olabilmektedir. Araştırmalara göre kimi insanların diş eti hastalıklarına daha yatkın olduğu ve bunun diş bakımından bağımsız olabildiği bilinmektedir.
- Diş fırçalarken çok sert fırçalamak ya da yanlış fırçalamak dişlerin yıpranmasına, damak iltihabına ve periodontitis hastalığına neden olabilir.
- Diş bakımı yapmama ya da yetersiz yapma, dişleri gerektiğinden az fırçalama, diş ipi kullanmamak gibi durumlar dişler arasındaki plakların tartara yani diş taşlarına dönüşmesine sebep olur. Tartar dişlere ve diş etlerine yapışan sert maddeler olup profesyonel diş temizliği işlemi ile temizlenebilir ve temizlenmezse damak çekilmesine sebep olabilir.
- Tütün ürünleri, dişlerde çıkarması zor olan ve damak çekilmesine sebep olabilen plaklar oluşmasına sebep olur ve tütün ürünleri kullanıcılarında damak çekilmesi oranı daha yüksektir.
- Ergenlik, hamilelik, emzirme ya da menopoz benzeri hormonal dengede değişikliğe sebep olan durumlar diş etinin hassaslaşmasına sebep olabilir ve damak çekilmesi görülme olasılığı daha yüksektir.
- Stres anlarında ya da uyurken farkedilmeden dişlerin sıkılması ve gıcırdatılması ile dişlere çok fazla kuvvet uygulandığı için diş eti çekilmesi görülebilmektedir.
- Dudaklarda ya da dilde piercing bulunması ile diş etlerine sürekli temas eden piercing, diş eti dokusunda yıpranmaya ve tahriş olmaya sebep olabilmektedir. Peridontitis sadece piercing ile temasta olan bölgelerde bulunuyor ise piercingin çıkarılması olumlu sonuç verebilir.
Damak Çekilmesi Nasıl Önlenir?
Periodontitis yaşamamak için diş eti çekilmesine sebep olan durumlardan uzak durmak ve diş bakımının doğru ve düzenli yapılması ile birlikte dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır.
- Periodontitisi önlemede en etkili yol, çocukluktan beri başlamış olan ve hayat boyu düzenli bir şekilde devam eden diş temizliği, diş bakımı alışkanlığının edinilmiş olmasıdır. Dişlerin her gün fırçalanması, diş ipi ile temizlenmesi gerekmektedir. Diş fırçalamadan önce diş ipi kullanmak, dişlerin arasına giren yemek parçaları ve bakteri temizlemede yardımcı olmaktadır. Böylece diş çevresinde damak çekilmesine sebep olan bakterilerin oluşması önlenir.
- Senede en az iki defa diş hekiminizi ziyaret etmeniz ile birlikte diş eti çekilmesi varsa ya da oluşması bekleniyorsa müdahale ile tedavi edilebilir ve diş hekiminden doğru diş fırçalama konusunda yardım alınabilir.
- Diş fırçalarken yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanılması diş eti kanamasını ve periodontitis hastalığını önleyebilmektedir.
- Sigara veya herhangi bir tütün ürünü kullanımı alışkanlığı var ise bu alışkanlığı bırakmak diş eti çekilmesinin önlenmesinde önemli olmaktadır.
Damak çekilmesi ne gibi durumlara yol açar?
Damak çekilmesi, diş hassasiyetine, ağız kokusuna, estetik görüntü bozukluğuna, diş çürüklerine ve diş kaybına yol açar.
Damak çekilmesi yaşamamak için dişleri nasıl fırçalamak gerekir?
Dişlerin, yumuşak ya da orta sert bir fırçayla baskı yapmadan ve daima diş etinden dişe doğru fırçalamak gerekmektedir. Diş hekimleri tarafından basınç sensörü bulunan şarjlı fırçalar tavsiye edilebilmektedir.
Damak çekilmesinde tedavi yöntemleri nelerdir?
Damak çekilmesinde; diş dokusunda oluşan hasarın tedavisi, diş hassasiyetinin tedavisi ve çekilen diş etinin yerine getirilme tedavisi olarak üç farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır.