“Diş apsesi nedir?” sorusu için verilecek en net cevap, enfeksiyon sonucu dişte ya da diş eti üzerinde meydana gelen iltihap olacaktır. Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler orta ile şiddetli ağrılar çekebilmektedir. Uzun süre tedavi edilmeyen çürük, dişteki çatlak veya kırılma, bakterinin dişin pulpa bölgesine yerleşmesi gibi etkenler apse ağrılarına neden olmaktadır.
Ağız içine yerleşen bakteri diş köküne yayılarak dişte iltihap ve şişliğe neden olur. Bakteri, iltihaplı şişkinliğin bulunduğu kökün ucunda apseye baskı yapmaktadır.
Diş apsesi, tedavisi kolay ancak hastanın günlük yaşamını etkileyecek bir sorundur. Bununla birlikte farklı belirtilerle kendini gösterebilir. Genel olarak belirtileri şöyle sıralanabilir:
Diş apsesi oluşumu pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bu sorun hastanın alışkanlıklarına göre değişmekle birlikte farklı sağlık sorunlarının belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Sıklıkla diş apsesi riskini artıran faktörler şunlardır:
Belirtilen semptomların yanında, özellikle yüzde şişlik ve ateş görülmeye başladıysa hemen bir diş hekimine başvurulmalıdır. Diş hekimine hemen ulaşılamadığında ise, enfeksiyonun çeneye ve onu çevreleyen dokuya yayılması durumunda bir acil servis bölümüne gidilmelidir.
Problemin tek kalıcı çözümü, doğru bir diş tedavisi görmektir. Bu nedenle yalnızca diş hekimine ulaşılmadığı durumlarda geçici çözümlere başvurulmalı, en kısa zamanda tıbbi yardım alınmalıdır.
Diş apsesi tedavisi, öncelikli olarak apsenin içinin boşaltılmasıyla birlikte enfeksiyonlu bölgenin temizlenmesiyle gerçekleşir. Kök kanal tedavisi ile diş kurtarılabilir, ancak bazı durumlarda dişin çekilmesi gerekebilir. Apse tedavisi, oldukça ciddi, hatta hayati önem taşımaktadır. Apseyi tedavi etmeden bırakmak, tehlikeli komplikasyonlara neden olabilmektedir. Apse tedavisi için, hekimler tarafından genellikle şunlar önerilmektedir:
Düzenli ağız ve diş bakımı, sağlıklı yiyecek tüketimi ve düzenli kontroller ile apse oluşumunu önlemek mümkündür. İyi bir ağız ve diş sağlığı için yapılması gerekenler şunlardır:
Tıbbi ve cerrahi tedavilere ulaşma sürecinde apseli dişle evde başa çıkmak, bir nebze de olsa mümkündür. Bu kısa süreli çözümlerden bazıları; diş apsesi bölgesine karanfil yağı uygulamak, ağzı tuzlu su ile çalkalamak ve diş apsesine soğuk kompres uygulamak olarak sıralanabilir. Ancak bu yöntemler geçici olup, iyileştirme odaklı düşünülmemelidir.
Diş apsesi, genel sağlığı etkileyen çok ciddi bir ağız problemidir. Tedavi edilmeyen apselerde üreyen ve yaygınlaşan mikroorganizmalar, vücudun diğer bölgelerine yayılabilmektedir. Enfeksiyon, çene kemiği, baş ve boyun bölgelerine yayılarak osteomiyelit (kemik iltihaplanması) ya da vücudun tümüne yayılarak sepsis (kan zehirlenmesi) gibi ciddi komplikasyonlara sebep olabilir.
Apse dişi için alınan tıbbi yardım sonrası, enfeksiyon büyük oranda temizlenir ve ağrı hafifletilir. Diş hekimi tarafından verilen antibiyotiklerin kullanımı sonrasında ise ağrı birkaç gün içinde rahatlamaya başlar. Doğru tedavi ve düzenli antibiyotik kullanımıyla 6 ila 7 gün içerisinde, diş etinde oluşan apse tamamen giderilmiş olacaktır.