Diş dolgusu, diş ağrılarında ve çürüklerinde yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemidir. Ancak bazı durumlarda hastalarda hassasiyet sorunu meydana gelebilir. Diş dolgusu sonrası hassasiyet sebebi genellikle diş sızlaması eşliğinde kendini göstermektedir.
Dolgu işlemi sırasında, çürük nedeniyle işlevini kaybeden diş yapısındaki bazı dokular kazınır. Böylece diş çürüğünün temizlenmesi amaçlanır. Ardından gerekliyse, dişin sinirlerinin de alınması yoluyla dişe kanal tedavisi yapılmaktadır. Tedavide ihtiyaç dahilinde hem ön dişlere dolgu hem de arka veya azı dişlere dolgu yapılabilmektedir. Diş dolgusu diğer işlemlere göre daha az zahmetli bir işlemdir. Öte yandan diş dolgusu kaç dakika sürer, sorusunun yanıtı dişin durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Arka veya ön diş dolgusunda basit dolgu işlemi en fazla 40 dakika sürerken, hekiminiz diş dolgusu öncesi kanal tedavisini uygun gördüyse muayene süreci randevu ile devam edecektir. Tedavi sürecinde meydana gelen komplikasyonlar nedeniyle de, diş dolgusu sonrası hassasiyet oluşabilmektedir.
Diş dolgusu sonrası hassasiyet, yapılan dolgu işlemlerinin ardından, hassasiyet oluşması yani işlem yapılan bölgenin ağrıması ve sızlaması olağan bir durumdur. Çünkü işlem esnasında diş yapısındaki damar-sinir ağlarına çürük temizliği için müdahalede bulunulur. Bu nedenle oluşan harabiyetin, iyileşme sürecinde hassasiyet oluşmaktadır. Ancak hassasiyetle geçen bir haftanın ardından sürecin uzaması arka planda farklı problemlerin olduğu anlamını taşımaktadır.
Diş dolgusu sonrası hassasiyet nedir öğrenmiş olduk, gelin şimdi hep birlikte diş dolgusu sonrası hassasiyet neden oluşur inceleyelim. Diş dolgusu işlemlerinin ardından diş dolgusu sonrası hassasiyet oluşması normaldir. Ancak hassasiyetin devamının sebebi şunlardır:
Bunların yanı sıra henüz yeni yapılmış dolgularda diş içerisine farklı kimyasallar ile yapılmış dolgu maddesi yerleştirildiğinden ve işlem sırasında açılan dişin aşırı soğuk veya sıcağa maruz kalmasından dolayı hassasiyet ve ağrı meydana gelebilir.
Kompozit dolgu işlemlerinde gelişen komplikasyon nedeniyle, diş dolgusu sonrası hassasiyet gelişebilmektedir. Dolgu özellikle ön dişlere yapıldıysa ve yapılan dolgu maddesi kompozit dolgu maddesi ise bu komplikasyona kompozit dolgu sızlaması, denilmektedir. Kompozit dolgu işleminin ardından gelişen hassasiyetin önemli bir diğer sebebi, gelişen sinir iltihaplarıdır. Bu noktada kesinlikle diş hekimine danışmak gerek. Çünkü sinir iltihapları geri dönüşü olmayan bir rahatsızlıktır, geç müdahale sonucunda diş kaybı meydana gelebilmektedir. Diş hekiminin kontrolü sonucunda, diş kanal tedavisi ile kurtarılması gerekebilmektedir.
Yapılan dolgu işleminin ardından gelişen diş dolgusu sonrası hassasiyetinin en tipik belirtileri şunlardır: Soğuk yiyecek ve içeceklere gösterilen hassasiyet (Bu hassasiyet durumu bazen sıcak yiyecek ve içeceklere karşı da oluşabilmektedir.) ve dişinizde hissettiğiniz keskin ağrı ya da sızıdır. Eğer hassasiyet durumu soğuk yiyecek ya da içeceklerden sıcağa geçişte oluyorsa, diş sinirlerinde harabiyet oluşması da muhtemeldir. Sinirlerin ölmesi söz konusuysa, dişe acil olarak kanal tedavisinin uygulanması gerekmektedir.
Hastalarda dolgudan sonra diş ağrısı görülebilmektedir. Nitekim diş dolgusu sonrası ağrı endişe edilecek bir rahatsızlık değildir. Oldukça normal bir durumdur.
Fakat ağrının takibinde geçmeyen bir sızlama ya da eşlik eden hassasiyet gözlemliyorsanız diş hassasiyetine çözüm arayışı hissedebilirsiniz. Dolgulu dişte oluşan hassasiyet nasıl geçer, dolgu ağrısına ne iyi gelir ya da diş sızlaması nasıl geçer problemleriniz evde bulabileceğiniz birkaç pratik çözüm yöntemi ile giderilebilir. Örneğin:
Dolgu yapılan diş ağrısının nasıl geçer veya diş sızlamasına ve diş hassasiyetine ne iyi gelir, diye düşünüyorsanız bir süre ağrının takibini yapmak en doğrusu olacaktır. Aksi takdirde dolgu yapılarak kurtarıldığı düşünülen dişin kanal tedavisine ihtiyacı olabilir. Bunun tespiti de ancak doktor kontrolü ile yapılabilir. Nitekim aynı şekilde dolgudan sonra diş hassasiyeti ve ön dişlerin sızlaması gibi şikayetleriniz uzun bir süredir devam ediyorsa, mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Dolgu sonrası hassasiyet diş temizliğine ve özenine dikkat ederek 7 ila 14 gün aralığında geçebilir. Bunun dışında evde bazı pratik yöntemler kullanılabilir. (tuzlu su ile gargara, karanfil yağı gibi)
Dolgu yapıldığında diş dolgusu içerisinde bulunan kimyasallara ve etken maddelere diş yapısı bir nevi alışmaya çabalar. Kompozit denilen malzemeler diş ile temas etmektedir. Bu madde ışıkla sertleştirilerek dişe uyumlu hale getirilir, dişin içine yerleşir. Hem yabancı bir maddeye hem de sıcağa maruz kalan diş kemiği sızlama yapabilir. Bu nedenle kısa bir süre için ağrı görülmesi normaldir.
Diş dolgusu sonrasında en çok sorulan sorulardan biridir. Özellikle dolgu yapıldıktan 1 ya da 2 saat boyunca yemek yenmemesi ve bir şey içilmemesi gereklidir. Eğer sigara kullanıyorsanız, sigara kullanımı da dolgu sonrasında önemsenmektedir. Dolgu sonrası eğer dişte hassasiyet varsa ağzın dolgu yapılmayan diğer tarafıyla yemek yenmelidir. Aşırı sıcak ve soğuk yiyeceklerden bir süre uzak kalınmalıdır.