Diş Dolgusu
Diş dolgusu; çürük, kırılma veya aşınmalar nedeniyle dişte oluşan madde kaybının giderilmesi için yapılan dolgu yöntemidir. Madde kaybı dişte estetik ve fonksiyon kayıplarına sebep olur. Aynı zamanda formu bozulmuş diş, diş etinin sağlığını ve komşu dişlerin fonksiyonlarını da olumsuz etkiler. Tedaviyi ertelemek sorunun daha da karmaşık hale gelmesine sebep olabilir.
Diş dolgusu: Altın dolgular, porselen dolgular, kompozit dolgular, amalgam dolgular olmak üzere dört farklı çeşide ayrılır. Dişe yapılan dolgu sonrası hafif bir ağrı yaşamanız gayet normal fakat bu çok uzun sürmeyecektir 1-2 gün içinde ağrınız hafifleyecektir. Ön dişe dolgu yaptıranlar genellikle bu hafif ağrıları hissetmektedir. Dolgu için İstanbul diş hekimi arıyorsanız sitemiz üzerinde ki numaradan bize ulaşarak randevu alabilirsiniz.
Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?
Diş dolgu malzemesi, dolgu yapımı ve dişlere tam uygunluk gösteren ve herhangi bir sağlık sorununa yol açmayacak malzemelerden seçilmektedir. O malzemeler şu şekilde sıralanabilir;
- Amalgam diş dolgusu
- Kompozit diş dolgusu
- Porselen diş dolgusu
Amalgam diş dolgusu nedir?
Amalgam dolgu dirençli, uygulaması kolay ve ucuz bir materyaldir. Belli oranlarda gümüş, kalay ve bakır alaşımlarının civa ile karışımdan elde edilir. Yüzyıldan fazladır rutin olarak kullanılan bir dolgu materyali olmasına rağmen günümüzde estetik kaygılardan dolayı kullanımı baya azalmıştır.
Kompozit diş dolgusu nedir?
Kompozit dolguları diş rengindeki dolgulardır. Bonding dediğimiz yapıştırıcı sistemle birlikte kullanılır. Uygulaması amalgama göre daha komplikedir. Hemen hemen her diş rengini taklit edecek renk tonlarının bulunması estetik olarak çok iyi sonuçlar vermektedir. İlk çıktığı dönemlerde sadece ön dişlerde kullanıma uygun olmasında rağmen, hızla gelişen teknoloji sayesinde arka dişlerdeki basınçlara dirençli ürünler de geliştirilmiştir. Ürün ve renk seçeneklerinin tatmin edici düzeylere ulaşması amalgamın yerini almasını sağlamıştır. Kompozit dolgu fiyatları diğer dolgu çeşitlerine göre biraz daha yüksek olabilmektedir.
Porselen diş dolgusu nedir?
Çiğneme kuvvetlerinin çok yoğun olduğu azı dişlerinde, kompozit dolgulardan daha dirençli ve amalgam dolgulardan daha estetik olan porselen dolgular tercih edilir. Yapım aşaması diğer dolgulardan farklıdır. Öncelikle diş hazırlanır ölçüsü alınır, laboratuvarda bu ölçü üzerinde dolgu yapılır. Hazırlanan dolgu diş hekimi tarafından dişe uygulanır. Estetik ve direnç anlamında üstün bir dolgu çeşidi olmasına rağmen, çoklu seans sayısı ve maliyetli bir uygulama olması kullanım sıklığını azaltmaktadır.
Ayrıca bu dolgu çeşitleri haricinde ilaveten vidalı dolgu ve ışınlı dolgu yöntemleri de mevcuttur. Dolgu nedir sorusunun cevabını dolgu türleri ile beraber inceledikten sonra birazda ön diş dolgusu hakkında bilgi sahibi olalım.
Ön Diş Dolgusu Nedir?
Ön diş dolgusu, estetik diş dolgusu olarak da bilinmekte olan bir dolgu yönetimidir. Estetik olarak en çok dikkat çeken ön dişlerde yaşanan çürük problemlerini ortadan kaldırmak için yapılır. Ön diş dolgusu ve iki diş arası çürük dolgusu işlemleri yapılırken, dişlerin arasında kalan diastema adı verilen aralıklar (boşluklar) da kapatılmaktadır. Bu sayede ayrık diş görünümü ortadan kaldırılır. Oldukça estetik bir işlem olduğu için uzman bir diş hekimi tarafından yapılması gerekir. Bununla birlikte kırılan ön dişler için yapılan dolgu işleminde de kırık ön diş dolgusu denir.
Diş Dolgu Seçimi Neye Göre Yapılır?
Madde kaybının büyüklüğüne ve lokalizasyonuna göre kullanılacak dolgu türü değişebilir. Ön bölgelerde estetik ön planda olduğundan, burada kullanılacak dolgu renk ve şekil olarak diş dokusunu çok iyi taklit etmelidir. Arka bölgeler çiğnemenin yoğun yapıldığı bölgelerdir. Bu sebeple çiğneme kuvvetlerine dayanıklı dolgu materyalleri tercih edilmelidir.
Diş Dolgusu Fiyatları
Diş dolgusu fiyatları dönemsel olarak değişiklik gösterebilmektedir. Her diş hekimi kendine özgü dolgu fiyatları belirleyebilir. Bu durum genellikle kliniğin konumu, tedavinin konforu ve diş hekiminin uzmanlık derecesi çerçevesinde değişiklik gösterebilir.
Diş dolgusu fiyatlarını etkileyen diğer faktörler ise yapılacak olan diş dolgusunun çeşididir. Amalgam dolgu ya da kompozit dolguda fiyatlar farklı iken, Porselen dolguda daha farklı fiyatlar ile karşılaşmak mümkündür. Bununla birlikte hangi dişe dolgu yapılacağı da fiyatlar konusunda farklılık yaratabilir. Örneğin ön diş dolguları daha estetik bir çalışma gerektireceği için ön diş dolgusu fiyatları daha fazla olacaktır. Çünkü ön diş dolgusu işlemleri hem estetik hem de uzman bir tedavi gerektirmektedir.
Dişlere Neden Dolgu Yapılır?
Dişlerde çürüme sonucu oluşan madde kaybının yerine konulması için,
Kanal tedavisi sonrası oluşan boşluğun doldurulması için,
Dişlerin renk ve şekil bozukluklarının giderilmesi için estetik amaçlı,
Diş arası boşlukları kapatmak için,
Dişin diş eti ile birleşim yerinde oluşan oyuğu doldurmak için,( bu oyuklara kama defekti deniliyor ve fırçalama işleminin sert olarak ileri geri yapılmasından kaynaklanıyor)
Darbe sonucu kırılan dişlerin bütünlüğünü tekrar sağlamak için dolgu işlemleri yapılmaktadır.
Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?
Diş Dolgusu tedavisi lokal anestezi yöntemi ile yapılır. Diş dolgusu yapılmadan evvel dişteki mevcut olan çürükler temizlenmektedir. Dişteki çürüklerin temizlenme işlemi bittikten sonra mevcut olan boşluk dolgu malzemesi aracılığı ile doldurulmaktadır. Bu işlem vakti kaç adet dişe dolgu tedavisi yapılacağına göre farklılık göstermektedir. Çürümekte olan dişlerin iç bölümündeki sinirler ölmeden ve damarlar fonksiyonunu kaybetmeden önce ön dişe dolgu yapılarak dişlerin kurtulması hedeflenmektedir. Altın, kompozit , porselen ve amalgam gibi diş dolgu malzemesi çeşitleri ile dolgu yapılabilmektedir. Dolgu nasıl yapılır konusuna açıklık getirdiğimize göre diş dolgusu yapım aşamalarına geçebiliriz. Bununla birlikte birçok kişi “evde diş dolgusu nasıl yapılır” merak etmektedir. Diş dolgusu işlemleri profesyonel bir ortamda ve kesinlikle bir diş hekimi kontrolünde gerçekleştirilmelidir.
Diş Dolgusunun Yapım Aşamaları Nelerdir?
Diş dolgusu tedavisi süreci tek seansda yapılacak kadar kısa bir işlem değildir ve bu sürecin belirli yapım aşamaları vardır. Diş dolgusu yapımı esnasında atılacak adımlar aşağıdaki gibidir;
İlk başta dolgu yapılacak bölgenin daha iyi anlaşılabilmesi sebebiyle röntgen çekilmektedir.
Sonraki işlemde dolgu yapılacak bölümün içi boşaltılmaktadır. Bunun için teknolojik araçlar kullanılmaktadır.
Dolgu yapılması planlanan dişin hem çevresi hem de iç bölgesi sıkı bir şekilde temizlenmelidir.
Diş Dolgusu malzemesi tercih edilmelidir. Seçilen diş dolgusu gereçleri hazır olmalıdır.
Temizlenme işlemi yapılan dişin iç bölgesine hazırlanmış olan dolgu malzemesi doldurulmaktadır.
Dolgu malzemesinin kısa süre zarfında donması amacı ile makine kullanılmaktadır.
Dolgu tedavisi sonrasında hastayı rahatsız etmemesi için hastanın ağzını açıp kapatması istenir. Son olarak dolgunun hastayı rahatsız etmeyecek yapıda olmasında emin olarak dolguya son şekli verilir.
Diş Çürüğü Nedir?
Normalde ağız floramızda zararsız bir şekilde yaşayan bakteriler, yediğimiz besinlerin diş üzerinde oluşturduğu plağın içerisine yerleşmesi ve oradan uzaklaştırılmaması sonucu dişlerimizde çürük yapar. Yani besinlerin diş üzerine yapışıp kalan kısmını fırçalama ve diğer yardımcı unsurları kullanarak uzaklaştırmadığımız takdirde, normalde ağzımızda bulunan çürük yapıcı bakteriler bu besin artıklarının içerisine yerleşerek buradan beslenmeye başlarlar. Bu bakterilerin beslenmesi sonucu ortaya çıkardıkları atık maddeler asidik olduğu için dişin dış tabakası olan mineyi aşındırırlar. Mine tabakası çok sert ve dayanıklı olmasına karşın bu asit yoğunluğu karşısında bir süre sonra demineralize olup yumuşak beyaz bir hal alır. İşte yumuşayan bu mine kısmı çürüğün ilk aşamasını oluşturmaktadır. Bu aşamada geri dönüş ihtimali vardır. Geri dönüş için öncelikle bakteri plağı uzaklaştırılır ve diş minesinin demineralize olan kısmına, dişi mineralize eden jeller uygulanabilir. Bu şekilde yumuşayan mine tabakası tekrardan sertleşir ve çürük bu aşamada durdurulmuş olur. Dişteki çürüğün giderilmesi diş beyazlatma açısından yardımcı olur.
Diş çürüğünün ilk aşaması fark edilmeden atlanırsa çürüğün ikinci aşaması meydana gelir. Bu aşamada artık mine tabakası delinmiş ve çürük dişin içine sızmış olur. Çürüğün ikinci aşamasında geri dönüş artık mümkün değildir. Bu aşamada dişte çoğunlukla herhangi bir belirti yoktur. Nadiren hassasiyet görülür. Çürük tespiti rutin diş hekimi kontrolü sonucu ortaya çıkar ve erken dönemde tedavisi yapılırsa ilerleme önlenmiş olur.
Çürük ikinci aşamada belirti vermediği için fark edilmeme olasılığı çok yüksektir ve dişin mine tabakası altında bulunan yumuşak dokusunun içinde hızlıca ilerleyecektir. Çürüğün üçüncü aşaması dediğimiz bu aşamada ilerleme hızlıdır ve dişte soğuk sıcak hassasiyeti yoğunluk kazanmaktadır. Kişi tarafından çoğunlukla diş çürükleri bu aşamada fark edilmektedir. Dolgu ile tedavisi mümkündür. Çürük dişe dolgu yapılmaması durumunda ağrılar yaşanır, kanal tedavisine giden bir süreç başlayabilir.
Çürüğün üçüncü aşamasında hekime başvurmak yerine bu hassasiyeti geçirecek yöntemler arama çabasına girildiği zaman dişteki çürüme daha da ilerleyerek çürüğün dördüncü aşaması dediğimiz sinir tabakasına ulaştığı aşamaya varılır. Bu aşamada çoğunlukla gece başlayan zonklama şeklinde ağrılar ortaya çıkar. Şiddetli ağrıların olduğu dördüncü aşamadaki diş çürüklerine artık dolgu tedavisi yeterli olmayacağı için kanal tedavisi uygulamasına geçilecektir.
Dişe Dolgu Yapıldıktan Sonra Dişler Ağrır mı?
“Dolgu tedavisi yapıldıktan sonra ağrı oluşup oluşmaması çürüğün diş sinirine yakınlığına göre değişmektedir. Ön diş arası dolgu işlemi sonrası kimi kişiler hafif ağrılar hissederken kimileri hissetmez. Eğer çürük erken aşamalarda tespit edilip dolgu yapılırsa çoğunlukla hiç bir hassasiyet hissedilmez. Çürük ilerleyen aşamalarda tespit edilip dolgu yapılırsa çoğu zaman geçici süreliğine sıcak soğuk hassasiyeti gösterebilmektedir. Bazen bu hassasiyetler giderek artıp ağrıya dönüşebilir. Diş dolgusu sonrası ağrı kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Dolgu sonrasında dişte bu şekilde şiddetlenen ağrıların olması dişe kanal tedavisi yapılmasını gerekli kılmaktadır.
Diş Dolgusu Yapıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Dolgu işlemi anestezi altında yapıldıysa yemek yemek için uyuşukluğun geçmesi beklenmelidir.
Dolgulu dişlere bakteri plağı tutulumu doğal dişlerden daha fazla olacağı için bu dişlerin bakımına ekstra özen göstermek gerekmektedir. Diş ipi ve arayüz fırçası ihmal edilmemelidir.
Tıpkı doğal dişlerimizde olduğu gibi dolgulu dişlerimizle de kabuklu yiyecekler yememeli ve gazoz açma, kalem ısırma gibi davranışlardan uzak durmalıyız.
Dolgunun belirli bir ömrü olduğunu unutmamalıyız, kenar uyumları bozulmuş dolgular değiştirilmelidir.
Diş Dolguları Neden Düşer?
Eskimiş ve diş ile bağlantısı zayıflamış dolgular bir süre sonra düşer, bu sebeple dolguların belirli bir ömrü olduğu unutulmamalı ve gerekli durumlarda dolgular değiştirilmelidir.
Dolgu yapım aşamasında diş etleri kanalı ise bu kanın veya diş eti oluğu sıvısının dolgu yapılacak yeri ıslatması sonucu, diş ve dolgu arasında sağlıklı bir bağlantı olamamaktadır. Bağlantının zayıf olması sonucu bir süre sonra dolgu düşecektir. Bu sebeple dolgu yapılmadan önce gerekli ise diş taşı ve diş eti çekilmesi tedavisi yapılmalıdır.
Çok sert darbeler diş ve dolgu bağlantısını bozarak dolgunun düşmesine veya kırılmasına sebep olabilmektedir.
20’lik dişleriniz ile alakalı ağrı ve probleminiz mi var? Gömülü 20’lik dişleriniz ile ilgili tüm tedavileri Dt. Özlem Özcan avantajı ile gerçekleştirebilirsiniz. Gömülü diş tedavisi için bizlerle iletişime geçin.
Diş Dolgusu Ne Zaman Değiştirilir?
Dolgunun , alt bölgesinde veya kenarında çürük olmadığı, düşmediği ya da diş ile arasında gözle görülür bir boşluk olmadığı taktirde değiştirilmesi gerekmez. Normal şartlarda iki diş arasında kontak bulunmalıdır. Yani dolgu yapılan alan ve diğer diş arasında yiyecek artıklarının temizlenmesine olanak tanıyan bir alan olmalıdır. Dolgu da çatlak olması durumunda sızıntılara neden olacağı için değiştirilmesi gereklidir. Dolgulu diş çürürse ne olur sorusunda cevap ise eğer dolgulu diş çürür ise diş çekilmesi meydana gelir bunun sonucunda da kanal tedavisi uygulanması gerekir. Mevcut dişlere zarar gösteren ve bozulmaya sebep olan bir problem olmadığı taktirde dolgunun yenilenmesi gerekmez.
Diş Dolgusu Hakkında Merak Edilenler
Diş yüzeyinde yaşanan kayıpların estetik olarak da eski görünüme kavuşturulması adına yapılan dolgulara estetik dolgu denilmektedir.
Diş dolgusu özellikle çürük dişlere yapılmaktadır. Ancak kanal tedavisinde de diş dolgu sistemlerinin uygulandığı görülmektedir.
Diş dolguları en uygun fiyatlı diş tedavisi süreçlerinden bir tanesidir. Fiyat yıllara göre değişiklik gösterse de 2021 yılı fiyat standartlarına göre 500TL civarlarında seyir etmektedir.
Estetik dolgu fiyatları günümüzde istanbul diş hekimleri çerçevesinde bakıldığı zaman 700 TL standartlarından başlamaktadır.
Altın dolgular en uzun , 15 ile 30 yıl arasında, gümüş dolgular 10 ila 15 yıl dayanır. Kompozit dolgular ise estetik olmalarına rağmen genelde çok uzun ömre sahip değildir. 5 ila 7 yıl arasında değiştirmeniz gerekir.
Ön diş dolgusu, dişlerin en ön kısmında yer alan kesici dişlerde yapılan dolgu işlemleridir. Estetik bir çalışma da gerektirdiği için estetik dolgu adı da verilmektedir.
Amalgam dolgu, diş dolgusu çeşitleri arasında yer alan bir dolgu çeşididir. Diş dolgusu çeşitleri arasında hem uygun fiyatlı hem de dayanıklı olarak bilinmektedir. Bu dolgu çeşidi içerisinde yaklaşık yüzde elli oranında civa bulunmaktadır. Bunların haricinde ise gümüş , bakır ve çinko gibi elementlerde bulunmaktadır. Amalgam dolgu çeşitleri yiyeceklere karşı daha dayanıklıdır. Ayrıca sizin kullanımınıza göre değişkenlik gösterme durumu ile ömürleri en az 5 yıl civarındadır.
Kompozit dolgu, dişinizin görünen bölgesi ve ön bölümlerine uygulanan bir dolgu çeşididir. İki çeşidi mevcuttur. Hastanın durumuna göre iki uygulamadan birisi ile tedavi edilir. Diş rengine entegre olan kompozit dolgu çeşidi , dişin daha dayanıklı hale gelmesini sağlar. Bu uygulama tek seansta değil birkaç seansta tamamlanmaktadır. Amalgam dolgu çeşidi ile karşılaştırıldığında ücreti daha yüksektir.
Diş dolgusu tabi ki düşebilir. Daha önce dolgu tedavisi yapılmış dişte tekrar çürük belirtisi görülürse, kişinin diş sıkma davranışı veya alışkanlığı varsa, anormal çiğneme alışkanlıklarına sahipse diş dolgusunda kırık, çatlak veya dolgu düşmesi durumu olabilir.
Diş sıkarken oluşan ağrılar, diş etlerindeki hassasiyet, soğuk veya sıcak içecekler tüketirken hissedilen ağrılar hatalı diş dolgusu belirtileridir.
Profesyonel ortamlarda ve diş hekimi kontrolünde gerçekleştirilen diş dolgusu işlemlerinde büyük bir ağrı görülmez. Diş dolgusu ağrısı kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.
Sizleri Ne Bekliyor?
Gayrettepe diş kliniğinde 14 yıl, alanında ise 16 yıllık tecrübeye sahip Diş Hekimimiz, binlerce hasta tedavisi, eğitimler, seminerler ve sunumlara katılmıştır.
Dt. Özlem Özcan Diş Kliniği tamamen etik çalışan %100 hasta memnuniyeti odaklı bir sağlık kuruluşudur. Hastalarımız en büyük referansımızdır.
Kliniğimiz Metrobüse 5 dk uzaklıkta olan Kliniğimiz Gayrettepe ve Esentepe mahallelerinin sınırı olan Yıldızposta caddesi üzerinde bulunmaktadır.