Diş protez teknolojisi; herhangi bir sebeple çekilmiş dişlerin yerine sabit ya da hareketli protez diş yapılmasına verilen addır. Protez dişler teknolojisi, gündün güne gelişen diş teknolojisi sayesinde hastaya kaybettiği çiğneme fonksiyonunu, estetiği ve fonasyonu (düzgün ve anlaşılır konuşabilme) yeniden kazandırmaktadır.
Protez dişleri temel olarak hareketli ve sabit protezler olarak iki gruba ayırabiliriz. Hareketli protezler hasta tarafından takılıp çıkartılabilidiği için bu ismi almaktadır. Sabit protezler ise hekim tarafında hastanın mevcut dişleri üzerine yapıştırılır ve gerekli olduğu durumda hekim tarafından çıkartılır. Hasta takıp çıkartamaz.
Sabit protezler bahsettiğimiz gibi hekim tarafından ağızdaki mevcut dişlere veya implantlara yapıştırılarak uygulanan protezlerdir. Sabit protezlerin uygulanması için ağızda protezleri taşıyabilecek ve hastanın çiğneme kuvvetlerine dayanabilmecek sayıda sağlıklı diş veya implant bulunması gerekiyor.
Sabit protezler hareket etmediği için hasta tarafından kolaylıkla benimsenir ve rahatlıkla kullanıllır. Ağız dokularında ağrı sızı yapmaz, yese esnasında hareket edip hastanın konforunu düşürmez. Bu bakımdan gayet başarılı bir protez tekniği olan sabit protezleri iki sınıfta incelemek mümkündür.
Birincisi kuron protezi bir diğeride köprü protezidir.
Kuron protezi tek diş kaplaması için kullanılır. Yani diş kaybının olmadığı fakat dişin tek başına ağızda kalmasını sağlayacak kadar dokusunun olmadığı durumlarda, dişin kaybettiği kısımlarını tamamlamak için ve dişi sağlamlaştırmak, ömrünü uzatmak için kuron dediğimiz kaplama çeşidi uygulanır. Kuron kaplama genellikle kanal tedavisi görmüş ve çok zayıflamış dişlere uygulanır. Bu sayede yukarıda bahsettiğimiz gibi dişin ömrü uzar. Ayrıca şekil ve renk bozukluğu olan dişlere estetik amaçlı olarakta kuron protez ( porselen kaplama) uygulanabilmektedir. Diş protez teknolojisinde önemli yeri bulunan bir çalışmadır.
Kuran köprü protez tedavileri hakkında bilgi almak için hizmetlerimizi ziyaret edebilirsiniz.
Köprü protezi aralıklı diş kayıpları yaşayan hastalara, kaybettiği dokuları tamamlamak için uygulanan protez türüdür. Köprü protezi yapabilmek için hastanın çenesinin dişsiz sonlanmaması gerekmektedir. Yani en son azı dişlerinin kaybedilmemiş olması gerekmektedir. Eğer sonda köprüye destek olacak diş kalmadıysa köprü protezi uygulanabilmesi için implant tedavisinden destek alınması gerekmektedir.
Her iki sabir protez türünü mevcut dişler üzerinde kullandığımız gibi implant üzerinde de kullanabilmekteyiz. Şöyleki eksik bir dişinizin yerine tek bir implant yapıldığında bu implantın üzerine kuron protezi, birçok diş eksiliği olduğu durumlarda aralıklı olarak impant yapıldığında ise bu implanların üzerine köprü protezi yapılabilir.
Sabit protezlerin yapımında metal destekli porselen, zirkonyum destekli porselen veya Emax kullanılabilir.
Sabit protez dişlerin temizliği son derece önemli bir konudur, protezleri çıkartıp elimize alıp lavabo altında güzelce yıkayamadığımız için bu işlemi ağız içinde ideal bir şekilde gerçekleştiriyor olabilmemiz gerekiyor. Herhangi bir sabit protez kullanıyorsak ağız bakımımıza normalinden daha fazla özen göstermemimizi gerektiyorum. Peki bunu nasıl yapacağız ; öncelikle hekiminizin gösterdiği şekilde ideal diş fırçalama işlemini yapmanız gerekiyor, yani fırçalama işlemi minimum 2 dakika ve fırça dişlerin tüm yüzeylerini iyi bir şekilde temizlemeli. Tabi fırçalama işlemi dişlerimizin ve özelliklede sabit protez dişlerin tüm yüzeyini temizlemek için yeterli olmayacağı için, dişlerimizin ara yüzlerini ve köprülerin gövde altlarını temizlemek için arayüz fırçası ve diş ipine ihtiyacımız olacak. Arayüz fırçalarını diş aralarının diş etine yakın olan kısmını temizlemek için kullanabiliriz. Köprü altlarını temizlemek için ise bir tarafı iğne şeklinde geri kalan kısmı ip olan diş iplerine ihtiyacımız olacaktır. Bu diş ipinin iğne gibi olan kısmını köprünün altında diğer tarafa geçirdikten sonra bir elimiz ile ağız içinden diğeri ile ağız dışından tutarak ipi köprünün altından gezdirerek temizleme işlemimizi bitirebiliriz.
Takma diş olarakta adlandırılan hareketli protezler, hasta tarafından ağza takılıp çıkartılabilen protezlerdir. Hareketli protezler hastanın mevcut dişlerinden ve yumuşak dokularından destek alır. Eğer hastanın hiç dişi yoksa tamamen yumuşak dokudan destek alınır. Hareketli protezler, Total protez ( tam damak ) ve Parsiyel protez ( yarım damak) olmak üzere iki ana başlık altında incelenebilir. En çok tercih edilen diş protez teknolojisi çeşididir.
Tam dişsizlik durumunda yapılan desteğinin tamamen hastanın kendi dişlerinin çekiminden geriye kalan al nalı şeklindeki kemik çııntısından alan parotezlere tam damak denilmektedir. Bu kemikler zamanla eridiği için kullanımı ve konforu giderek bozulmaktadır. Çiğneme sırasından dudaklar ve dilin hareketleri ile protezde hareket edebildiği için hasta tarafında adaptasyonu zaman almaktadır. Bu sorunları aza indirgemek va hastanın konforunu arttırmak için protez sabitleyici veya protez yapıştırıcı olarak adalandırılan özel jeller bulunmakta. Bu jeller hasta tarafından protezlerin iç bölgesine uygulanıp ağza takıldığında damak ile protez arasında geçici bir yapışma etkisi yapar. Bu yapışma etkisi protezin kullanım esnasındaki hareketini azaltacağı için hasta daha rahat eder ve takma dişine daha kolay adapte olur.
Kısmi dişsizlik durumunda yapılan takma dişe parsiyel protez denilmektedir. Hastadaki diş kayıpları fazla sayıda, köprü protez uygulanamıyor ve implant seçeneğide tercih edilmiyorsa parsiyel protez uygulaması yapılabilir. Parsiyel protezler desteğinin bir kısmını hastanın mevcut dişlerinden aldığı gibi bir kısmınıda dişsiz bölgedeki damaktan alır. Bu sebeple tam damağa göre hareketi azalır ve kullanımı daha kolay, daha konforludur.
Bölümlü protezlerin mevcut dişlerden destek almasını sağlayan iki uygulama şekli vardır. Birincisi protez mevcut dişe kroşe veya kanca olarakta adlandırılan teller ile tutunur. Bu uygulama şeklinde ağız içinde gözle görülür. İskelet protezlerde (kancalı) görünen teller hastayı estetik olarak rahatsız edebilir. Bu durumda mevcut dişleri porselen ile kaplayarak hassas bağlantı ( çıtçıtlı) protez uygulamak mümkündür. Hassas bağlantılı dişin en büyük avtantajı iskelet protezdeki metal kanca görüntüsünün olmamasıdır. Bu kanca içeri alınmış bir çıtçıt sitemine dönüşmüştür. Çıtçıtın bir parçası kaplama yapılan mevcut dişlerin üzerindedir, diğer parçası hastanın takıp çıkarttığı yarım damak içerisindedir. Bu mekanizma hasta parotezini ağza taktığında tık diye oturur ve takma diş kısmen sabitlenir. Hassas bağlantılı protezin iskeket proteze göre diğer avantajı kullanım sırasındaki hareketin çıtçıt mekanizması zayesinde minimuma inmesidir.
Hareketli protezleri de kendi dişimiz gibi son derece özenli bir şekilde temizlemeliyiz. Ağızdan çıkartılabilir olduğu için hijyen çok önem arz ediyor. Her yemek sonrası çıkartıp yıkanmalı ve ağızda mevcut dişler var ise onlarda fırçalandıktan sonra protez tekrar yerine takılmalıdır. Gece uyurken veya gün içerisinde belli zaman dilimlerinde protezi ağızdan çıkartma alışkanlığı var ise mutlaka hijyenik bir protez kutusu bulundurulmalı, protezler bu kutularda saklanmalıdır. Protez temizliği için ezcanelerde satılan ürünler kullanılmalıdır. Çamaşır suyu ve diğer temizlik ürünlerinin kullanımı protezin kimyasal yapısına zarar vereceği için uzak durulması gereken yanlış bir alışkanlıktır.
Diş protez teknolojisi, kaybedilmiş dişlerin yerine protez dişlerin dizayn edilmesi ve hastaya uygulanmasıdır.
Diş protez çeşitleri sabit ve hareketli protezler olarak ikiye ayrılır. Sabit protezler kuron ve köprü protezlerdir. Hareketli protezler ise parsiyel ya da total protezler olarak karşımıza çıkar.
Sabit diş protez çeşitleri kuron protez ve köprü protez olarak ikiye ayrılır. Hareketli bir yapıya sahip değillerdir. Dişlere yapıştırılarak yapılırlar.
Protez diş yapım aşaması genellikle yaklaşık 5 seansta bitmektedir. 5 seans ise ortalama 2 hafta gibi bir sürede bitmektedir.
Protez diş çiğneme işlevi konusunda destek sağlar ve konuşmayı iyi anlamda etkiler. Diş protezler ortalama 5 yılda bir yenilenmesi gerekir. Sert yiyecekler tüketmezseniz ve dişinize zarar verecek davranışlarda bulunmazsanız ömrü uzundur ve sağlamdır.