Ağız ve diş sağlığını korumak için günlük diş bakım rutinine özen göstermek gerekmektedir. Rutin ağız ve diş sağlığı kontrolleri sağlanmadığı takdirde diş taşı oluşumu kaçınılmaz olarak ortaya çıkmaktadır. Zaman içinde ağızda oluşan bakteri birikimi plak halinde yerleşerek tükürük sıvısı ile beraber diş taşına dönüşür. Ağız kokusu, kötü görünüm, ağrı ve sonuç olarak diş kayıplarına varabilen diş taşı problemi, diş bakımında uzun vadeli bir temizlik rutiniyle engellenebilir. Yazımızın devamında “Diş taşı temizliği nasıl yapılır?” sorusuna detaylı bir cevap bulabilirsiniz.
Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmediği takdirde belirli bir süre sonra dişte leke, koku gibi sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Sürecin devamında sorun giderek ağırlaşır ve diş iltihapları, tartar ve plak oluşumları kaçınılmaz hale gelebilir. Büyük özen gerektiren diş bakımının aksatılması halinde oluşan diş taşının belli başlı oluşum nedenleri bulunmaktadır. Diş taşının oluşmasına neden olan etkenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Diş taşı genel anlamda rutin bakım ve diş teli kullanımı sayesinde engellenebilmektedir. Temelde diş taşına neden olarak sayılan unsurlardan kaçınmak ve düzenli diş fırçalamak, bu sorundan kaçınmak için oldukça etkilidir. Ayrıca düzenli diş hekimi ziyaretleriyle sağlıklı dişlere sahip olmak mümkündür.
Diş taşı problemi, uzun vadede birçok farklı hastalığa davetiye çıkarabilmektedir. Başta diş eti hastalıkları olmak üzere, ağız ve diş sağlığına büyük zarar veren diş taşları, daha uzun vadede ağız ve diş hastalıklarının neden olduğu ciddi hastalıklara yol açabilir. Diş taşlarının ağız ve diş sağlığı konusunda neden olabileceği hastalıkları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Ağız ve diş sağlığına dikkat etmek genel anlamda fiziksel ve psikolojik sağlığın da iyileşmesine sebep olur. Genellikle 3 aydan 6 aya kadar uzayabilen ve yıllık 2 ile 4 defa yapılabilen diş taşı temizliği, daha parlak ve sağlıklı dişlere sahip olmanızı sağlar. Belirli bir rutine ayak uydurarak diş taşı temizliği yaptırmak, aşağıdaki faydaları sağlayacaktır:
Diş taşı temizliği bütün bu sorunların neticesinde kötü koku ve görüntü nedeniyle yaşanabilecek psikolojik sorunları da engellemiş olacaktır.
Genellikle plaklarla karıştırılan diş taşları, daha çok ağız içinde ve diş çevresinde oluşan kalıntıların zaman içinde taşlaşması ve diş çevresine yerleşerek ayrı bir katman oluşturması şeklinde görülmektedir. Plaklar ise genellikle diş çürükleri ve diş kayıplarından sonra oluşan bakterileri ifade eder.
Diş çevresinde oluşan leke, kir ve kalıntılar nedeniyle oluşan diş taşları, başlangıçla dişlerdeki renk değişimi ve sararmalardan kaynaklanan diş tartarı oluşumuyla başlamaktadır. Bu durumda ağız ve diş çevresinde oluşan diş tartarının diş taşları için başlangıç olduğunu ve önlem almak için uyarı niteliğinde olduğunu belirtmek gerekir.
Geç kalınan durumlarda ise diş taşları, ağız içinde belirgin olarak rahatsızlık vermeye başlayacaktır. Bu seviyeye ulaşan diş taşlarının temizlenmesi için diş hekimlerinden yardım almak gerekmektedir.
Diş taşı temizliği, ileri seviyelere gelmeden önce rutin olarak diş teli ile temizlenmelidir. Rutin diş eti temizliği, diş fırçalama işleminden sonra diş ipi ile uygulanır ve bu sayede diş aralarındaki birikintiler temizlenir. Diş eti temizliği için daha sağlıklı bir çözüm için diş hekimlerine danışmakta yarar vardır. İki farklı diş taşı temizleme yöntemini biraz daha yakından inceleyelim.
Diş ipi yardımıyla diş taşı temizlemek, pratik bir yöntem olmakla beraber, dikkatli olunması gereken bir yöntemdir. Genellikle rutin bakım için tercih edilen diş ipi kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Sağlıklı bir diş taşı temizliği için diş hekimine başvurmak büyük önem taşımaktadır. Diş hekimleri, diş taşı temizliğini hem profesyonel araçlar yardımıyla hem de belirli tekniklere göre uygulamaktadır. Bu sayede diş hekiminizin yaptığı uygulama, hem uzun vadeli bir temizlik hem de diş sağlığı için önemli bir adım olarak görülebilir. Diş hekimlerinin uyguladığı çok yönlü diş taşı temizliği, aşağıdaki işlemlerle gerçekleştirilir:
Diş taşı temizliği, genel anlamda diş sağlığı, ağız kokusu ve kötü görünümün engellenmesi için önemli bir işlemdir. Diş taşı temizliği sonrasında uzun süre temiz ve sağlıklı dişlere kavuşmak mümkündür. Yapılan diş taşı temizliği sonrasında diş temizliği rutininizi bozmanız durumunda temizliğin etkisi kısa sürebilir. Ağız ve diş sağlığı rutinleriniz için diş hekiminizden destek almanız büyük önem taşımaktadır.
Diş taşı temizliğinin uzun vadeli olması için diş hekiminizin uygulaması sonrasında önerdiği adımları atmalısınız. En az 24 saat boyunca gıda tüketiminizde sıcak ve soğuk dengesini korumak oldukça önemlidir.
Diş taşı temizliği genellikle dişlerde belirgin bir diş taşı sorunu yaşandığında yapılmaktadır. Ancak herhangi bir sorun olmasa da yılda 3 ila 4 kez belirli periyotlarda diş taşı temizliği yaptırmak gerekir.
Diş ipi kullanımı rutin temizlik için etkili bir yöntemdir. Ancak bu yöntemin uygulanabilir olması için hem diş etlerinin dayanıklı olması hem de diş hekimine danışılarak uygulanması gerekir.