Diş teli tedavisi, birçok kişinin estetik kaygılar başta olmak üzere ağız sağlığı kapsamındaki diğer problemleri tedavi ettirmek için başvurdukları bir yöntemdir. Özel muayenehanelerde, kliniklerde, üniversite hastanelerinde ve devlet hastanelerde gerçekleştirilen bu işlem, sağlıklı bir ağız yapısı ve estetik bir gülüşün temelini oluşturuyor. Diş teli tedavisine karşı bilgi almak isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan biri de “Diş teli nasıl takılır?” olmaktadır.
Diş teli taktırmak isteyen kişiler bu konuda çok istekli olsalar da tedavinin nasıl olacağını bilmedikleri için çekingen davranabilmektedirler.
Acılı ve ağrılı bir süreç olarak düşünülen diş teli taktırma işlemi düşünüldüğü gibi değildir. Diş teli ilk takıldığı zaman dişlere uygulanan kuvvet dolayısı ile ağrı olmaktadır. Bu ağrı özellikler yemek yerken çiğneme esnasında hissedilmektedir. Kişinin kendi ağrı ve acı eşiği, sahip olduğu çapraşıklık miktarı gibi farklılıklara bağlı olarak hissedilen ağrının şiddeti ve süresi değişebilmektedir. Bu ağrı ortalama iki hafta içerisinde azalarak geçmektedir. Diş teli zaman zaman yanak içerisinde tahrişe neden olabilir, bunlar için genelde tahriş eden bölgedeki telin üzerine mum kullanımı önerilir verir.
Diş teli tedavisi her yaş grubu için uygulanabilir bir tedavidir. Diş teli tedavisinin gerekli olduğu durumlar şunlardır:
Diş teli tedavisinin gerekliliği erkenden fark edilmeli ve süreç başlatılmalıdır. Dişlerinizin genel kontrolleri sağlandıktan sonra hastalarında isteği doğrultusunda, iyi bir ağız ve diş sağlığı için diş teli takılması gerçekleştirilir.
Diş teli taktırmaya karşı önyargılarımız ağrı ve estetik gibi önyargılarımız bulunmakta. Çevremizde gördüğümüz diş teli ağrısı çeken kişiler de bizleri bu konuda bir adım geri gitmeye itiyor. Sanılanın aksine diş teli tedavisi, gözünüzde büyüttüğünüz kadar ağrılı bir süreç değil. Bir diğer kaygı unsuru olan diş tellerinin görüntüsü ise şeffaf plaklar ile çözülebilir hale geldi. Önyargılarınızı kıracak diş teli tedavi sürecini kısaca özetlersek şu maddeler yeterli olacaktır:
Diş teli tedavisi yani ordotontinin her yaş grubuna uygun bir tedavi olduğunu belirtmiştik. Çocuklarda ilk ortodonti ve pedodonti muayeneleri ağızda süt dişleri mevcutken 6-7 yaşlarında başlayabilir. Bu sayede oluşabilecek çene bozukluklarının erken tespiti ve tedavisi sağlanır.
Erken yaşlarda hareketli apareyler ile tedavisine başlanan çocuk hastalarda daimi dişlerin sürmesi ile diş teli tedavisine geçilir.
“Dişlerinize iyi bakın” öğüdü anne babalarımızın bizlere verdiği en değerli öğütlerdendir. Erken yaşta fark edilmeyen diş hastalıkları, ilerleyen dönemlerde diş kayıplarıyla sonuçlanabilmektedir. Bu sebepten dişlerimize her dönemde iyi bakmalı ve rahatsızlıklarını görmezden gelmemeliyiz. Diş teli tedavi sürecinde bulunan kişilerde ise bu bakım daha özenli ve detaylı bir şekilde gerçekleşmelidir.
Diş teli tedavisi sırasında dişlerinize takılan braketlere ve tele uygun ortodontik diş fırçası ve ara yüz fırçaları doktorunuz tarafından önerilmektedir.
Diş teli takılması ne kadar sürer?
Dişlere takılacak tele bağlı olarak seans sayısı değişik gösterse de, diş telinin takılması yaklaşık 1-2 saat kadar sürmektedir.
Diş teli tedavisi ne kadar sürer?
Diş teli tedavisi, 6 ay-3 yıl arasında değişkenlik gösterebilir.
Hangi durumlarda diş teli takılır?
Estetik kaygılar gibi nedenleri olsa da, aynı zamanda, dişlerdeki yamukluk, çarpıklık eğrilik gibi durumları düzeltmek ve sağlıklı bir ağız yapısına sahip olmak için de kullanılan bir tedavi yöntemidir.