Diş yapısı gereği beyaz bir renge sahip değildir. Diş rengi aslında şeffaf ya da mavi-beyaz, gri-beyaz, sarı-beyaz gibi renklerle tanımlanabilir. Fakat bazen ağız içinde dış etkenlerden oluşan sarı dişler görebilmeniz mümkündür. Bu bloğumuzda sizlere “Dişler neden sararır?” sorusunun cevabını vereceğiz. Bu durum diş sararması ile karşı karşıya kaldığınızın göstergesidir. Yalnızca estetik anlamda değil, diş sağlığınız açısında da büyük bir sorun teşkil eden bu problemden kurtulabilmek için bir uzmana danışmanız önemlidir. Öyle ki erken müdahalede bulunmak, diş sağlığınız açısında olumlu etkiler sağlayabilir. Eğer siz de, sarı diş ve dişteki sarı lekelerden muzdaripseniz, bu içeriğimiz tam da size göre. Dişler neden sararır? Sarı dişlerin sebebi nedir? ve Diş sararması nasıl geçer? gibi sorularınızın cevabını yazımızda öğrenebilirsiniz.
Dişlerinizin bembeyaz olmasını istiyorsanız Diş Beyazlatma sayfamıza girip hizmetimiz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
“Dişler neden sararır?” diye düşünenlerdenseniz, cevap gün içerisinde yiyip içtiklerinizdir. Sık olarak kahve, çay ve kola gibi dişinizin rengini değiştirecek içecekler tüketiyorsanız ya da sigara kullanma alışkanlığınız varsa diş diplerindeki sarı lekelerin sebebini bulduk, demektir. Nitekim diş sararmasındaki en büyük faktörler arasında, yedikleriniz ve içtikleriniz yer almaktadır.
Özellikle tütünün içerisinde bulunan nikotin ve katran, dişlerde sararma meydana getirir. Diğer yandan kola, kahve ve çay gibi içeceklerin molekülleri de diş yapısına yapışarak, sararmaya sebebiyet verir. Diş sararmasının nedenlerinden bir diğeri de, diş bakımının rutin bir şekilde gerçekleştirilmemesidir. Günde iki kez üçer dakika boyunca düzenli bir şekilde diş fırçalamamak ve dişlerde görünmeyen yiyecek kalıntılarının giderilmesi için diş ipi kullanmamak da dişte sararmaya yol açabilmektedir. Yetersiz diş bakımı sonucunda ağzınızda oluşan plak, dişlerinize ve diş etlerinize zarar verecektir. Ek olarak, dişlerde biriken plak diş renginin bozulmasına neden olacaktır.
Diş bakım rutinlerinin düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesi önemlidir. Ancak kullanılan diş macunu ya da ağız bakım sularının içeriklerine de bakılmalıdır. Çünkü yapılan araştırmalar gösteriyor ki, ağız içerisinde aşırı florür kullanımı da dişlerde leke oluşumuna ve diş sararmasına sebep olabilmektedir. Nitekim ağız bakım ürünlerinin içeriğinde yer alan flüroz isimli madde, diş renginde bozulmaya yol açmaktadır. Bu nedenle doğal içerikli diş macunu kullanmakta, diş sararmalarını önlemekte oldukça önemli.
Tüm bunların yanında, kalıtsal özellikler de diş sararmasının en büyük sebeplerinden biri. Öyle ki, her bireyin diş rengi ve diş yapısı birbirinden farklıdır. Bu nedenle, bazılarının diş rengi beyaza yakın bir renk iken bazılarının diş rengi ise sarıya dönük bir renk olabilir.
Diş sararmalarının bilinen ve yaygın sebepleri bunlardır. Bu nedenle eğer dişlerinizdeki sararmalardan ve lekelerden hoşnut değilseniz, öncelikli olarak bir uzmana başvurabilirsiniz. Nitekim diş sararması çok koyuysa ya da lekelenmelerde aşırılık söz konusu ise başka rahatsızlıkların belirtisi de olabilmektedir. Eğer diş sararmasına eşlik eden ağrı, sızlama ya da hassasiyet gibi şikayetleriniz varsa doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz.
Sararmış dişlerin bilinen en yaygın çözüm yolu, karbonatla fırçalama yöntemidir. Bu yöntemi en azından hayatınızda bir kere de olsa uygulamışsınızdır. Diş fırçanıza alacağınız bir miktar karbonat dişteki sarı lekelerin gitmesine yardımcı olacağını düşünebilirsiniz. Hatta dişleriniz renginde gördüğünüz kısa süreli beyazlamalar sizi bir noktaya kadar ikna edebilir. Ancak uzun süreli karbonat kullanımı dişlerinizde, geri dönüşü olmayan aşınmalara neden olabilir.
Diğer yandan unutulmamalıdır ki karbonat, muz kabuğu, limon suyu gibi diş beyazlatma yöntemleri evde yapılan cinstendir. Uzun vadede kalıcı diş parlaklığı ya da diş beyazlığı beklenemez. Eğer dişlerinizdeki sarı lekelerin giderilmesini ve sarı dişlerin beyazlamasını istiyorsanız doktorunuza danışmanız en güvenilir yöntem olacaktır. Diş doktorları tarafından uygulanan bazı diş beyazlatma yöntemleri şöyledir:
Diş Beyazlatma Yöntemleri |
Ev Tipi Diş Beyazlatma |
Klinik ortamında Beyazlatma (Plak giderimi veya diş taşlarının temizliği gibi işlemler yapılır.) |
Tek Diş Beyazlatma (Kanal tedavili dişler için kullanılır, dolgu sökülür ve diş içerisine beyazlatıcı jel sürülür.) |
Kombine Diş Beyazlatma (Ev + Ofis tipi beyazlatma olarak geçer. Ofiste profesyonel işlem uygulandıktan sonra evde yapılacaklarla desteklenir) |
Zoom Beyazlatma (Klinik ortamında özel bir Mavi Led veren aletle beyazlatma işlemi uygulanmasıdır.) |
Lazerle diş beyazlatma (Diş lekelerini gideren etken madde bir beyazlatıcı ilaçtır ve mine yüzeyine uygulanır. İlacın dişe hızlı etki etmesi adına kullanılan bir yöntemdir.) |
Bunların yanında; gülüş tasarımı, zirkonyum diş kaplama, laminate veneer, pembe beyaz estetik ve porselen diş uygulamaları da beyaz dişler için tercih edilebilen yöntemler arasındadır. Diş hekiminden alacağınız tavsiye ile diş yapınıza ve dişinizin durumuna en uygun tedavi yöntemi ile aradığınız etkiyi yakalayabilirsiniz.
Profesyonel yöntemler ile sarı diş ve dişte sarı leke oluşumunu uzun vadede giderebilirsiniz. Ancak diş beyazlatmanın etkisi kalıcı değildir.
Diş sararmalarının tekrarlamaması için ise dişinizi temizlettikten sonra dişte sarı leke oluşumunu tetikleyen alışkanlıklarınızdan vazgeçmelisiniz. Örneğin, sigara kullanıcıysanız ve yoğun bir şekilde çay, kahve tüketiminiz varsa biraz azaltmakta fayda var. Çünkü bu alışkanlıklar diş minenize düşmandır ve kabusunuz olan sarı diş lekelerinizi geri getirecektir.
Diş sarılığı doktor tarafından uygulanan diş beyazlatma yöntemi ile düzeltilebilir. Fakat evde yapabileceğiniz bazı pratik çözümler de diş beyazlatmak konusunda etkili olacaktır. Bunlardan en yaygın yapılan karbonatla fırçalama, yöntemidir. Fakat bunu düzenli olarak yaptığınız takdirde olumlu sonuç alabilirsiniz.
Dişin renginin sarı ya da griye dönük olmasının en önemli sebebi daha evvel diş üzerine bir darbe alınmasıyla ilgilidir. Dişi bir yere çarpmak dişte bir çeşit travmanın yaşanmasına sebep olur. Bu nedenle sararma gerçekleşebilir ve bu durum köklerde kistlerin oluşmasından ötürü kaynaklanabilir.
Diş sararmasının zararlı olup olmadığını öğrenmek için öncelikle diş sararmasının neden olduğuna bakmak gereklidir. Eğer diş bazı yiyecek ve içecek alışkanlıklarından sarardıysa kısa vadede zarar vermez ancak çürüklerin oluşması ve diş kaybının önlenmesi adına temizlenmesi gereklidir.