Fissür örtücü, dişlerinizi çürüklerden korumaya yardımcı olabilecek koruyucu bir diş tedavisidir. Çürük oluşturma olasılığı en yüksek olan azı dişlerin, çiğneme yüzeylerine uygulanırlar. Bu uygulama, yiyecek ve bakterilerin sıkışıp dişe zarar vermesini engeller. Fissür örtücüler, çürükleri önlemenin çok etkili bir yoludur.
“Fissür örtücü nedir?” sorusu, dişlerinde çürük problemi yaşayan ya da risk grubu altında olan kişiler için merak konusu olmaktadır. Fissür örtücü, diş çürüklerinin oluşumunu engellemek için kullanılan bir uygulamadır. Dişler üzerinde bulunan çukurlar, diş fırçası ile temizlenmesi güç olan bölgelerdir ve burada bakteri birikimi ve çürük oluşumu daha sık görülür. Uygulama, bu çukurları kaplayarak bölgede bakterilerin gelişmesini engeller.
Fissür örtücü uygulamasının avantajları arasında; hızlı ve ağrısız bir uygulama süreci, çürüklere karşı etkili bir koruma, dişlerin doğal yapısını bozmaması gibi faktörler sayılabilir. Ayrıca bu uygulama sayesinde derin çürük tedavisi gerekmeyen daha az agresif dişler kolayca tedavi edilebilir.
Diş fissür örtücü doğru bir şekilde uygulandığında, dişleri çürüklerden ve diğer sorunlardan koruyabilir ve dolayısıyla uzun vadede dişlerin sağlığını sürdürmeye yardımcı olabilir.
Fissür örtücü diş hekimliği uygulamalarında kullanılan bir tekniktir. Diş yüzeyindeki çatlakları ve girintileri doldurarak dişleri korur ve çürük oluşumunu önler. Örtücüler, genellikle çocuklarda kullanılır, çünkü çocukların diş çürüğüne karşı korunmaya ihtiyaçları daha yüksektir.
Fissür örtücü endikasyonları şu şekilde sıralanabilir:
Diş sağlığına önem veren herkes, gerek görüldüğünde düzenli olarak fissür örtücü uygulamaları yaptırmalıdır. Bu uygulamalar, dişlerin çürüğe karşı korunmasında etkilidir ve ömrünü uzatır. Bununla birlikte en iyi tavsiyeyi diş hekiminizden almanız gerekir keza dişlerinizin fissür örtücü ya da bonding uygulaması ihtiyacına sahip olup olmadığı konusunda en iyi görüşü onlar verir.
Çürükleri önlemenin güvenli ve etkili bir yol olması nedeniyle “Fissür örtücü nasıl yapılır?” sorusunun cevabı da merak edilmeye başladı. Sorunun cevabına geçmeden önce üç farklı tip teknik olduğunu belirtmek gerekir. Bunlar; invaziv fissür örtücü, noninvaziv fissür örtücü ve koruyucu rezin restorasyondur.
İnvaziv fissür örtücü, diş matkabı ile çukur ve çatlakların derinleştirilip dişlerin yüzeylerine uygulanır. Bu, invazif olmayan örtücüye göre daha etkilidir ancak daha fazla hazırlık gerektirir. Prosedür genellikle yaklaşık 30 dakika sürer.
Noninvaziv örtücü, herhangi bir hazırlık gerektirmez. Non-invaziv örtücüler tipik olarak çukurların derin olmadığı durumlarda tercih edilir. Daha basit ifadeyle, çürüme belirtisi olmayan dişlerde kullanılırlar.
Koruyucu reçine restorasyonu (PRR), dişlerdeki çukurları ve çatlakları kapatmak için kullanılan minimal invaziv uygulamadır. PRR’ler, çukurları ve çatlakları fissür örtücü malzemeleri ile dolduran, bunların temizlenmesini kolaylaştıran ince, reçineli bir kaplamadır.
Fissür örtücü uygulaması, genellikle sadece birkaç dakika sürer. Fissür örtücü uygulama basamakları şu şekildedir:
Fissür örtücü yaptıranlar işlemin hızlı ve kolay olduğunu belirtirler. Bununla birlikte diş hekiminiz fissür örtücülerin sizin için doğru olup olmadığını belirlemenize ve “Fissür örtücü uygulaması nasıl yapılır?” gibi sorularınızı yanıtlamanıza yardımcı olurlar.
Fissür örtücü fiyat aralıkları birden çok etmene bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bunlardan ilki, kullanılan sızdırmazlık maddesinin türüdür. İki ana tip fissür örtücü içeriği vardır; reçine bazlı örtücüler ve cam iyonomer örtücüler. Bilmeniz gerekir ki reçine bazlı örtücüler, cam iyonomer örtücülerden daha pahalıdır.
İkinci olarak, uygulamadaki diş sayısı da fiyatları etkiler. Kapatılması gereken diş sayısı ne kadar fazlaysa, maliyet o kadar yüksek olacaktır.
Fissür örtücülerin maliyetinin genellikle diş dolgularının maliyetiyle dengelendiğini not etmek önemlidir. Diş dolgusu, fissür örtücülere göre daha pahalı ve invaziv bir işlemdir.
Fissür Örtücü Ne Kadar Dayanır?
Bir fissür örtücünün ömrü; örtücünün cinsi, hastanın ağız hijyeni, çiğneme alışkanlıkları gibi faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir. “Fissür örtücü ne kadar dayanır?” sorusunun cevabı 5-10 yıl olarak verilebilir.
Fissür Örtücü Nasıl Uygulanır?
İlk aşama dişlerin temizlenmesidir. Akabinde dişler kurutulur ve fissür örtücü yerleştirilir. En son adım ise özel bir ışık yardımıyla kullanılan malzemenin çukurdaki yerine sağlamlaştırılmasıdır.
Fissür Örtücü Hangi Dişlere Uygulanır?
Fissür örtücüler dişlerin çiğneme yüzeyleri olan azı ve küçük azı dişlerine uygulanır. Bununla birlikte fissür örtücü zararları olarak sayılabilecek herhangi bir bulguya da rastlanmamıştır ve rahatlıkla tercih edilebilir.