Ağzınızdaki sorunların hamilelik döneminde büyüyen bebeğiniz üzerinde bir etkisi olabileceğine inanmak zor, ancak araştırmalar annedeki diş eti hastalığı ile yeni bebekte prematüre veya düşük arasında bir bağlantı olduğunu söylüyor (Journal of Dental Research, 2002). Hamilelikte diş bakımı ve uygun ağız hijyeni, ultrason ve jinekolog ziyaretleri kadar önemli olabilir.
Hamilelik hormonları diş eti hastalığı riskinizi artırır. Neyse ki, ne arayacağınızı biliyorsanız, tüm bunlardan kaçınabilirsiniz. Bu yazımızda hamilelikte diş bakımı hakkında bilinmesi gereken en önemli 5 şeyi ele alacağız.
Hamile kalmayı planlıyorsanız veya yakın zamanda hamile olduğunuzu öğrendiyseniz, en kısa zamanda bir diş hekimini görmelisiniz. Diş hekiminiz hamileliğiniz için bir ağız sağlığı ve hamilelikte diş bakımı planı geliştirmenize ve ağız sağlığınız hakkında temel bir okuma elde etmenize yardımcı olabilir, bu da hamileliğiniz sırasında ortaya çıkabilecek olası değişiklikleri veya sorunları belirlemenizi kolaylaştırır.
Ayrıca, anestezi, ilaç ve/veya cerrahi içeren herhangi bir diş tedavisine ihtiyacınız olduğu ortaya çıkarsa, bu işlemler için en iyi zamanlamayı belirlemek üzere diş hekiminiz ve jinekoloğunuz ile birlikte çalışabilmeniz için mümkün olan en kısa sürede öğrenmek en iyisidir.
Tüm diş hekimleri, hamileliğiniz boyunca düzenli olarak diş muayenesi olmanızı ve gerektiğinde hamilelikte diş bakımı yaptırmanızı önerir. Hamilelik sırasında hormonlarınız değiştiği için diş etleriniz daha kolay şişebilir ve tahriş olabilir. Kronlar veya diş dolgusu gibi diğer gerekli işlemler de tamamlanmalıdır. Bu, enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olabilir.
Ancak, zamanlama kritiktir. Tüm bu işlemler ikinci trimesterde tamamlanmalıdır. Üçüncü trimester dönemde dişçi koltuğunda uzun süre oturmak zordur. Üçüncü trimester döneminizdeyseniz, kesinlikle gerekli olmadıkça tedavileri bebek doğduktan sonraya ertelemek en iyisidir. Hamileyken diş çekimi veya kanal tedavisi gibi acil işlemler gerekebilir.
Diş eti hastalıkları çok yaygındır. Bazıları için diş eti iltihabı, diş eti çekilmesi ve periodontal hastalık, kötü ağız hijyeni alışkanlıklarının sonucudur. Diş eti hastalığı, çeşitli hormonal değişiklikler yaşayan hamile kadınlar için bir endişe kaynağı olabilir.
Hormonal değişiklikler nedeniyle, çok çeşitli dişeti iltihabı vardır, ancak hijyeniniz ne kadar iyi olursa ve bakterilerin işlemesi için ne kadar az gıda yan ürünü kullanılırsa, diş eti iltihabına sahip olma olasılığınız o kadar az olur. “Gebelik diş eti iltihabını” kontrol altında tutmak için bazı önlemler alınabilir. İşte hamileyken diş etlerinizi önlemek ve korumak için yapabileceğiniz birkaç şey:
Şekerin çürüklere neden olması şaşırtıcı değil, ancak şeker alımını sınırlamazsanız, hamilelikten kaynaklanan isteklerin çürüklere nasıl yol açabileceğini düşünmemiş olabilirsiniz. Şekerli yiyecekler genellikle hamile kadınlar tarafından arzu edilse de, bunun hem sizin hem de bebeğiniz için ne kadar tehlikeli olabileceğinin farkında olmak önemlidir.
Şeker aşermelerinin dişleriniz üzerinde ortalama bir kişiden daha kötü bir etkisi olabilir çünkü hamileyken çürük geliştirme riskiniz daha yüksektir. Ara sıra dozunda şeker tüketimi kötü bir fikir değil, ancak bunu günlük bir alışkanlık haline getirmemek gerekir. Canınız yoğun bir şekilde şekerli yiyecekler çektiğinde, onları sağlıksız atıştırmalıklara kapılmadan tatmin etmenin birkaç yolu vardır.
Hamilelikte sıklıkla sabah bulantısı yaşanır. Ancak hamile kadınlar çoğu zaman mide asidinin dişlerine verebileceği zararın farkında değildir. Mide asidi diş minesini zayıflatma potansiyeline sahip olduğundan, çürük geliştirme riskiniz çok daha yüksektir. Bazı hamile kadınlar için sabah bulantısı kaçınılmaz olsa da, dişlerinizi zararlı asitten ve yan etkilerinden korumak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:
Kliniğimiz tarafından sağlanan profesyonel diş beyazlatma hizmetleri ve ürünleri hemen hemen herkes için uygundur. Ancak hamile kadınlara bu prosedürlerden kaçınmaları tavsiye edilir ve reçetesiz satılan diş beyazlatma ve diş bakımı ürünlerinden kaçınılmalıdır. Eczanenizde bulunan diş beyazlatma ürünlerinin çoğu, yalnızca toksik olmakla kalmayıp aynı zamanda diş minesine ve çevresindeki diş eti dokusuna da zarar verebilecek kimyasallar içerir. Hamileyken dişlerinizin güzel ve beyaz görünmesini istiyorsanız önerdiğimiz birkaç ipucu ve püf noktası vardır.
Diş beyazlatmak için hamilelik döneminizde doğal yöntemleri seçmeniz daha faydalı olacaktır. Hamileyken dişlerinizi doğal olarak beyazlatmanın en iyi yollarından bazıları şunlardır:
Günlük hayatınızda düzenli olarak diş bakımı yaptırmanız ve özellikle hamilelikte diş bakımı yaptırmanız herhangi bir sıkıntı yaşamanızı önlemeye yardımcı olacaktır.
Hamilelikte diş bakımı ve rutin kontroller için bir diş hekimi arıyorsanız, hemen kliniğimizle iletişime geçin.
Her türlü tedaviniz sırasında gerekli tüm röntgenler için, hamile olup olmadığınızı hastaneye bildirmelisiniz. Acil bir durum olmadıkça hamileler için röntgen genellikle önerilmez.
Genellikle hamilelikte birçok ilacın kullanılmaması ya da kontrol altında kullanılması önerilir. Diş tedavilerinde kullanılan anestezinin herhangi bir etkisi araştırmalarda rapor edilmemiştir.
Ağız ve diş sağlığının hamilelik döneminde bozulması bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle hamilelikte erken diş muayenesi planlamak ve hamilelikte diş bakımını ihmal etmemek gerekir.