Hareketli Protez Diş
İstediğiniz zaman takıp çıkarabildiğiniz, dişleriniz eksiliğinin giderilmesine yardımcı olan protezlere haraketli protez diş denir. Bu protezler klasik parsiyel, hassas bağlantılı, tam protezler, takma protez, yeni nesil diş protezi, immediat protezler, geçici protez ve diş üstü olmak üzere, diş yapımı çeşitleri sekize ayrılır. Hareketli diş protezleri sayesinde dişlerinizin kesilmesine gerek kalmadan, diş eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz. Protez diş fiyatları için hemen iletişime geçerek fiyat alabilirsiniz!
Hareketli Diş Protezleri
Hareketli Protez Diş: kısmi dişsizlik veya tamamen dişsizlik durumlarında, köprü ve implant seçeneklerinin tercih edilmediği hastalarda kullanılmakta olan protez dişlerdir. Hareketli protezler hastanın takıp çıkartabildiği protezlere verilen genel isimdir.
Hareketli Protez Diş Çeşitleri Nelerdir?
Hareketli diş protezleri Total protez (tam damak) ve parsiyel protez (yarım damak) olarak ikiye ayrılır:
Total Hareketli Diş Protezi (Tam Damak)
Ağızdaki tüm dişlerin çekilmiş olduğu hastalarda, çekilen dişlerden geriye kalan çene kemiğinin oluşturduğu kret dediğimiz çıkıntıların üzerine yapılan protezdir. Tama damağın pembe kısmı akrilik adı verilen materyalden oluşur, dişlerde plastik ve porselen olarak iki seçenek bulunmaktadır. Tutuculuk çene kemiği ve protez arasındaki vakumla oluşur, bu sebepten diğer protez seçeneklerine göre tutuculuk zayıftır. Daha önce protez kullanmamış hastaların alışması uzun zaman alabilmektedir. Günümüzde implant uygulamasının yaygınlaşmasından dolayı kullanım alanı baya azalmıştır.
Parsiyel Hareketli Protez (Yarım Damak):
Kısmi dişsizlik durumunda, geriye kalan dişlere kroşelerle ( kanca) tutunan protez türüdür. Tutuculuğu hastanın mevcut olan dişlerinin etrafını saran kroşeler sağlam. Bu kroşelerin hastayı estetik olarak rahatsız ettiği durumlarda, mevcut dişler kaplanarak içerisine yerleştirilen hassas tutucularla metal görünümü gizlenebilir.
Hassas bağlantılı veya çıtçıtlı dişler dediğimiz bu protez türünde dışarıdan metal görünmediği için daha estetiktir. Hastanın kaplanan kendi dişleri ile hareketli protez üzerindeki dişler bir bütünlük içerisindedir. Ayrıca hassas bağlantılı dişlerde kullanılan çıtçıt veya sürgü dediğimiz sistem hareketli proteze daha fazla tutuculuk sağlar. Bu sebeple dışarıdan telleri görünen iskelet proteze göre çıtçıtlı protezler daha iyi tutunur ağıza. Buda hasta açısından kullanım rahatlığı sağlar.
Ne Zaman Hareketli Proteze İhtiyaç Duyulur?
- Tam dişsizliği olduğu durumlarda
- Çenenin arka tarafında köprü yapabilmek için destek dişlerin kalmadığı durumlarda, yani dişsiz sonlanan çenelerde,
- Diş sonlanan ve implant yapmak için kemiğin yeterli olmadığı hastalarda,
- Diş eksiklerinin köprü veya implant ile tedavi ettirmek istemeyen hastalara çiğneme fonksiyonunu kazandırmak için parsiyel protez yapılabilmekte,
Hareketli Protez Dişlerin Alternatifi Var mıdır?
Hareketli protez kullanımı implant uygulmasınının yaygınlaşması ile giderek azalmıştır. Dişsiz sonlanan çenelerde parsiyel proteze alternatif olarak yeteri sayıda implant yaparak sabit olan köprü protezine geçiş sağlanabildiği gibi Tam dişsizlik durumunda da çene kemiği yeterliyse belli sayıda implant yaparak tam damak kullanması gereken bir hastaya sabit portez olan köprü protezi yapılabilmekte.
Hareketli Protezlerin Ömrü Ne Kadardır?
Hareketli olan bu her iki protez 5-7 senede bir değiştirilmeli. Çünkü bu protezler ağzın anatomisine göre yapıldıkları için bu süre zarfında ağızda oluşan değişimlerden etkilenirler, tutuculukları bozulur. Ayrıca kullanılan akrilik materyali, yenilen içilen her şeyin ısısından ve ph’ sından etkilenir, zamanla hijyeni bozulur, bakteri barındırmaya başlar. Hareketli protezler çekilmiş olan dişlerinde yerinde kalan diş eti ile örtülü kemik yükseltisinin üzerine yapılmış olduğu için kilo alıp vermek bile bu protezlerin ağız ile uyumunu bozmaktadir. Bu şekilde uyumu bozulmuş protezlerin kullanımına devam etmek ağız ve genel sağlığa zarar verebilmektedir.
Hareketli protezler ağrı yapar mı?
Hareketli protezlerin temizliği nasıl olmalıdır ?
Hareketli protezler her yemek sonrası çıkarılıp sabunlu suyla temizlenmeli, mevcut dişlerde fırçalanmalıdır. Gece yatmadan önce de protez temizlenmelidir. Protez temizliği için eczanelerde satılan ürünlerin kullanımı çok faydalıdır. Yeteri kadara temizlenmeyen hareketli parsiyel protezler ağızda bulunan diğer dişlerin çürümesine sebep olabilir. Tam dişsizlik durumunda temizlenmeyen protezler ağızda iyileşmeyen yaralar sebebiyet verebilidiği gibi barındırdığı bakterilerin besinlerle yutulması sonucu sindirim sisteminin sağlığınada zarar verebilmektedir.
Hollywood tarzı gülüş ile mutlu ve sağlıklı gülüşler sizlerin olabilir.
Hareketli Protez Dişler Hakkında Merak Edilenler
Diş protezleri, hastaların tüm damağını kaybetmesi durumunda ya da benzer durumlarda protez takma dişlerde yapılan tedavi yöntemidir.
Takma dişler, bireylerin istedikleri zaman takıp çıkarabilecekleri damaklardan oluşan dişlerdir.
Takma ya da protez dişlerin en iyi ya da en kötü şeklinde kıyaslanması mümkün değildir. Kişiden kişiye ihtiyaçlara göre değişiklik gösterir.
Bu tür protezler doğal dişe zarar verme ihtimali ve kötü görünüme sahip olması sebebiyle , çene arkının da dişsiz olduğu ihtimallerde , ilgili çeneye 3-4 implant uygulanarak implant üstü protez yapılarak hasta isteğine göre çıkarma şansı verir. Buna da halk içinde çıtçıtlı protez denilmektedir.
Hareketli Protezler sırasıyla total protez, parsiyel protez, immediat protez ve diş üstü protez olmak üzere 4 farklı çeşittedir.
Kişinin dişine porselen yapıda kaplama yapılmadığı taktirde uyuşturulmasına gerek yoktur.
Sizleri Ne Bekliyor?
Gayrettepe diş kliniğinde 14 yıl, alanında ise 16 yıllık tecrübeye sahip Diş Hekimimiz, binlerce hasta tedavisi, eğitimler, seminerler ve sunumlara katılmıştır.
Dt. Özlem Özcan Diş Kliniği tamamen etik çalışan %100 hasta memnuniyeti odaklı bir sağlık kuruluşudur. Hastalarımız en büyük referansımızdır.
Kliniğimiz Metrobüse 5 dk uzaklıkta olan Kliniğimiz Gayrettepe ve Esentepe mahallelerinin sınırı olan Yıldızposta caddesi üzerinde bulunmaktadır.