İmplant
İmplant, çene kemiğine yerleştirilen ve protezlerle dişe destek sağlayan yapay diş köklerine denir. Bu yapılan işlem sayesinde ve yerleştirilen protezler ile çiğneme yetisi artar. Çene kemiğinin içerisine yerleştirilen titanyum vidalar sayesinde protezler takılabilmektedir. “İmplant ne demek” sorusunu sık sık soran hastalarımıza bu makalemizde detaylı olarak bilgi vereceğiz.
İmplant Tedavisi
İmplant tedavisi: Çeşitli nedenlerden dolayı diş kayıpları yaşamış bireylere, eksik diş veya dişlerin sebep olduğu estetik ve fonksiyonu yeniden kazandırmak amacıyla yapılan yapay kök uygulamasıdır. Yapılan bu vidalı dişlere “implant diş” denilmektedir.
Diş implantı yüzeyi, yumuşak doku ve kemikle uyumluluğu en üst düzeyde olan titanyumdan oluşmaktadır. Silindir şeklinde olup farklı boy ve çapları mevuttur. Diş ekimi uygulaması cerrahi operasyonla tek seansta ve lokal anestezi eşliğinde yapılır. Hasta uygulama öncesi, kemik uygunluğu, sistemik hastalıklar, sosyal alışkanlıklar, hijyen alışkanlıkları açısından değerlendirildikten sonra diş implant uygulamasına karar verilir. Çekilen çeşitli röntgenler neticesinde de uygulanacak impantın boyutları kararlaştırılır. Uygulama sonrası 3-4 ay gibi bir bekleme süresi vardır. Bu sürenin sonunda implant üstü protez yapımına geçilir.
İmplant tedavisinin yanı sıra, diş beyazlatma hizmetimiz sayesinde sağlık ve beyaz dişlere sahip olabilirsiniz.
Hangi Durumlarda Dental İmplant Uygulanır?
Tek diş eksiklikleri: Klasik yöntemle tek diş eksikliği, komşu iki tane diş komik biçiminde aşındırılması ve bunlardan destek alan 3 üyeli köprü yapımı ile giderilebilir. Bu durumda yapılacak tek bir implant ile komşu dişlere hiç dokunulmadan, daha estetik ve daha fonksiyonel bir tedavi yapılmış olunur.
Tamamen dişsizlik durumu ( total dişsizlik ): Total dişsizlik durumunda uygulanan total protez (damak ) ağızda tutuculuğu en zayıf olan protez türüdür. Çiğneme ve konuşma esnasında çeşitli derecelerde yerinden oynuyor olması hasta konforunu oldukça olumsuz etkiler. Kemik seviyelerinin yeterli olduğu hastalarda her çeneye en az 5-6 implant uygulanarak bunların üzerine sabit bir protez yapılır. İkinci olarak kemik seviyelerinin iyi olmadığı durumlarda ön bölgeye implant uygulaması yapılır ve bu implantları destek alan hareketli protez yapılır. Bu seçenekte amaç hareketli protezin tutuculuğunu arttırarak hastanın kullanımını kolaylaştırmaktır.
Arkası dişsiz sonlanan çeneler: Bu durum köprü yapımını olanaksız kılar. Diş eksikliklerinde köprü yapabilmek için eksik kısmın aşında ve sonunda hastanın kendi dişi olmak zorunda. Bu sebeple dişsiz sonlanan çenelerde hareketli protez ( yarım damak) uygulanır. Hareketli protez kullanmayı reddeden hastalarda, dişsiz bölgelere implant uygulanarak sabit protez yapılabilir.
Uzun dişsizlik durumlarında: Dişsiz bölgenin başında ve sonunda hastanın doğal dişleri olsa dahi çok uzun olacağı için köprü uygulaması yapılamaz. Çünkü uzun köprülerde kırılma ve esneme tehlikesi vardır. Ayrıca köprü ayağı olarak kullanılacak dişlere de taşıyacağından fazla yük bineceğinden ömrü kısalacaktır. Bu tür durumlarda uzun boşluğa implant uygulayarak daha fonksiyonel ve uzun ömürlü bir protez yapılmış olunur.
İmplant Çeşitleri Nelerdir?
Günümüzde çok sayıda implant çeşidi bulunmaktadır. Bununla birlikte, en yaygın vida şeklindeki implant türüdür. Kullanılan implant tipi hastanın çene kemiğine ve destek dokusuna bağlıdır. Farklı implant türleri nelerdir ve bu türlere göre implant nasıl uygulanır:
Endosteal İmplant: Bir veya daha fazla diş eksik olduğunda kullanılan bir implant türüdür. Çene kemiğinin iç kısmında kullanılır. Günümüzde en sık kullanılan implant tiplerinden biridir. Vidalı, bıçaklı ve silindirik olarak sınıflandırılır.
Subperiosteal İmplant: Bu implantlar kemik ölçüleri alınarak hazırlanır. Bu implantlar sayesinde çiğneme kuvveti tüm çene kemiğine dağıtılır. Kafes şeklindedirler. En popüler implant türlerinden biridir.
İntramucosal İmplant: Bu bir tür titanyum implanttır. Protez retansiyonunu iyileştirmek için kullanılırlar, ancak günümüzde yaygın olarak kullanılmazlar.
Endodontic implant: Zayıf diş yapılarını onarmak için kullanılan bir implant diş türüdür. Güçlü bir çene yapısı oluşturmak için kullanılır.
Transmandibular implant: Kemik hacmi eksikliklerini düzeltmek için kullanılan bir implant türüdür. Zor bir tedavi şekli olduğu için günümüzde yaygın olarak kullanılmamaktadır.
İmplant Kimlere Uygulanabilir?
İmplant nedir sorusunu yanıtladık. Peki, implant tedavisi kimlere uygulanabilir? İmplant tedavisi yaptırmak isteyen bireylerin 18 yaşını tamamlamış olmaları gerekmektedir. Ayrıca tedavinin uygulanabilmesi ve maksimum verim alınabilmesi adına yüz ve çene gelişiminin tamamlanmış olması da gerekir. Tedaviden önce kişilerin implant tedavisi için uygun olup olmadıklarının tespiti yapılmaktadır. Öncelikle çene yapısının implant tedavisine uygunluğu kontrol edilir. Bunun için röntgen çekilerek çene yapısı ve kemik seviyesi hekim tarafından incelenmektedir. Eğer implant yaptıracak kişi, diabet hastası ise bu durum öncelikle kontrol edilir. Tedaviden önce hastalığın düzenli seyretmesi gerekmektedir. Ek olarak, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin tedaviyi yaptırmadan bir müddet önce ilacı kesmesi gerekmektedir.
İmplant Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanabilir?
İmplant; daimi dişlerin eksikliğini gidermek amacıyla uygulanmakta olan bir diş tedavisidir. İmplant tedavisi ile birlikte bölgeye eski estetik görünümünü yeniden kazandırmak ve tekrardan çiğneme yetisine sahip hale getirmek hedeflenmektedir. Çene kemiğinde boş yer bulunduğu takdirde neredeyse her durumda uygulanabilmektedir.
Diğer yandan baktığımızda implant, kırık diş içinde uygulanmakta olan bir tedavidir. Kurtarılamayacak durumda olan, çekimine karar verilen kırık dişler için implant tedavi planlaması yapılabilmektedir. Fakat bu durumda diş etinin iyileşmesi ve çekim boşluğunun kemik ile dolması için bir süre beklemek gerekebilir.
Kısacası implant, diş eksik olan kişilerde yeterli kemik olduğu takdirde her durumda uygulanabilir.
Ayrıca halk içinde damak protezi olarak bilinmekte olan, hareketli tam protezlerin tutuculuğunu sağlamak için de implant kullanılmaktadır. Bu noktada kullanılan implant sayesinde hastanın damak protezini daha konforlu olarak kullanması sağlanmış olur. Overdenture ismiyle de bilinen bu yöntemin en büyük avantajı tüm dişlerini kaybetmiş hastalarda dahi uygulanmasıdır. Overdentura ayrıca doku kaybının yoğun olduğu hastalarda estetiği sağlamak amacıylada kullanılır. Yani sabit protez yapacak sayıda implant konulmuş olsa dahi hastanın yumuşak dokularının seviye ve şekli yapılacak sabit protezin estetiğini sağlamak için uygun değilse bu hastaya Overdenture protez uygulanabilir.
İmplant Nasıl Yapılır?
İmplant tedavisi; diş hekimliği alanında kullanılmakta olan lokal anestesi altında gerçekleştirilmektedir. Detaylı muayene ve tetkiklerin yapılmasının ardından kişilere implant tedavisi uygulanabilir. Gelin şimdi implant diş nasıl yapılır buna değinelim.
Öncelikle, çene kemiğinin kalınlığını, genişliğini, yoğunluğunu ve bölgeye yakın boşluk, sinir geçişlerini tespit etmek amacıyla hastadan bazı görüntüler ( panoramik röntgen, bölgesel tomografi) alınır.
Hangi boyut ve kalınlıkta implant konulmasına bu görüntüler yardımı ile karar verilir.
Dental implantların yerleştirilmesi için genellikle iki farklı teknik izlenmektedir. Tek aşamalı olarak bilinen işlemde implant yerleştirilmesinin ardından diş eti için iyileşme başlığıda yerleştirilir.
Bu yöntemde operasyon sonrası implant yapılan bölgede iyileşme başlığı görünür haldedir. Bu şekilde iyileşme süreci beklenir.
Diğer yöntem olan iki aşamalıda ise dental implant uygulamasını takiben bölgenin üzeri diş eti ile kapatılır. İyileşme süreci boyunca implanta dair herhangi birşey gözle görülmez.
İyileşme tamamlanıp implant kemik kaynaşması olduktan sonra implantın üzeri açılır ve diş eti iyileşme başlığı takılır.
İki yöntemden hangisinin uygulanacağına hastanın ağız bakımına, sistemik hastalığı olup olmadığına ve sigara alkol kullanımına bakılarak karar verilir. Her iki tedavi yönteminde ağzın uygunluk durumuna göre geçici diş yerleştirilebilir.. Söz konusu iyileşme süreci ise alt çene için 3 aya kadar, üst çene içinse 4-5 aya kadar sürebilmektedir. Bekleme ya da iyileşme süresi olarak adlandırılan bu dönemin süresinin belirlenmesindeki en büyük etken kemik sertliğidir. Yeni yapılan dişler bazı durumlarda dental implantların üzerine hemen takılabilir.
Hangi Durumlar İmplant Uygulamasına Engeldir?
Hekimin reçete ettiği ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.
Uygulama alanına konulan tampon yaklaşık 1 saat kadar ağızda tutulmalıdır.
Operasyondan hemen sonra başlanarak soğuk kompres uygulanmalıdır, bu şişliğin oluşmasına engel olur.
Sigara, alkol, gazlı ve asitli içeceklerden en az 1 hafta uzak durulmalı.
İlk birkaç gün beslenme ılık ve yumuşak gıdalarla olmalı.
Operasyon sonrası yanağı çekiştirmek suretiyle operasyon bölgesine bakmaya çalışmak dikişlerin gerilmesi sonucu kanamaya ve yara iyileşmesinin bozulmasına sebep olur.
Sızıntı şeklinde kanama ilk gün için normaldir, kanamayı durdurması için bölgeye pamuk, peçete türü şeyler koymak yanlış bir uygulamadır. Kanama şiddetlenirse hekim başvurulmalıdır.
Kanama riski olduğu için ilk gece daha yüksek bir yastıkta uyumak tercih edilmelidir.
Operasyondan 1 hafta önce ve sonrasını kapsayan dönemde kan sulandırıcı ilaçlar ve aspirin kullanılmamalıdır.
Gargara operasyondan 2 gün sonra kullanılabilir.
Operasyon çevresi dişlerin fırçalanması ihmal edilmemelidir, burada biriken bakteri iyileşmeyi olumsuz etkiler. 1 hafta süreyle fırçalama daha yumuşak fırçalarla ve nazikçe yapılmalıdır.
Dikişler operasyondan 1 hafta sonra alınmalıdır.
Sağlıklı bir yaşam için sindirimin ağızda başladığı lütfen unutmayalım, sindirim sistemi vücudun lokomotifidir ve ağız da sindirim sisteminin başladığı yerdir..
İmplant Üstü Protez Ne Zaman Yapılır?
İmplant yerleştirildikten sonra osseointegrasyon dediğimiz implantın kemik ile kaynaşma süreci başlar. Bu sürekçe vida şeklindeki implant yivlerinin arası kemik hücreleri ile dolar. Bu sürecin tamamlanması yaklaşık olarak alt çenede 3 ay üst çenede 5 ay kadar sürmektedir. Üst çenede sürecin daha uzun olması kemiğin süngersi yapıda olmasından kaynaklanmaktadır. Alt çene kemiği daha yoğun olduğundan süreç kısadır. Osseoitegrasyon sürecinde implant yapılan bölgenin boş kalması estetik ve fonksiyon olarak hastaya rahatsızlık veriyorsa, geçici dişler yapılabilir. Sürecin tamamlandığı röntgenle de kontrol edildikten sonra protez yapımına geçilir.
İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
İmplant tedavisi nedir ve implant nasıl uygulanır sorusunun cevabının ardından neden implant yaptırmalıyım ve faydaları nelerdir sorularına cevap vermek kafanızdaki soru işaretlerini ortadan kaldırmak açısından önemlidir. İmplantın sayısız avantajı vardır. Birincil faydası, uzun yıllar ağızda herhangi bir sorun yaratmadan kalabilmesidir. Bilinen en uzun implant kullanım süresi 40 yıldır. Günlük bakım sonrası doğal dişlerinize en yakın çiğneme fonksiyonları uzun yıllar rahatsızlık vermeyecek bir tedavi şeklidir. 21. yüzyılın en önemli diş buluşlarından biri olarak kabul edilir.
İmplant tedavisinin kişiye sağladığı birçok avantaj vardır:
İmplant kişinin yaşam kalitesini artırır.
Protezin düşme korkusu olmadan konuşabilmenin ve yemek yiyebilmenin rahatlığı hissedilir.
Kemik kaybını önleyerek kemik erimesini azaltır.
Ayrıca konuşmayı düzenler ve ağız kokusunu ortadan kaldırır.
İmplant tedavisi ile oluşturulan dişlerin ömrü diğer tedavi yöntemlerine göre son derece uzundur. Hatta bazı doktorlar dişlerine ömür boyu garanti veriyor.
Tedaviden sonra dişlerin temizlenmesi kolaydır. Diğer dişlerden bir farkı olmadığı için uygun implant uygulanmış dişlerin temizliğinde de aynı yöntemler kullanılabilir.
Konuşma, gülme gibi günlük aktivitelerinizi sınırlamak zorunda kalmadan günlük hayatınıza rahatça devam etmenizi sağlar.
İmplant Tedavisi Fiyatları Neye Göre Değişir?
İmplant nasıl uygulanır sorusunun cevabının ardından diğer önemli bir soru ise İmplant fiyatlarının neye göre değiştiğidir. İmplant fiyatları için belirli bir rakamın konuşulması bu süreçten yararlanmak isteyenleri yanıltabilir. Çünkü çeşitli fiyatlar ile karşılaşılabilir. Bunun nedeni, fiyatların çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmesidir. Bu işlemde kullanılan vida benzeri malzemeyi yapmak için titanyum kullanılır. Bugün bu tıbbi malzemeyi üreten çok sayıda şirket var.
İmplant fiyatlarını etkileyen faktörlerden biri de implant markalarıdır. Hangi firmanın ürününün tercih edildiği implant fiyatlarını belirlemede kritik bir rol oynar. Yerli ve yabancı implantlar, çeşitli fiyatlarla karşılaşmanızı sağlar. Elbette bu ürünlerin kalitesi de farklılık gösterebilir. Yüksek kalite değerine sahip implantlar, düşük kalite düzeyine sahip ürünlerden daha pahalı olabilir. Sonuç olarak implantın markası ve kalitesi fiyatı etkileyen en önemli faktörlerdir.
Ağrılı dişleriniz için kesin ve profesyonel çözüm olan kanal tedavisi için bizi tercih edebilirsiniz.
İmplant Hakkında Merak Edilenler
İmplant diş fiyatları her diş için ayrı olarak ele alınması gerektiğinden yüksek maliyetlere sahiptir. Yüksek fiyatlara kalıcı çözüm sunmaktadır.
Implant eksik dişlerin tedavisinde kullanılan ve çene kemiğinin iç bölümüne yerleştirilen titanyum maddesinden yapılmış olan vidalardır.
İmplant tedavisi 18 yaş üzeri, çene ve yüz gelişimini tamamlamış olmayan kişilere uygulanır. Tedavi aşamasından önce çene yapısının implanta uygun bir yapısı olup olmadığı çekilen röntgenlerle belirlenir.
İmplant tedavisi yaptırmak için herhangi bir üst sınır bulunmamaktadır. Hasta en az 18 yaşında olmalıdır. Tedavi yapılacak kişilerin çene ve yüz gelişiminin tamamlanmış olması yeterlidir. İlerleyen yaşlarda dahi implant yaptırılabilmektedir.
İmplant tedavisi materyallerinin yüksek seviyede teknoloji ile üretilmesi ve kullanılan malzemelerin ithal olması sebebiyle, maliyeti genel protezlere göre daha yüksektir. Bir diğer dezavantajı ise protezin yapılabilmesi için implantın kemik ile beraber kaynaşma durumunun beklenmesi ve bu sebeple diğer tedavi seçeneklerine kıyasla daha uzun sürmesidir.
İmplant tedavisinde kullanılan titanyum %99.9 saf oranda yüksek seviye bir endüstri ürünüdür. Bu sebeple muayene fiyatları ister istemez pahalıdır. Ayrıca implant tedavisinin fiyat aralığı implantın markasına ve kullanılan cerrahi materyalin kalitesine göre de değişkenlik göstermektedir.
Kaybettiğiniz dişin bölgesine implant tedavisi ile yenir diş yapılması durumu sağlık fonksiyonlarınız için oldukça önemlidir. Özellikle çevre dişler ve çiğneme durumunuz için pozitif etki yaratır. Diş yapısında estetik ve çiğneme işlevini karşılayan bir diş kazanılırken, kenarındaki dişlerin oluşan diş boşluğuna kayması ve dişlerdeki genel şekil bozukluğunun engellenmesi sağlanır.
Çene yapısı ve kemik dokusu sağlıklı olan hastalarda çekimden hemen sonra implant tedavisine başlamakta herhangi bir sakınca yoktur. Aslında hem hekim hem de hasta diş çekimi sonrası tedaviyi uygulamayı daha kolay bulacaktır. Çünkü diş kökten ayrıldıktan sonra boş kalan diş kökü kemik dokusunu kaybetmeye başlar.
Aynı gün içinde 12-15 implant oluşturulabilir. Hastanın alt ve üst çenesi için implant diş yapımında doğru yerleştirme kritik önem taşır. Örneğin alt çeneye 6 implant yerleştirildikten 10 gün sonra üst çeneye implant yapılması gerekir. Bazı durumlarda implant dişler hem alt hem de üst çeneye aynı anda yerleştirilebilir.
İmplant tedavileri iki aşamaya ayrılır: cerrahi aşama ve üst yapı aşaması. Normal şartlarda implantın kemiğe yerleştirilme süresi olan cerrahi işlem, implant için yaklaşık 15 dakika sürer. Toplam operasyon süresi kemiğinizin durumu, yerleştirilecek implant sayısı, hastanın uyumu gibi faktörlere göre belirlenir.
Her implantın yerleştirilmesi yaklaşık 3-4 dakika sürer. İmplantlar önce çene kemiğine yerleştirilir ve 3 ile 6 ay arasında bir sürede çene kemiğine kaynaması beklenir. Ardından protez dişlerin yerleştirilmesi ile tedavi tamamlanır.
Diğer bir adı biyonik kulak olan koklear implant, orta ve ileri derecede işitme sorunu yaşayan hastalar için oluşturulan bir cihazdır.
Diş etlerinde çekme, şiddetli ağrı, çiğnemede zorluk yaşanması, diş etinde şişme ve iltihaplanma olması, başarısız bir implant operasyonunun belirtilerindendir.
Sizleri Ne Bekliyor?
Gayrettepe diş kliniğinde 14 yıl, alanında ise 16 yıllık tecrübeye sahip Diş Hekimimiz, binlerce hasta tedavisi, eğitimler, seminerler ve sunumlara katılmıştır.
Dt. Özlem Özcan Diş Kliniği tamamen etik çalışan %100 hasta memnuniyeti odaklı bir sağlık kuruluşudur. Hastalarımız en büyük referansımızdır.
Kliniğimiz Metrobüse 5 dk uzaklıkta olan Kliniğimiz Gayrettepe ve Esentepe mahallelerinin sınırı olan Yıldızposta caddesi üzerinde bulunmaktadır.