Ortodonti

Ortodonti nedir? Ortodonti neye bakar? Ortodonti, diş yapısında oluşan çarpıklık ve uyumsuzluk durumlarının tespit edilmesi ve tedavi edilmesi için çalışmalar yürüten diş hekimliği alanıdır.

Ortodonti Tedavisi

Ortodontist nedir? Dişte, çenede ve genel olarak ağız çevresinde bulunan düzensizlikleri tespit ederek, muayene eden sağlık personeline ortodonti uzmanı (ortodontist) denir. Ortodonti uzmanlarının, başlıca görevleri diş teli takmak, ağız ve çenedeki şekil bozukluklarını veya dişlerdeki yamukluğu gidermek ve diş çarpıklığı tedavisi uygulamak vb. gibi birçok görevleri vardır.

Ortodonti Nedir?

Ortodonti, çene, diş ve yüz yapısı bozuklukları için tedavi yöntemi sunan bilim dalıdır. Uyumsuz, çarpık ve çapraşık dişlerin tedavi edilmesiyle ilgilenir. Aynı zamanda çene bozukluklarını tedavi eder ve yüzün daha estetik bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur. Ortodontistler, hastanın yaşadığı duruma göre farklı yöntemlerle daha iyi bir ağız, çene ve diş sağlığının korunmasına olanak tanır.

Genel olarak ortodonti uzmanlarının amacı, hastanın ağız ve diş sağlığını iyileştirip güzel bir gülümsemeye sahip olmasını sağlamaktır. Hastanın dişlerinin ve çenesinin düzgün hizalanması, çiğneme fonksiyonunun daha iyi hale gelmesi için çeşitli tedaviler uygular. Bu tedavilerin sonunda hasta hem estetiksel hem de işlevsel olarak sağlıklı bir diş ve çene yapısına sahip olur.

Çarpık diş tedavisi estetik, hijyen ve fonksiyon açısında oldukça önemlidir. Tedavi edilmeyen çarpıklıklarda hastaların en belirgin şikayeti estetiktir. Fakat sorun estetikle sınırlı değildir. Çarpık dişlerle hasta etkili bir çiğneme yapamaz, neticesinden sindirim sorunları yaşayabilir, tek taraflı çiğneme alışkanlığı gelişmesi ilerde eklem sorunlarına yol açabilir, çarpık diş araları iyi temizlenemediği için diş eti problemleri ve diş çürükleri oluşabilir. İşte tam bu alanda ortodonti tedavisi araya girmektedir.

Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ortodonti tedavisi nedir? Ortodonti tedavisi süreci birkaç adımdan oluştmaktadır. Genellikle 3 adım olarak sıralanabilir. Ortodontik tedavinin ilk adımı muayene adımıdır. Ortodonti muayene gerçekleştirerek atılması gereken adımları ve süreç planlamasını tamamlar. Bu muayene sırasında hem ağız yapısı hem de çene dikkatlı bir şekilde incelenir.

İkinci adım ise hazırlık sürecidir. Muayene sırasında belirlenen hususlar aciliyet sırasına göre sıralanır. Tespit edilen diş ve ağız problemlerinden hangilerinin ortodonti uzmanlık alanına girdiğine bağlı olarak bir önem sırası belirlenir. Hazırlık aşamasında hijyen birinci kriterdir. Gerekli hijyen adımları tamamlandıktan sonra artık uygulama adımına geçilebilir. Ağız bakımı eksiksiz olarak tamamlandıktan sonra, diş yapısına ve duruma uygun bir şekilde uygulamaya geçilir. Hastanın diş çarpıklığı, diş yamukluğu veya sıkışıklık nedeni ile uyumsuzluk oluşturan dişlerine yönelik uygulama adımları atılır.

Ortodontik Tedavi Gerekli midir?

Diş ve çene yapısındaki problemlerin çözülmesi açısından bazı hastalara ortodontik tedavi önerilebilir. Bu durum, hastanın çene yapısına, dişlerinin durumuna ve ısırma düzenine bağlı olarak değişiklik gösterir. Hastanın diş hekimine muayeneye gitmesi sonucunda bu tedavilerden birinin gerekli olup olmadığı anlaşılır.

Diş ve ağız sağlığı için ortodontik tedavilerden bazıları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Diş Teli Tedavisi: Hastanın dişlerinin çarpık veya çapraşık olduğu durumlarda diş teli tedavisi uygulanabilir. Bu tedavide dişin düzenini sağlamak için metal ya da şeffaf teller kullanılır.
  • Damaklı Tedavi: Hastanın dişlerinin arkasına yerleştirilen cihaz, çenenin genişlemesine ve alt çenenin arkaya doğru hareket etmesine olanak tanır.
  • Şeffaf Plaklar: Dişlerin istenen pozisyona gelmesi için uygulanan bir tedavi yöntemidir.
  • Fonksiyonel Apareyler: Dişlerin ve çenenin yapısını düzeltmek amacıyla özel olarak tasarlanan cihazlar kullanılır.

Yukarıdakiler dışında daha birçok farklı tedavi çeşidi vardır. Hangi tedavinin uygulanacağı ortodontistin muayenesi sonucu ortaya çıkar. Bu nedenle tedavinin gerekli olup olmadığı, yapılan muayene sonucunda ortaya çıkar.

Ortodontik Tedavi Kimler Tarafından Yapılır?

Ortodontik tedaviler, diş hekimi fakültesinden mezun olan ve ardından 2-3 sene boyunca ortodonti alanında uzmanlaşan kişiler tarafından yapılır. Ortodonti uzmanlarına “ortodontist” denir. Aldıkları eğitimlerle ortodontistler, hastanın çene ve diş yapısını inceleyerek gerekli tedavi yöntemlerini uygular. Plaklar, diş teli ve diğer ortodontik cihazlarla tedaviyi gerçekleştirirler.

Ortodontist ve Diş Hekimi Arasındaki Fark Nedir?

Diş hekimleri ve ortodontistler, ağız ve diş sağlığı alanında uzmanlaşmış kişilerdir. Ancak aralarında önemli bazı farklılıklar vardır.

Diş hekimleri, genel olarak diş, diş eti ve ağız sağlığı sorunlarıyla ilgilenirler. Dişlerdeki çürükler, diş eti hastalıkları, ağız sağlığı problemleri gibi hastalıkları tedavi ederler. Aynı zamanda kanal tedavisi, diş çekimi gibi tedavi yöntemlerini de uygularlar.

Ortodontistler ise dişlerin konumu, çene yapısı ve ısırma sorunları alanında uzmanlaşmışlardır. Tedavi yöntemleri daha çok dişlerin çapraşıklığı, aralarındaki boşluklar için uygulanır. Bu tedaviler için özel olarak hazırlanan ortodontik cihazlar kullanılır. Böylece diş bozuklarının ve çene yapısının daha iyi hale gelmesi sağlanmaktadır.

Ortodontiste Ne Zaman Gidilmeli?

Genel olarak ortodontik durumlar, hastanın yaşadığı duruma göre farklılık gösteren problemlerdir. Aşağıdaki belirtileri yaşayan kişiler, ortodonti uzmanına gidebilir:

  • Çapraşık ve Sıkışık Dişler: Bu diş sorunu, dişlerin ağız yapısına uygun bir şekilde hizalanmamasına neden olur.
  • Uyku Apnesi: Ağızdan nefes alma ve uyku apnesi gibi sorunlarda ortodontiye gitmek mümkündür.
  • Çiğneme ve Yutma Sorunları: Bu sorunlar, dişlerin yapısındaki uyumsuzluklardan kaynaklanabilir.
  • Ağız veya Çenede Ağrı: Dişlerin konumu ya da çene yapısındaki problemler ağrıya neden olabilir.
  • Konuşma Zorluğu: Dişlerin durumundan dolayı konuşma zorluğu yaşanma ihtimali vardır.

Ortodonti uzmanlarına gitmek için daha birçok farklı neden olabilir. Aynı zamanda bazen açık ve net şekilde ortodontik tedavi gerektiren durumlar belirsizdir. Düzenli diş kontrolleri yaptırdıktan sonra bu tedavilere ihtiyaç olup olmadığı anlaşılır.   

Ortodonti Tedavisi Yöntemleri

Ortodontik tedaviler birbirinden farklılık göstermekte olan yöntemleri içerisinde barındırmaktadır. En popüler ve sık uygulanan ortodontik tedaviler aşağıda yer aldığı gibidir;

Hareketli Apareyler Ortodonti Tedavisi

Genellikle çocuklara uygulanır. Basit vakaların tedavisinde kullanılır. Hasta tarafından takıp çıkarılabilir. Damak kısımlarına gelen plak ve üzerinde bulunan çeşitli şekillerdeki tellerden oluşur, dişe uygulanacak harekete göre bu teller aktiflenir.

Sabit Apareyler Ortodonti Yöntemi

Dişlerin üzerine yapıştırılan braketler ve bu braketlerin ortasından geçen tellerlerden oluşur. Bu braketlerin porselen ve metal olarak iki çeşidi vardır. Porselen diş renginde olduğu için estetik olarak metal braketlere göre daha fazla kabul görür. Bu braketleri birbirine bağlayan teller sayesinde dişlere kuvvet uygulanır, bu kuvvet neticesinde dişler hareket eder ve yer değiştirir.

Lingual Braketleme Ortodonti

Sabit ortodontik apareyler kullanılarak yapılır, fakat bu tedavi seçeneğinde braketler dişlerin arka kısımlarına yerleştirilir. Yetişkin ve braketlerin görünmesi neticesinde oluşacak estetik bozuklukların sorun olduğu hastalarda kullanılır. Braketlerin dilin hareket alanına gelmesinden dolayı alışılması biraz daha zordur, ilk zamanlar konuşmada bozukluklara sebep olabilir ve tadavi süresi biraz daha uzundur.

Invisalign

Bu tedavi yönteminde braket ve teller kullanılmaz. Basit çarpıklıkların tedavisinde kullanılır. Dişlerin ölçülerine uygun olarak şeffaf plaklar yapılır, bu plaklar 4 haftalık kullanım neticesinde yenilenir. Vakanın şiddetine göre 10-15 adet plak kullanılır tedavi süresince. Hasta açısında kullanım ve estetik olarak en başarılı yöntemdir.

Ortognatik Cerrahi

Çenelerin birbirine ve yüze göre olan uyumsuzlukları ortodonti ile giderilemeyecek kadar ileri olan vakalarda ortognatik cerrahi yöntemine başvurulur.

Ortodontik tedavi gören hastalar ağız ve diş sağlığı açısından bakımlarına normalden çok daha fazla özen göstermeliler.

Ortodontik tedavi gören hastalar ağız ve diş sağlığı açısından bakımlarına normalden çok daha fazla özen göstermeliler.

Pedodonti tedavisi ile sizler için çok değerli olan çocuklarınızın ağız sağlığını garantiye alabilirsiniz.


Ortodonti Hakkında Merak Edilenler

1Ortodonti Ne Demektir?

Ortodonti, diş yapısında ortaya çıkan çarpık ve uyumsuz görünümün ortadan kaldırılması adına çalışma yürütülen diş hekimliği alanıdır.

2Ortodonti Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

Ortodonti uzmanı, bireylerin diş yapısında bulunan ve ortodontik tedavi gerektiren problem üzerine yoğunlaşan diş hekimidir.

3Eklem Sorunları Diş Ortodonti Tedavisi Alanına Girer mi?

Bireylerin ağız ve diş yapısında oluşan ve tedavi edilmeyen problemler ileride eklem problemlerine yol açabilir. Bu problemlerin tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması ise ortodonti alanına girmektedir.

4Ortodonti Bölümü Neye Bakar?

Uyumsuz ve çarpık dişlerin uyum ilişkilerini teşhis ve kontrol eden, bu durumu önlemeye çalışan ve tedavisini yapan diş hekimliği branşının uzmanlık dalına denir.

5Ortodontik Tedavi İhtiyacını Nasıl Anlayabilirim?

Dişlerinizde çarpıklık, anormal bozukluk, kaymalar, alt ve üst dişlerinizin birleşmemesi, açık kapanış, çene yamukluğu, gömük dişler, yüzünüzde asimetriler ve üst – alt çene darlığı gibi sıkıntılar görüyorsanız ortodonti tedavisine ihtiyacınız var demektir. Bununla beraber çene eklemi sıkıntısı olan kişiler de ortodonti uzmanları tarafından tedavi edilmektedir.

6Ortodonti Tedavisine Kaç Yaşında Başlanır?

Normal şartlarda ortodonti tedavisinde herhangi bir yaş sınırı olmadığı için her yaş grubu bu tedaviyi yaptırabilir. Fakat en uygun hangi yaş da yaptırılır önerileri vardır. Örneğin küçük yaşlarda başlayan diş üzerindeki bu çarpıklık durumlarını çocuk henüz gelişim çağındayken tedavi ettirmek avantajlıdır. Bu yaşlarda genellikle 9-14 yaşları aralığıdır.

7Diş Telleri Takılması Zor Bir Süreç midir?

Diş telleri takılması zor bir süreç değildir. Bu işlem hemen hemen 30-60 dk kadar sürmektedir.

8Braket Nedir?

Braketler orodontik tedavi süreçlerinde kullanılan , dişlerin üzerine yapıştırılan ana ortodontik bir materyaldir. Halk arasında “Diş Teli” denilmektedir. Ana amacı dişlerdeki yamuklukları ve eğrilik durumlarını düzeltmektir. Braketler farklı çeşitlerde mevcuttur. Bunlar başlıca; metal braketler, damon braketler, seramik braketler, invisalign (Telsiz tedavi) ve lingual braketlerdir.

9Diş Telleri Konuşmayı Etkiler mi?

Diş teli tedavisi konuşmanızı herhangi bir şekilde etkilemez. Ancak konuşmanızı etkileyecek tek bir braket çeşidi vardır. Bu braket çeşidinin ismi Lingual brakettir. Lingual braketlere alışma süreci ise 7-10 gün arasındadır.

10Braketim Veya Diş Telim Koptuğunda Ne Yapmalıyım?

Dişlerinize yapışık durumda olan braketleriniz , diş telinizin kopma veya düşme anında muhakkak diş hekiminize bildirmelisiniz ve en yakın tarih de randevu almalısınız.

11Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?

Her hastada değişik gösteren ortodontik tedavi süresi, genellikle 1 ila 3 yıl arasındadır.

12Ortodontik Tedavi Sırasında Acı Duyulur mu?

Braketlerin takılma aşamasında herhangi bir acı hissedilmez. Ancak, tedaviden sonra kısa süreli olarak hassasiyet hissedilmesi normaldir.

Sizleri Ne Bekliyor?

Gayrettepe diş kliniğinde 14 yıl, alanında ise 16 yıllık tecrübeye sahip Diş Hekimimiz, binlerce hasta tedavisi, eğitimler, seminerler ve sunumlara katılmıştır.
Dt. Özlem Özcan Diş Kliniği tamamen etik çalışan %100 hasta memnuniyeti odaklı bir sağlık kuruluşudur. Hastalarımız en büyük referansımızdır.
Kliniğimiz Metrobüse 5 dk uzaklıkta olan Kliniğimiz Gayrettepe ve Esentepe mahallelerinin sınırı olan Yıldızposta caddesi üzerinde bulunmaktadır.

Ağız sağlığı beklemez.
Hemen randevu alın, gülüşlerinize sağlık katın!

5/5 - (10 votes)