Pedodonti – Çocuk Diş Hekimliği
Pedodonti(Pediatric dentistry), bir diğer adıyla çocuk diş hekimliği doğduktan itibaren ve dişlerin olgunlaşmasına kadar çocukların diş sağlığı ile ilgilenen bir diş hekimliği alanıdır. Çocuğun dişleri tedavi edilirken aynı zamanda onlarla konuşarak, büyüme ve gelişimlerine yardımcı olan uzman kişilere pedodontist denmektedir. Sizlerde çocuklarınızın ağız ve diş sağlığını önemsiyor, onların gelişimine katkıda bulunmak istiyorsanız Dr Özlemden pedodonti hizmeti alabilirsiniz.
Çocukların süt dişlerinin çıkmaya başladığı dönemden, süt dişlerinin hepsinin düşüp yerine sürekli dişlerinin çıktığı döneme kadar ki bütün işlemler pedodonti bilim dalının prosedürüne göre yapılır. Süt dişleri 6. Ayda çıkmaya başlar, 3 yaşına kadar bütün süt dişleri sürmüş olur. 20 tane süt dişi vardır. 3-6 yaş arası her hangi bir değişiklik olmaz ağızda. Çocuk 6 yaşına geldiğinde, ilk sürekli diş olan ve çenelerin en arkasında konumlanan 1. Büyük azı dişi dediğimiz diş sürer. Hemen hemen aynı dönemlerde öndeki süt dişleri de sallanmaya ve düşmeye başlar. 6-12 yaş arası mix dönem dediğimiz ağızda hem süt hem de sürekli dişlerin bulunduğu, süt diş sayısının azalırken sürekli diş sayısının arttığı dönemdir. 12 yaşına gelindiğinde bütün süt dişleri düşmüş ve 3. Büyük azı dişi ( 20 yaş dişi ) haricindeki sürekli dişlerin hepsi sürmüş olur.
Bebeklik Dönemi: Bebeklerin ilk 6 ay anne sütü ile beslenmeleri ağız çevresindeki kas yapıları ve yumuşak doku gelişimleri için çok önemlidir. 1 yaşından sonra bardak ve kaşık kullanımına alıştırılmalıdır. Biberon kullanımı, yalancı emzik ve parmak emme gibi alışkanlıklar 3 yaşından sonra devam edilmemelidir. Bu dönemde görülen en büyük sorun biberon çürükleridir.
Pedodontisler Neler Yapar?
Pedodontistler yani çocuk diş hekimleri çeşitli konularda hizmet sunabilmektedirler.
Pedodontisler, çocukların diş hekimlerine karşı korku yaşamasının önüne geçebilirler.
Çocuklara özel muayeneler ile çürük risk gruplarını belirlerler ve hayat boyu geçerli olacak programlar önerebilirler.
Süt dişlerinin dökülmesi konusunda sıkıntı yaşandığı durumlarda süt dişi çekimi yapmaktadırlar.
Fissür örtücü ve Flor uygulamaları ile diş çürüklerinin oluşmasına fırsat vermeden koruyucu önlemler alırlar.
Biberon Çürüğü Nedir?
Bebeklerin temel besin maddesi olan sütün doğal yapısında şeker bulunur. Ayrıca süte konulan şeker, bal, pekmez gibi maddelerde diş üzerine yapışarak çürüğe neden olur. Biberon çürükleri ön dişlerin dış yüzeyinden başlar ve ileri vakalarda diğer bölgelere de yayılır. Dişlerde başlangıçta kahverengi lekeler oluşur ve zamanla kırılıp ufalanmaya başlar. Biberon çürüğünü engellemek için dişler ilk çıktığı dönemden itibaren anne tarafında günde birkaç defa gazlı bez yardımı ile temizlenmelidir.
Çocuklar Ne Zaman Diş Fırçalamaya Başlamalıdır?
Çocuklarda diş temizliği ilk dişin sürdüğü 6. Aydan itibaren başlamalıdır. Çocuk diş fırçalamaya başlayana kadar bu temizleme görevini anne yapmalıdır. Pedodonti uzmanlarının önerilerine göre günde birkaç defa temiz bir tülbent veya gazlı bez dişleri temizlenmelidir. Diş fırçası ve macun kullanımı 2.5- 3 yaşında arkadaki süt azıları çıkınca başlanmalıdır. Başlangıç dönemde çocuk bir ebeveyni yardımı ile dişlerini fırçalamalı, bu dönemde fırçalamayı bir disiplin haline getirmek çok önemlidir. Çocuk bu yaşta çok etkin bir fırçalama yapamayabilir fakat fırçalamayı belirli zaman aralıkları ile düzenli yapmayı alışkanlık haline getirmesi gerektiğini öğrenebilir.
Süt Dişleri Tedavi Edilmeli midir?
Süt dişlerinin sağlıklı olması çocuğun beslenmesi ve gelişimi için son derece önemlidir. Çürük ve enfeksiyonlu dişler bakteri odağı olması sebebiyle genel sağlığı ve gelişimi olumsuz etkiler. Aynı zamanda çürük dişlerle etkin bir çiğneme yapılamayacağı için besinler bütün yutulur, bazen de bu çürüklerin çiğneme esnasında ağrı oluşturması çocuğun yemek yememesine sebep olur. Sorunlu dişlerin düşme yaşından erken çekilmesi de farklı sorunların ortaya çıkmasına sebep olur. Süt dişi alttan gelecek olan sürekli dişin, sürme zamanından çok önce çekilirse, komşu dişler bu çekim boşluğuna doğru yürür ve bu boşluğu daraltır. Sürekli dişin sürme zamanı geldiğinde süreceği yer diğer dişler tarafından küçültüldüğü için diş dizisinde kendine yer bulamaz ve farklı bir yerden, çoğu zaman çarpık olarak sürer. Neticede ortodontik bir tedaviye ihtiyaç doğar. Bu tür bir durumun yaşanmaması için süt dişlerine gerekli tedaviler uygulanmalı ve sürekli diş sürme zamanına kadar ağızda tutulmaya çalışılmalı. Tedavisi çok gecikmiş, çekimin zorunlu olduğu durumlarda da komşu dişlerin kaymasını engellemek için yer tutucu dediğimiz uygulamalar yapılır.
Yer Tutucu Nedir?
Çekilen dişin yerine konmak için hazırlanmış apareylerdir. Dişlerin kaymasına engel olur. Ve sürekli diş sürene kadar boşluğu olduğu gibi korur. Farklı çeşitleri vardır. Eksik diş sayısına göre uygun yer tutucuya karar verilir. Çocuğun eksik diş sayısı fazla ve bu eksiklikler çiğnemeyi sekteye uğratıyorsa yer tutuculara diş konularak çiğneme fonksiyonu yerine getirilir. Öncelikle çocuktan ölçü alınır ve laboratuvarda hazırlanır. Ağza uygulandıktan sonra belirli aralıklarla kontrol edilmelidir. Sürekli dişin sürmesi gerçekleşince artık yer tutucuya ihtiyaç kalmaz ve çıkarılır.
Çocuk Dişleri Çürükten Nasıl Korunur?
Çürük genellikle dişlerin çiğneyici yüzeylerinde bulunan fissür dediğimiz girintili çıkıntılı kısımlardan başlar. Bu bölgelere bakteri tutulumunu azaltabilmek için fissür örtücüler uygulanır. Bu sayede derin girintiler kapatılır ve yüzey kaygan bir hale getirilir.
Fissür Örtücü Nedir?
Fissür örtücü beyaz ve şeffaf renkleri olan akışkan kıvamda bir materyaldir. 6 yaşından sonra sürekli azı ve küçük azılara uygulanabilir. Çocuklar fırçalama işlemini etkin bir şekilde yapamadıkları için dişleri yetişkinlere göre daha hızlı çürür. Bu nedenle çocuk fissür örtücü uygulaması ile çürüğe karşı korunur.
Fissür Örtücü Nasıl Uygulanır?
Akışkan kıvamda olması girintileri iyice doldurmasını sağlar. Dişten madde aşındırılmadan fırça yardımı ile diş minesine uygulanır, ışık ile kurutulur. Uygulana esnasında anestezi kullanılmaz. Son derece basit ve çabuk uygulandığı için çocuklar bu seansları rahat geçirirler. Bu rahat seanslar çocuğun hekime alışmasına da çok yardımcı olur.
Flor Uygulaması Nedir?
Flor minenin yapısına bağlanarak dişin daha güçlü ve çürüğe karşı dirençli hale gelmesini sağlayan bir elementtir. Diş macunlarında çeşitli oranlarda flor bulunur. Ayrıca çocuklarda kullanılmak üzere flor tabletleri bulunur. 6 aylıktan 3 yaşına kadar ki çocuklarda kullanılan bu tabletler bölgenin içme suyundaki flor oranına göre kullanımı ayarlanır. Aşırı flor dişlerin yapısında renklenme ve bozukluklara yol açabilir. Ayrıca hekim tarafından uygulanmak üzere geliştirilen flor jellerde çürüğe karşı korumada önemli materyallerdir.
Çocuklarda Diş Fırçası ve Macunu Seçimi nasıl Olmalıdır?
Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun yumuşak ve naylon kıllardan oluşan fırçalar tercih edilmelidir. Çocuk diş hekimi olarak yapabileceğimiz önerilerden bir tanesi yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da 3-6 aylık kullanım sonucunda fırçalar değiştirilmelidir. 3 yaşına kadar ki çocuklarda macun kullanımı önerilmez. Çocuklar fırçalama esnasında kullanılan macunun bir bölümünü yuttukları için çocuklara özel üretilen macunlar tercih edilmelidir. Bu macunların koku ve tatları da çocukları rahatsız etmez.
Gebelik Döneminde Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gebelik dönemi hormon seviyelerinin ani değişmesi, mide bulantısı ve kusmaların sıklıkla görülmesi sebebiyle ağız sağlığı açısından önemli bir dönemdir. Hormonların değişimi dişeti iltihaplarının oluşumunu kolaylaştırır. Kusmaların yoğun olması ağız ortamının asidik bir yapıya dönüşmesine ve diş çürüklerinin artmasına neden olur. Bu olumsuz koşulların ağız sağlığını bozmaması için gebelik döneminde ağız bakımına çok daha fazla özen göstermek gerekir. Gebelik döneminde 3-6 aylar arası diş tedavisi için en uygun dönemdir. İlk 3. ve son 3. aylarda diş tedavisi pek tavsiye edilmez. Diş röntgeni çekilmesi gereken durumlarda gebeliğin bitmesi beklenmelidir. İdeal olarak; gebeliğin planlandığı dönemde hekim kontrolünden geçip, varsa diş sorunlarının ve gebelik döneminde sorun teşkil edebilecek durumların ortadan kaldırılması gerekir.
Çocuklarınızın ağız ve diş sağlığı kontrolü adına İstanbul çocuk diş doktoru Özlem Özcan ile iletişime geçebilirsiniz.
Ortodonti tedavisi ile çarpık veya kırık dişlerinizden kurtulmanız artık çok kolay. Ortodonti tedavisi için bizimle iletişime geçmeyi unutmayın.
Pedodonti Hakkında Merak Edilenler
Pedodonti, Çocuk hiş hekimliği anlamına gelmekte olan tıbbi bir terimdir. Çocukların ağız ve diş sağlığına yönelik çalışmalar yapmaktadırlar. Halk arasında çocuk dişçisi olarak da bilinmektedirler.
Pedodonti yani çocuk diş hekimliği ayrı başına bir uzmanlık ve ilgi gerektirir. Çocukların dişçiden korkması adına çaba ve bilgi gerektirir. Bu nedenle oldukça önemli bir alandır.
Çocuk diş hastanesi devlet hastanelerinde çocuk diş bölümü olarak hizmet vermektedir. Ayrıca özel kliniklerde de çocuk diş bölümü tercih edilebilir.
Diş hekimliği fakültelerinin ardından 5 yıllık lisans eğitimini tamamladıktan sonra Diş Hekimliği Fakültesi klinik bilimlerine bağlı Pedodonti Anabilim Dalında uzmanlık ya da doktora eğitimi almış diş hekimlerine pedodontist denilir. Çocuk diş doktorları olarak da bilinmektedirler.
Genellikle çocukların azı dişleri çiğneme konusunda yetersiz kalmaktadır. Bu sebeple yeterli düzeyde temizlenememektedir. Bu birikintiler hafif bir şekilde renklenmeye başlayan ve sonrasında hızlıca büyüyen çürüğe dönüşmektedir. Çocukların bu azı dişlerindeki fissürler’in fissür örtücü ismi verilen bir materyalle çevrilerek daha kolay şekilde temizlenmesi sağlanır. Bu uygulama kolay ve acısız bir şekilde yapılmaktadır.
Toplamda 20 adet bulunan süt dişlerinin önemli amacı çocuğun rahatça beslenmesini sağlamaktır. Bununla beraber konuşma öğrenme düzeyinin gelişim aşamaları da süt dişlerinin mevcut oluşu ile yakından ilgilidir.
Yer tutucular vaktinden evvel çekilen veya düşen süt dişlerinin yerini alt bölgeden dolduracak olan daimi dişi koruma amacına sahiptir.
Çocuklarda diş fırçalama ve diş ipi kullanma davranışlarının kazandırılması. Süt dişleri ve kalıcı dişlerin tedavisi ve çürük riski bakımından değerlendirilmesi Çocuğun şekerli öğün yeme alışkanlıklarının azaltması ve gerekli beslenme alışkanlıkları konusunda bilgilendirilmesi Diş hekimi uygun gördüğü taktirde fluorid ve fissür örtücü benzeri koruyucu tedavilerin yapılması
Sizleri Ne Bekliyor?
Gayrettepe diş kliniğinde 14 yıl, alanında ise 16 yıllık tecrübeye sahip Diş Hekimimiz, binlerce hasta tedavisi, eğitimler, seminerler ve sunumlara katılmıştır.
Dt. Özlem Özcan Diş Kliniği tamamen etik çalışan %100 hasta memnuniyeti odaklı bir sağlık kuruluşudur. Hastalarımız en büyük referansımızdır.
Kliniğimiz Metrobüse 5 dk uzaklıkta olan Kliniğimiz Gayrettepe ve Esentepe mahallelerinin sınırı olan Yıldızposta caddesi üzerinde bulunmaktadır.