Periodontal hastalık; diş etlerini ve dişleri etkileyen, dişte enfeksiyon görülmesine sebep olan bir hastalıktır. Genel olarak başlangıç aşamasında, diş etlerinde iltihaplanma görülür. Daha sonra ilerleyerek; diş eti çekilmesine, kemik kaybına ve hatta diş kaybına yol açabilir. Periodontitis olarak da bilinen bu hastalık, iltihaptan etkilenen diş dokularının tahrip olmasına neden olur. Bu yazıda, “Periodontal ne demek ve nasıl önlenebilir?” başlıklarını, kapsamlı bir şekilde inceleyeceğiz.
Periodontal hastalık belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Ancak genellikle herkeste görülen belirli semptomlar bulunmaktadır. Bunlar arasında; şişlik, kanama, diş eti çekilmesi, dişlerde sallanma, diş etlerinde kızarıklık, kötü nefes ve diş aralarında boşluklar vardır. Hastalık, genellikle bakteriyel plak birikimi ve kötü ağız hijyeni sonucunda meydana gelir.
Periodontal hastalığın patogenezi kompleks bir süreçtir. Farklı etkenlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Aşağıda periodontal hastalığın patogeneziyle ilgili ana noktalar bulunmaktadır:
Periodontal hastalık sınıflaması; bakteri plak birikimi, iltihaplanma, bağ dokusu yıkımı ve kemik kaybı gibi aşamaları barındıran bir süreçtir. Ağız sağlığına dikkat ederek ve gerekli tedaviyi alarak bu süreçlerin kontrol altına alınmasını sağlanabilir.
Periodontal apse, diş eti enfeksiyonunun yayılması sonucu oluşan bir iltihaplanma ve apse oluşumudur. Genellikle diş eti iltihabının ilerlemesiyle ortaya çıkar. Diş eti iltihabı (gingivitis) tedavi edilmez veya ihmal edilirse, enfeksiyon diş etlerinin altında yer alan periodontal ceplere yayılabilir. Bakteriler bu ceplerde birikir ve enfeksiyon oluşur. Enfeksiyon ilerledikçe, vücudun bağışıklık sistemi yanıtı nedeniyle iltihaplanma ve apse oluşumu meydana gelir.
Periodontal apse, periodontoloji alanında uzmanlaşmış diş hekimleri tarafında tedavi edilir. Tedavi, biriken iltihap ve cerahat boşaltılarak veya antibiyotiklerle gerçekleşir. Bu, enfeksiyonu kontrol altına almak ve yayılmasını engellemek için yapılır.
Daha ileri vakalarda, apsenin neden olduğu hasarın onarılması için periodontal cerrahi gerekebilir. Bu cerrahi prosedürler arasında periodontal ceplerin temizlenmesi, diş kökü yüzeylerinin düzeltilmesi ve kemik grefti uygulanması yer alabilir.
Periodontal apse tedavisi ihmal edilirse, ileride diş kaybı gibi ciddi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu sebepten dolayı da bu alanda uzman olan bir diş hekimi ile görüşerek tedavi seçenekleriniz hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Periodontal hastalık, farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan ve gelişen bir sağlık sorunudur. Bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olan risk faktörlerini, aşağıdaki maddeler üzerinden görebilirsiniz.
Bu risk faktörlerini dikkate almak, periodontal hastalığı önlemenize yardımcı olabilir. Düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı, hekimi kontrolleri, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek ve sigara tüketimini azaltmak, periodontal hastalık riskini azaltmak için önemlidir. Ayrıca, bu risk faktörlerine yatkınlığı olan bireylerin daha sık diş hekimi kontrolü yapmaları da doğru bir karar olacaktır.
Periodontal tedavi ücreti; tedavinin kapsamına, seans sayısına, hastanın durumuna ve tedaviyi gerçekleştiren diş hekiminin fiyat politikasına bağlı olarak belirlenir. Periodontal tedavi genellikle kişiye özel planlandığı için tedavi ücretleri hastadan hastaya değişebilir.
Tedavinin aşamaları ve süresi, hastanın durumuna ve tedavi planına göre belirlenir. Bu nedenle, periodontal tedavi ücreti hakkında kesin bir fiyat almak için bir diş hekimine başvurmak önemlidir.
Periodontal Hastalık Nasıl Tedavi Edilir?
Periodontal hastalık tedavisi; diş hekimi tarafından yapılan profesyonel diş temizliği, diş eti temizliği ve düzleme işlemleri, antibiyotik tedavisi, cerrahi müdahale veya implant tedavisi gibi yöntemlerle gerçekleştirilir.
Periodontitis Belirtileri Nelerdir?
Periodontitis belirtileri arasında; diş etlerinde kızarıklık, şişlik ve kanama, diş eti çekilmesi, sallanan dişler, kötü nefes, diş etlerinde apse veya püstül oluşumu yer alabilir.
Periodontal Hastalık Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Tedavi edilmeyen periodontal hastalıklar ilerleyerek; diş kaybına, çene kemiğinde hasara, diş etlerinin kalıcı olarak çekilmesine ve genel sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca, periodontal hastalık diğer sağlık sorunlarının riskini artırabilir.