Porselen Diş

Porselen diş, diş yapısının estetik ya da sağlık açısından tedavi edilmesi sebebiyle başvurulan porselen ham maddeli diş kaplama yöntemidir. Zaman ilerledikçe benlik saygınızı olumsuz etkileyebilecek lekeli, eksik veya hasarlı dişlerle yaşamaya devam etmenize gerek bıraktırmayacak diş uygulamalarından bir tanesidir. Dişe kaplama yaptırarak bu sorunlarınızdan kurtulabileceksiniz.
Porselen diş kaplama diş yapısıyla ilgili sorunları çözmek için uygulanır. Dişlerinizde bulunan eksikler veya görüntü açısından hoşnut olmadığınız kusurlu bulduğunuz dişler nedeniyle gülüşünüzü saklamak için ekstra çaba harcamamanız adına, dişlerinizin yüzey kısmındaki üst tabakasına yerleştirilen ve porselen temel malzemesinden oluşan tedavi biçimidir. Böylelikle diş estetiği açısından görünümünüz eskisine nazaran daha iyi bir hal alır.

Işık geçirgenliği sayesinde günümüzde en estetik sonuçları veren bu restorasyonlarla renk değişikliklerini ve dişlerdeki çapraşıklıkları gidermek mümkündür. Porselen diş uygulamasında amaç ilk olarak kişinin yüzüne uyumlu, doğala en yakın, çiğneme ve konuşma işlevlerini en rahat şekilde yerine getirmesini sağlayacak yapay dişler yapmaktır. Porselen diş kaplama, genellikle doğal diş rengindedir.

Diş çimentosu yardımıyla hasarlı dişlerinizin yüzeyine sabitlenerek uygulanır. Böylece altta yatan diş daha güçlü olur. Tam olarak seramik restorasyonlar olarak da bilinirler. Biyo-uyumlulukları, dayanıklılıkları, güçleri ve diğer özellikleri nedeniyle porselen dişler en yaygın kullanılan ve dayanaklı kaplamalardır.Metal altyapılı porselen kaplamalar en ekonomik kaplama çeşidi olduğu için gözde tercihler arasında yer almaktadır.

Sağlıklı ve harika bir gülüşe sahip olmak için diş beyazlatma hizmetimizi inceleyin!

Kimler Porselen Diş Yaptırabilir?

Öncelikle porselen dişin kimlere yapıldığına bakalım:

Herhangi bir nedenden dolayı dişinizi veya dişlerinizi kaybettiyseniz

Kırık, renklenmiş yâda şekil değiştirmiş dişlere sahipseniz,

Ortodonti tedavisi görmek istemiyorsanız

Standart bir diş dolgusu ile tamamlanamayacak genişlikte çürük dişleriniz varsa ve 18 yaşından büyükseniz güvenle porselen diş yaptırabilirsiniz.

Porselen Diş Uygulaması Nasıl Yapılır?

Porselen diş yapımında ilk adım, dişlerin yüzeylerinin derinlemesine bir temizlikten geçmesiyle başlamaktadır. Uygulamayı yapacak olan hekiminiz tedavisi gerçekleşecek dişlerin üstünden ince plak tabakasını aşındırmakla tedaviye başlar. Aşındırılan bu tabaka, hastanın kişisel ihtiyaçlarına ve ne tür bir porselen kaplama yapılacağına göre farklılık göstermektedir. Herhangi ekstra sorunun olmaması durumunda standart olarak alınan tabaka miktarı yaklaşık olarak 0,5 ya da 0,7 milimetre olarak değişmektedir. Bu işlem için dişe anestezi uygulanması gerekmektedir.

İlk aşama tamamlandıktan sonra porselen diş kaplama yapılacak olan dişlerin  ölçüleri alınır ve bu ölçüler alanında uzmanlaşmış laboratuvarlara gönderilerek istenilen renk ve formda porselen diş üretimine başlanır.

İstenen kaplama dişlerin provaları ve bitimi 10 gün kadar sürmektedir. Bu süre zarfında dış tabakası alınmış olan dişlerinize, zarar görmemesi açısından hekiminiz geçici kullanıma uygun basit kaplama dişler uygulayabilir.

Kalıcı porselen dişler diş hekiminizin eline ulaştıktan sonra ise üçüncü aşamaya yani porselen diş kaplamalarının yerlerine yerleştirilmesi aşamasına geçilir. Bu aşamada özel bir yapıştırıcı olan porselen kaplama diş yapıştırıcısı kullanılmaktadır. Dişlere tek tek yerleştirilen porselen kaplamalar, gerek duyulduğu takdirde törpülenmekte, yeniden şekillendirilmekte ve ağız-diş yapınıza en uygun hale getirilmektedir. Bu aşama da tamamlandıktan sonra porselen diş kaplama işleminin sonuna gelinmiş olunur.

Porselen diş kaplama fiyatları, yapılacak olan işlemlerin detayına, hastanın özel durumuna, ihtiyaç ve isteklere göre değişim göstermektedir.

Porselen Diş Çeşitleri:

Genel olarak diş kaplama çeşitleri yapısında kullanılan malzemenin adını almaktadır. Hastanın köprü  yapılacak eksik dişlerinin sayısı ne kadar fazla ise porselen o kadar daha dayanıklı bir alt yapı ile yapılmalıdır. 

Porselen diş çeşitleri şu şekildedir;

  1. Metal altyapılı porselen diş kaplama
  2. Tam seramik empress diş kaplama
  1. Zirkonyum altyapılı porselen diş kaplama
  2. Porselen laminate veneer diş kaplama
  3. Kron kaplama

Metal Altyapılı Porselen Diş Kaplama

Bu yöntemde diş yapısının ölçüsü alınmaktadır ve ölçü alındıktan sonra bu ölçülere uygun metal altyapı oluşturulmaktadır. Hastanın ağzında denenen metal altyapı uyumlu ise diş teknisyeni tarafından metal alt yapı üzerine porselen uygulanarak diş şekli verilir. Daha sonrasında tekrar kontrol edilen kaplama, dişlerin cilalanmasının ardından kullanıma hazır hale gelir.

Tam Seramik Empress Diş Kaplama

Diş seramik kaplama uygulamalarından biridir. Tek diş kaplaması için uygulanan bu teknik, metal altyapılı kaplamadan farklı olarak ön tek dişe uygulanabilir ,estetik olarak son derece başarılıdır. Alt yapısı sıkıştırılmış porselendir. Bilinmesi gereken en büyük sıkıntısı diğer kaplamalar kadar dayanıklı olmamasıdır. Sert darbeler sonucunda kırılma ihtimali yüksektir. Bu sebeple arka dişlerde tercih edilmez.

Zirkonyum Altyapılı Porselen Diş Kaplama

Oldukça farklı ve çok fazla avantajı bulunan bu diş kaplama tekniği daha çok estetik görünüm sağlanması açısından tercih edilmekte ve kullanılmaktadır. Doğal dişe en yakın olan diş kaplama çeşitlerindendir. Diş etinde herhangi bir çekmeye sebep olmaması sayesinde daha çok tercih edilmektedir.

Porselen Laminate Veneer Diş Kaplama

Diğer diş kaplama yöntemleri gibi tam olmayan bu kaplama sadece dişin ön tarafına uygulanmaktadır. Son zamanlarda en çok tercih edilen kaplama tekniklerinden biridir. Dişin görünüş olarak mükemmel olmasını sağlayan Laminate Veneer diş kaplama hastaların sevdiği diş kaplaması olarak dikkat çekmektedir.

Lamine (Yaprak Porselen) dişlerin ön yüzeyleri olan dudak ve yanakla temas eden yüzeylerine yapıştırılan çok ince yapıdaki porselen yaprak seramiklerdir. Genellikle dişler hiç kesilmeden uygulanabildiği gibi dişlerin üzerinden 0,3 mm kadar bir pürüzlendirme yaparak da uygulanabilmektedir.

2022-2023 Yıllarının Porselen Diş Fiyatları

Porselen diş fiyatlarını etkileyen faktörlerin en başında hekimin ve birlikte çalıştığı teknisyenin kullandığı malzeme ve el emeği gelmektedir. Nasıl ki her doktorun yaptığı porselenin görüntüsü estetiği farklı oluyorsa fiyatıda farklılık gösteriyor. En doğru fiyat bilgisi alma yöntemi hekime muayene olarak, beklentiler net olarak anlatılarak yapılan değerlendirme sonucu çıkan fiyat olacaktır. Porselen dişi fabrikadan çıkmış bir ürün gibi düşünüp tek tek hekimlerden fiyat sorarak karar vermek doğru bir yaklaşım değildir.

Porselen diş yapımında kullanılan tüm ürünler diş hekiminde ve teknisyeninde hammadde olarak bulunur, siz yaptırmaya karar verdiğinizde bu ürünler sizin istek ve beklentileriniz doğrultusunda şekillendirilir. Bundan dolayıdır ki her hekimin yaptığı işe ve kullandığı malzemenin kalitesine göre fiyat belirleme özgürlüğü bulunmaktadır. Hekimler arası fiyat farklılığının en temel sebebi bu olmakla birlikte, kliniğin bulunduğu semt ve hekimin popülaritesi de de fiyat politikasında etkili olmaktadır.

Porselen Diş Hakkında Merak Edilenler

1Porselen Diş Nedir?

Porselen diş, porselenden meydana gelen ve diş yüzeyini kaplamak için kullanılan, estetik ya da tedavi amaçlı olarak başvurulan diş kaplama yöntemidir.

2Porselen Diş Çeşitleri Nelerdir?

Porselen diş çeşitleri; metal altyapılı porselen diş, Zirkonyum kaplama porselen diş, Porselen laminate veneer, ram seramik empress porselen diş olarak sayılabilir.

3Porselen Diş Fiyatları Ne Kadardır?

Porselen diş fiyatları, yapılacak olan diş sayısına, ağız ve çene yapısının durumuna ve kullanılacak malzemeye göre farklılık gösterebilmektedir.

4Porselen Diş Yaptıranlar Memnun mu?

Porselen diş yaptıran kişiler genel olarak ekonomik anlamda cüzi bir fiyatta olduğu için ve ömrü yeterli seviyede olduğu için memnundur.

5Kaç Çeşit Porselen Diş Bulunmaktadır?

Kişinin ihtiyaçlarına göre ve hastalığına göre 4 farklı türde porselen diş bulunmaktadır. Bu yöntem türleri ; Porselen laminate veneer, zirkonyum kaplama, metal destekli kaplama ve Full Porselen diş kaplama yöntemleridir.

6Porselen Diş Kalıcı Mı?

Diş bakımlarınızı eksiksiz ve düzenli olarak yapmaya devam ettiğiniz takdirde, porselen diş kaplamanın ömrü 10 ila 20 yıl arası sürmektedir.

7En İyi Diş Kaplama Hangisi?

Diş kaplama türleri ve tedavi süreçleri hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Hangi kaplamanın daha iyi sonuç vereceği kişinin diş yapısına bağlıdır.

Sizleri Ne Bekliyor?

Gayrettepe diş kliniğinde 14 yıl, alanında ise 16 yıllık tecrübeye sahip Diş Hekimimiz, binlerce hasta tedavisi, eğitimler, seminerler ve sunumlara katılmıştır.
Dt. Özlem Özcan Diş Kliniği tamamen etik çalışan %100 hasta memnuniyeti odaklı bir sağlık kuruluşudur. Hastalarımız en büyük referansımızdır.
Kliniğimiz Metrobüse 5 dk uzaklıkta olan Kliniğimiz Gayrettepe ve Esentepe mahallelerinin sınırı olan Yıldızposta caddesi üzerinde bulunmaktadır.

Ağız sağlığı beklemez.
Hemen randevu alın, gülüşlerinize sağlık katın!

5/5 - (18 votes)