Porselen Diş
Porselen diş, diş yapısının estetik ya da sağlık açısından tedavi edilmesi sebebiyle başvurulan porselen ham maddeli diş kaplama yöntemidir. Zaman ilerledikçe benlik saygınızı olumsuz etkileyebilecek lekeli, eksik veya hasarlı dişlerle yaşamaya devam etmenize gerek bıraktırmayacak diş uygulamalarından bir tanesidir. Dişe kaplama yaptırarak bu sorunlarınızdan kurtulabileceksiniz.
Porselen Diş Kaplama Nedir?
Porselen diş kaplama, diş kaplamalarının üretiminde porselenin kullanılmasıyla gerçekleştirilen bir estetik diş tedavi yöntemidir. Porselen, beyazlığını yapımında kullanılan bir maddeden alır ve biyo-uyumlu olarak kabul görür. Bu kaplama yöntemi içeriğinde metal bulunmaz ve toksik maddeler içermez. Porselen köprü diş ise bir veya daha fazla diş eksikliği durumunda kullanılan estetik ve dayanıklı bir restoratif diş tedavisidir. Diş kaplamalarında porselen kullanılması, doğal bir görünüm elde etmeye yardımcı olur. Bilhassa diş kaybı yaşayan veya dişlerinde sararma gibi estetik sorunları yaşayan bireyler tarafından başvurulan bir uygulamadır.
Işık geçirgenliği sayesinde günümüzde en estetik sonuçları veren bu restorasyonlarla renk değişikliklerini ve dişlerdeki çapraşıklıkları gidermek mümkündür. Porselen diş uygulamasında amaç ilk olarak kişinin yüzüne uyumlu, doğala en yakın, çiğneme ve konuşma işlevlerini en rahat şekilde yerine getirmesini sağlayacak yapay dişler yapmaktır. Porselen diş kaplama, genellikle doğal diş rengindedir.
Diş çimentosu yardımıyla hasarlı dişlerinizin yüzeyine sabitlenerek uygulanır. Böylece altta yatan diş daha güçlü olur. Tam olarak seramik restorasyonlar olarak da bilinirler. Biyo-uyumlulukları, dayanıklılıkları, güçleri ve diğer özellikleri nedeniyle porselen dişler en yaygın kullanılan ve dayanaklı kaplamalardır.Metal altyapılı porselen kaplamalar en ekonomik kaplama çeşidi olduğu için gözde tercihler arasında yer almaktadır.
Sağlıklı ve harika bir gülüşe sahip olmak için diş beyazlatma hizmetimizi inceleyin!
Porselen Diş Kaplama Neden Yapılır?
Porselen diş kaplamaları, estetik olarak rahatsızlık sebebiyeti veren hallerin tedavisinde kullanılır. Kırık dişler, diş aralarında fazla boşluk olması, ortalamadan daha küçük dişlerin mevcut olması, beyazlatma işlemiyle düzeltilemeyen ciddi renk değişiklikleri ve sivri veya anormal şekilli dişlerin bulunması bu gerekçeler arasındadır. Porselen diş kaplamaları, bu estetik sorunları çözmek ve hastanın gülümsemesini daha estetik bir forma kavuşturmak için kullanılır. Dişlerin şekil, boyut ve renk olarak eşitlenmesine yardımcı olur ve hastanın gülümsemesini estetik olarak iyileştirir.
Kimler Porselen Diş Yaptırabilir?
Öncelikle porselen dişin kimlere yapıldığına bakalım:
- Herhangi bir nedenden dolayı dişinizi veya dişlerinizi kaybettiyseniz
- Kırık, renklenmiş yâda şekil değiştirmiş dişlere sahipseniz,
- Ortodonti tedavisi görmek istemiyorsanız
- Standart bir diş dolgusu ile tamamlanamayacak genişlikte çürük dişleriniz varsa,
- 18 yaşından büyükseniz güvenle porselen diş yaptırabilirsiniz.
Porselen Diş Uygulaması Nasıl Yapılır?
Porselen diş kaplama işlemi birkaç aşamadan oluşur ve hastanın tedavi sürecinde konforunu sağlamak için belirli öneriler içerir. İşlem sırasında uygulanan anestezi etkisini kaybettikten sonra, hasta normal şekilde yeme ve içmeye geri dönebilir. Ancak kaplamaların yerleştirilmesinden sonra bazı noktalarda sertlik hissedilebilir. Bu sertlikler birkaç gün gibi kısa bir süre içerisinde geçecektir. Sertlik veya çıkıntılar uzun süre devam ederse diş hekimi kaplamaların yeniden törpülenmesinde yardımcı olabilir.
Porselen diş kaplama aşamaları aşağıdaki gibidir:
- Porselen diş yapımında ilk adım, dişlerin yüzeylerinin derinlemesine bir temizlikten geçmesiyle başlamaktadır. Uygulamayı yapacak olan hekiminiz tedavisi gerçekleşecek dişlerin üstünden ince plak tabakasını aşındırmakla tedaviye başlar. Aşındırılan bu tabaka, hastanın kişisel ihtiyaçlarına ve ne tür bir porselen kaplama yapılacağına göre farklılık göstermektedir. Herhangi ekstra sorunun olmaması durumunda standart olarak alınan tabaka miktarı yaklaşık olarak 0,5 ya da 0,7 milimetre olarak değişmektedir. Bu işlem için dişe anestezi uygulanması gerekmektedir.
- İlk aşama tamamlandıktan sonra porselen diş kaplama yapılacak olan dişlerin ölçüleri alınır ve bu ölçüler alanında uzmanlaşmış laboratuvarlara gönderilerek istenilen renk ve formda porselen diş üretimine başlanır.İstenen kaplama dişlerin provaları ve bitimi 10 gün kadar sürmektedir. Bu süre zarfında dış tabakası alınmış olan dişlerinize, zarar görmemesi açısından hekiminiz geçici kullanıma uygun basit kaplama dişler uygulayabilir.
- Kalıcı porselen dişler diş hekiminizin eline ulaştıktan sonra ise üçüncü aşamaya yani porselen diş kaplamalarının yerlerine yerleştirilmesi aşamasına geçilir. Bu aşamada özel bir yapıştırıcı olan porselen kaplama diş yapıştırıcısı kullanılmaktadır. Dişlere tek tek yerleştirilen porselen kaplamalar, gerek duyulduğu takdirde törpülenmekte, yeniden şekillendirilmekte ve ağız-diş yapınıza en uygun hale getirilmektedir. Bu aşama da tamamlandıktan sonra porselen diş kaplama işleminin sonuna gelinmiş olunur.
Porselen Diş Çeşitleri:
Genel olarak diş kaplama çeşitleri yapısında kullanılan malzemenin adını almaktadır. Hastanın köprü yapılacak eksik dişlerinin sayısı ne kadar fazla ise porselen o kadar daha dayanıklı bir alt yapı ile yapılmalıdır.
Porselen diş çeşitleri şu şekildedir;
- Metal altyapılı porselen diş kaplama
- Tam seramik empress diş kaplama
- Zirkonyum altyapılı porselen diş kaplama
- Porselen laminate veneer diş kaplama
- Kron kaplama
Metal Altyapılı Porselen Diş Kaplama
Bu yöntemde diş yapısının ölçüsü alınmaktadır ve ölçü alındıktan sonra bu ölçülere uygun metal altyapı oluşturulmaktadır. Hastanın ağzında denenen metal altyapı uyumlu ise diş teknisyeni tarafından metal alt yapı üzerine porselen uygulanarak diş şekli verilir. Daha sonrasında tekrar kontrol edilen kaplama, dişlerin cilalanmasının ardından kullanıma hazır hale gelir.
Tam Seramik Empress Diş Kaplama
Diş seramik kaplama uygulamalarından biridir. Tek diş kaplaması için uygulanan bu teknik, metal altyapılı kaplamadan farklı olarak ön tek dişe uygulanabilir, estetik olarak son derece başarılıdır. Alt yapısı sıkıştırılmış porselendir. Bilinmesi gereken en büyük sıkıntısı diğer kaplamalar kadar dayanıklı olmamasıdır. Sert darbeler sonucunda kırılma ihtimali yüksektir. Bu sebeple arka dişlerde tercih edilmez.
Zirkonyum Altyapılı Porselen Diş Kaplama
Oldukça farklı ve çok fazla avantajı bulunan bu diş kaplama tekniği daha çok estetik görünüm sağlanması açısından tercih edilmekte ve kullanılmaktadır. Doğal dişe en yakın olan diş kaplama çeşitlerindendir. Diş etinde herhangi bir çekmeye sebep olmaması sayesinde daha çok tercih edilmektedir.
Porselen Laminate Veneer Diş Kaplama
Diğer diş kaplama yöntemleri gibi tam olmayan bu kaplama sadece dişin ön tarafına uygulanmaktadır. Son zamanlarda en çok tercih edilen kaplama tekniklerinden biridir. Dişin görünüş olarak mükemmel olmasını sağlayan Laminate Veneer diş kaplama hastaların sevdiği diş kaplaması olarak dikkat çekmektedir.
Lamine (Yaprak Porselen) dişlerin ön yüzeyleri olan dudak ve yanakla temas eden yüzeylerine yapıştırılan çok ince yapıdaki porselen yaprak seramiklerdir. Genellikle dişler hiç kesilmeden uygulanabildiği gibi dişlerin üzerinden 0,3 mm kadar bir pürüzlendirme yaparak da uygulanabilmektedir.
Porselen Kaplama ile Zirkonyum Kaplama Arasındaki Farklar
Porselen kaplama ile zirkonyum kaplama arasındaki aşağıdaki farklar, hastaların karar verme sürecinde merak ettiği önemli konulardan biridir.
- Porselen kaplamalarda altın veya platin gibi metal materyallerden köprüler kullanılabilir, bu da kaplamanın dayanıklılığını artırır. Zirkonyum kaplamalarda ise metal destek bulunmaz. Zirkonyum, oksijenle birleştirilerek (zirkonya) dayanıklılığı artırılır.
- Porselen kaplamalar tercih edildiğinde dişlerde inceltme işlemi biraz daha fazla yapılabilir. Zirkonyum kaplamalarda da dişe oturması ve sabitlenmesi için aşındırma işlemi yapılması gerekir. Ancak bu miktar porselen kaplamalara göre daha az olabilir.
- Zirkonyum kaplamaların kullanım ömrü daha uzun gibi düşünülebilir. Diş kaplamalarının kullanım ömrü; kullanılan malzemenin kalitesine, hastanın ağız ve diş temizliğine verdiği öneme ve genel sağlık durumuna bağlıdır.
Bu farklar göz önüne alındığında hastaların tercihlerini belirlerken diş hekimlerinin önerilerini ve kendi ihtiyaçlarını dikkate almaları önemlidir. Hem porselen hem de zirkonyum kaplamalar, estetik ve dayanıklılık açısından başarılı sonuçlar sunabilir. Yine de kişisel tercihler ve diş hekiminin önerileri doğrultusunda doğru seçimin yapılması önemlidir.
Porselen Diş Avantajları
Porselen kaplama diş yaptıranlar için sağlanan temel avantajlar şunlardır:
- Leke tutmaz: Zamanla renk değişikliği gösterebilen doğal dişlere kıyasla porselen kaplamalar renklerini korurlar. Bu kaplamalar, lekeleri minimumda tutar ve uzun süre beyaz ve parlak kalabilirler. Hastaların gülümsemelerini daha uzun süre estetik olarak korumalarına yardımcı olur.
- Yapılması kolaydır: Diş çentikleri, lekeler ve boşluklar gibi kusurları kapatmak için daha doğru bir şekilde tasarlanabilir ve uygulanabilir. Bu, hastaların daha kısa sürede ve daha rahat bir şekilde istedikleri estetik sonuca ulaşmalarını sağlar.
- Daha dayanıklıdır: Porselen kaplamalar, ekstra ince ve hafif olmalarına rağmen sağlam ve uzun ömürlüdür. Aşınma, yıpranma, çizilme veya çatlama gibi durumlara karşı dayanıklılıkları yüksektir. Hastaların uzun vadede daha az bakım ve onarım gerektiren bir çözüm elde etmelerini sağlar.
Porselen Diş Uygulaması Ne Kadar Sürer?
Diş porselen kaplama uygulaması ortalama 7-10 gün sürebilir. Bu süre; hastanın mevcut diş durumu, istenen estetik sonuçlar ve tedavinin karmaşıklığına bağlı olarak değişebilir. Porselen kaplamalar sağlam, renkleri bozulmayan ve dayanıklı malzemelerden üretilir. Bu özellikleri sayesinde dişlerin doğal yapısını bozmadan istenen estetik özelliklere (renk, şekil vb.) sahip olunmasını sağlar. Porselen laminalar, dişlerin doğal yapısını korurken istenen estetik sonuçların elde edilmesine olanak tanır. Bu nedenle porselen diş uygulaması hem estetik hem de dayanıklılık açısından ideal bir seçenek olarak kabul edilir.
Tüm Dişlere Porselen Kaplama Yapılabilir Mi?
Tüm dişlere porselen kaplama yapılabilir, fakat her durumda uygun olmayabilir. Porselen kaplama işlemi estetik amaçlarla kullanılsa da bazı durumlarda dişlerin sağlığını korumak veya işlevsel sorunları çözmek için de tercih edilir. Diş hekimi, hastanın diş yapısı, sağlık durumu ve ihtiyaçlarına göre en uygun tedavi seçeneğini belirler. Örneğin, dişlerde aşırı aşınma veya çürük varsa öncelikle bu sorunların tedavi edilmesi gerekebilir ve ardından porselen kaplama uygulanabilir. Dişler arasında yeterli boşluk yoksa veya dişlerde ciddi şekil bozuklukları varsa, önce dişlerin düzeltilmesi için ortodontik tedavi gerekebilir.
Porselen Diş Ömrü Ne Kadardır?
Porselen diş görünümü, gülüş estetiğini iyileştirmek ve diş sağlığını korumak için sıklıkla tercih edilir. Ancak kaplamanın ömrü, kullanılan malzemenin kalitesi ve hastanın ağız ve diş sağlığına gösterdiği özenle yakından ilişkilidir. Zirkonyum diş kaplama, bilgisayar destekli sistemler tarafından yapılır. Üstelik çatlama, kırılma ve oksitlenmeye karşı dirençlidir. Yarı geçirgen yapısı, ışığı geçirerek doğal diş yapısına uyum sağlar. Üretim materyali, yüksek koruma sağlar ve kırılmalara karşı oldukça dayanıklıdır.
Zirkonyum kaplamalarının ömrü, bireyin ağız ve diş sağlığına ne kadar itina gösterdiği ile direkt ilişkili olacaktır. Sağlıklı bir koruma olması halinde kaplamaların ömrü 15 yılı bulmaktadır. Bu bağlamda düzenli kontrollerin yapılması önemlidir. İhtiyaca göre kaplamalar birkaç ayda bir doktor tarafından kontrol edilmeli ve muayene sırasında olası hastalıkların önüne geçilmeli, kaplamaların bakımı yapılmalıdır.
Porselen diş kaplamalarının ömrünü uzatmak için bazı önerilere dikkat etmek önemlidir. Bu öneriler arasında sert objeleri (kalem, buz, tırnaklar) çiğnememek, sert gıdaları çiğnerken arka dişlerinizi kullanmaya dikkat etmek ve ön dişlerinizi yumuşak gıdaları çiğnemek için kullanmak yer alır. Ayrıca diş sıkma veya gıcırdatma sorunu varsa retainer kullanılması önerilir. Spor yaparken de ağız koruyucusu kullanılması, porselen diş kaplamalarının korunmasına yardımcı olur. Bu önlemler, kaplamaların uzun ömürlü olmasını sağlar ve hastanın gülüş estetiğini korur.
Porselen Diş Kaplama Sonrası Bakım
Porselen diş kaplama işlemi sonrasında hastanın normal beslenme alışkanlıklarına geri dönmesi mümkündür. İşlem sonrasında bazı yerlerde bir sertlik olabilir. Gayet normal bir durumdur. Bu sertliklerin birkaç gün içinde geçeceği belirtilmelidir. Bir hafta gibi bir süre sonrasında hala hastayı rahatsız eden sertlik hissi varsa diş hekimine başvurulması önerilir. Diş hekimi gerekli gördüğü takdirde yeniden bir törpüleme yaparak hastanın rahatlamasını sağlayabilir.
Kalem, gözlük sapı ısırma veya tırnak yeme gibi alışkanlıklar terk edilmelidir. Bu alışkanlıklar kaplamalara zarar verebilir. Sert gıdaların çiğnenmesi için arka dişler kullanılmalıdır. Ön dişler yalnızca yumuşak gıdaları çiğnemek için kullanılmalıdır. Diş gıcırdatma veya diş sıkma gibi alışkanlıklar varsa tedavi edilmelidir. Sporla uğraşan kişilerin ağız koruyucusu kullanmaları önerilir.
Diş Kaplamanın Dezavantajları Var Mı?
Porselen kaplama tedavisi, diğer diş tedavi yöntemlerine kıyasla daha hassas ve deneyim gerektiren bir süreçtir. Ayrıca maliyeti diğer tedavilere göre daha yüksek olduğundan bazı kişiler için maddi olarak daha zorlayıcı olabilir. Nadiren de olsa porselen laminaların dişten ayrılması veya düşmesi gibi sorunlar yaşanabilir. Bu durumlar hekim hatası veya yapıştırma işleminin yeterince iyi yapılmamasından kaynaklanır ve bu durumda porselen laminalar tekrar bonding ile yapıştırılabilir. Bu nedenlerden dolayı porselen kaplama tedavisinin bazı dezavantajları bulunmaktadır.
Porselen Kaplama Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Porselen kaplama tedavisi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Düzenli diş ve diş eti bakımı yapın.
- Aşırı sert gıdalardan kaçının.
- Diş sıkma ya da gıcırdatma gibi alışkanlıklara karşı önlem alın.
- Periyodik kontroller için diş hekiminizi ziyaret edin.
- Spor yaparken ağız koruyucu kullanın.
Tüm bu tedbirler, porselen kaplamaların uzun ömürlü olmasını sağlar ve diş sağlığını korur.
Porselen Diş Renkleri Zamanla Sararır Mı?
Porselen diş renkleri sararmazlar. Dişlerin dış yüzeyindeki plakanın aşındırılmadığı sürece renk değişimi geçirmeleri zordur. Porselen dişlerin yapıldığı malzemeye bağlı olarak kullanımlarında farklılıklar olabilir. Ayrıca kaplama diş renkleri seçenekleri hastanın durumuna göre belirlenir. Dolayısıyla, düzenli diş bakımı ve plak birikiminin önlenmesiyle birlikte porselen dişlerin renginde değişim yaşanması nadir görülür.
Kaplama diş fiyatları hakkında detaylı bilgi almak isterseniz Dr. Özlem Özcan sayfamız üzerinden bizimle iletişime geçebilir ve dilerseniz randevu da oluşturabilirsiniz.
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
Porselen diş fiyatlarını etkileyen faktörlerin en başında hekimin ve birlikte çalıştığı teknisyenin kullandığı malzeme ve el emeği gelmektedir. Nasıl ki her doktorun yaptığı porselenin görüntüsü estetiği farklı oluyorsa fiyatıda farklılık gösteriyor. En doğru fiyat bilgisi için diş hekimi ile iletişime geçtikten sonra muayene olarak, beklentiler net olarak anlatılarak yapılan değerlendirme sonucu çıkan fiyat olacaktır. Porselen dişi fabrikadan çıkmış bir ürün gibi düşünüp tek tek hekimlerden fiyat sorarak karar vermek doğru bir yaklaşım değildir.
Porselen diş yapımında kullanılan tüm ürünler diş hekiminde ve teknisyeninde hammadde olarak bulunur, siz yaptırmaya karar verdiğinizde bu ürünler sizin istek ve beklentileriniz doğrultusunda şekillendirilir. Bundan dolayıdır ki her hekimin yaptığı işe ve kullandığı malzemenin kalitesine göre fiyat belirleme özgürlüğü bulunmaktadır. Hekimler arası fiyat farklılığının en temel sebebi bu olmakla birlikte, kliniğin bulunduğu semt ve hekimin popülaritesi de de fiyat politikasında etkili olmaktadır.
Porselen Diş Hakkında Merak Edilenler
Porselen diş, porselenden meydana gelen ve diş yüzeyini kaplamak için kullanılan, estetik ya da tedavi amaçlı olarak başvurulan diş kaplama yöntemidir.
Porselen diş çeşitleri; metal altyapılı porselen diş, Zirkonyum kaplama porselen diş, Porselen laminate veneer, ram seramik empress porselen diş olarak sayılabilir.
Porselen diş fiyatları, yapılacak olan diş sayısına, ağız ve çene yapısının durumuna ve kullanılacak malzemeye göre farklılık gösterebilmektedir.
Porselen diş yaptıran kişiler genel olarak ekonomik anlamda cüzi bir fiyatta olduğu için ve ömrü yeterli seviyede olduğu için memnundur.
Kişinin ihtiyaçlarına göre ve hastalığına göre 4 farklı türde porselen diş bulunmaktadır. Bu yöntem türleri ; Porselen laminate veneer, zirkonyum kaplama, metal destekli kaplama ve Full Porselen diş kaplama yöntemleridir.
Diş bakımlarınızı eksiksiz ve düzenli olarak yapmaya devam ettiğiniz takdirde, porselen diş kaplamanın ömrü 10 ila 20 yıl arası sürmektedir.
Diş kaplama türleri ve tedavi süreçleri hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Hangi kaplamanın daha iyi sonuç vereceği kişinin diş yapısına bağlıdır.
Sizleri Ne Bekliyor?
Gayrettepe diş kliniğinde 14 yıl, alanında ise 16 yıllık tecrübeye sahip Diş Hekimimiz, binlerce hasta tedavisi, eğitimler, seminerler ve sunumlara katılmıştır.
Dt. Özlem Özcan Diş Kliniği tamamen etik çalışan %100 hasta memnuniyeti odaklı bir sağlık kuruluşudur. Hastalarımız en büyük referansımızdır.
Kliniğimiz Metrobüse 5 dk uzaklıkta olan Kliniğimiz Gayrettepe ve Esentepe mahallelerinin sınırı olan Yıldızposta caddesi üzerinde bulunmaktadır.