Zirkonyum Diş Kaplama

Zirkonyum diş kaplama, zirkonyum malzemesi yardımıyla dişin etrafına yapılan kaplama işlemine denir. Zirkonyum kaplama dişlerin doğal görünmesini, güçlenmesini ve aşınmaya karşı dirençli olmasını sağlar. Bu yazımızda zirkonyum kaplama nedir ve diş kaplama nasıl yapılıyor bundan bahsedeceğiz.

Zirkonyum Diş

Zirkonyum diş; Klasik kuron köprü dediğimiz dişe yapıştırılan protezlerde, öncelikle porselene destek olacak ve darbelere karşı kırılmasını engelleyecek bir metal destek yapılır ve üzerine porselen işlenir. Zirkonyum ile yapılan kuron veya köprü protezde bu metal alt yapının yerine beyaz renkli ve direnci metal kadar olmasa da oldukça yüksek dirençli olan zirkonyum alaşımı kullanılmaktadır. İşte bu alt yapıda metal yerine zirkonyum alaşım kullanılan dişlere zirkonyum diş denilmektedir. Zirkonyum kuron oldukça dayanıklı bir alaşım olduğu için ön bölge yanı sıra arka bölge kuron köprülerde de kullanılmaktadır. Sürekli gelişen teknolojisi sayesinde son yıllarda çok geniş bir kullanım alanına kavuşmuştur.
Zirkonyum diş kaplama ve diş yaptırmak için ve diş beyazlatma işlemi için İstanbulda bulunan diş hekimliğimizden hizmet alabilirsiniz.

Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Zirkonyum diş kaplaması metal destekli kaplama gibi dişin tüm yüzeyini örtmektedir. Bu sebeple öncelikle klasik kaplamada olduğu gibi diş anestezi altında tüm yüzlerinden belli oranda küçültülür.

Ağız içi hazırlığı bittikten sonra ölçü ve gerekli tüm kayıtlar alınarak bilgisayar sistemine aktarılır.

Bilgisayar sistemine aktarılan bu kayıtlara göre blok şeklindeki zirkonyumlar 3 boyutlu makinelerde hazırlanır.

Dişe uyumu prova ile kontrol edilen zirkonyum alt yapıda bir problem yok ise bir sonraki aşama olan porselen yapımına geçilir.

Porselen tabakalar halinde zirkonyum alt yapının üzerine işlenir.

Ağızda porselen ilede prova yapılır ve cila ile zirkonyum destekli porselen diş hazırlığı bitmiş olur, kalıcı olarak dişe yapıştırıldıktan sonra rahatlıkla yeme içme işlemi gerçekleştirilebilir.

Zirkonyum Diş Hangi Durumlarda Tercih Edilmektedir?

Zirkonyum diş hem estetiğin hemde dayanıklılığın gerekli olduğu durumlarda kullanılır. Bu sebeple ön bölge dişlerinde diş eksikliği var ise tam seramik kuron veya laminate veneer yerine zirkonyum kaplama tercih edilir. Zirkonyum kaplama yaptıranlar genellikle ön dişlerde ki diş eksikliği sebebiyle ön diş kaplama yaptırmaktadır. Arka bölge köprülerde kaplama veya çok uzun olmayan köprülerde de zirkonyum diş kullanılabilmektedir. Ayrıca estetiğin önemli olduğu bölgelerde ve implant üstü protezlerde de zirkonyum diş yaptırma rahatlıkla tercih edilebilmekte. Zirkonyum dişin hangi durumlarda tercih edildiğini sıralarsak eğer;

• Estetik amacıyla tercih edilmektedir.

• Diş beyazlatma işleminden yeteri verim alınamadıysa tercih edilebilir.

• Şekil ve duruş bozuklukları olan dişlerde tercih edilebilir.

• Gülüş tasarımı yaptırmak isteyen kişiler tercih edebilir.

• Koyu renkli dişlere sahip olan kişiler zirkonyum diş kaplama tedavisini tercih edebilir.

Zirkonyum Diş Kaplama Uygulanış Adımları

İlk olarak dişler, kaplama işlemi için uygun boyuta getirilir.

Dişler uygun boyuta getirildikten sonra kaplamalar için ölçü alınır.

Dişe uygun renkte olan zirkonyum kaplamalar oluşturulur.

Son olarak yapıştırma işlemi yapılır ve kendi dişlerinizden farksız zirkonyum kaplamalara sahip olursunuz.

Zirkonyum Nedir? Hangi Durumlarda Zirkonyum Tercih Edilmemektedir ?

Zirkonyum günümüzde neredeyse bir çok yerde kullanılmaktadır. Fakat çok uzun gövdeli köprülerde kırılma ihtimali olduğu unutulmamalıdır. Ön bölgelerde kişinin tüm dişleri mevcut ise ve estetik amaçlı bir gülüş tasarımı yapılıyorsa zirkonyum diş modelleri arasından dişin durumuna göre daha estetik olan lamine veneer veya tam seramik kuronlar tercih edilmelidir. Zirkonyum ön bölgede dişlerin eksik olduğu durumlarda veya hastanın kapanış ve çiğneme alışkanlıklarına bağlı olarak laminate ve tam seramik protezleri kullanmasının dayanıklılık anlamında (kırılma ihtimali) sorun olacağı düşünülen durumlarda zirkon kaplama diş tercih edilir.

Zirkonyum Kaplama Diş Avantajları Nelerdir?

Işık geçirgenliği doğal dişe yakın olduğundan oldukça estetik ve doğal görünür.

Doku dostu bir materyal olduğu için diş eti morluklarına ve iritasyonlarına sebep olmaz.

Doku dostu olması sebebiyle diş eti problemi bulunan hastalarda, diş eti tedavisi yapıldıktan sonra uygulanacak protezlerin zirkonyum destekli yapılması tedavinin uzun ömürlü olmasını sağlamakta.

Beyaz renkte olduğu için metal destekli porselenlerde zamanla oluşan diş dişeti birleşim yerindeki gri görünüm oluşmaz.

Oldukça dirençli bir yapıya sahiptir, bu özelliği ön ve arka bölgede güvenle kullanılmasını sağlar.

Isı geçirgenliği çok az olduğundan dişte hassasiyete sebep olmaz.

Metal destekli protezlere göre daha hafif olduğundan yapıştırıldığı zaman ağırlık hissi oluşmaz.

Metal destekli porselenlerde zaman zaman oluşan metalik tat zirkonyum alt yapılı porselenlerde oluşmaz.

Zirkonyum diş renkleri, estetik bir görünüm katar.

Zirkonyum Diş Kaplama Dezavantajları Nelerdir?

Zirkonyumun diş hekimliğinde ilk kullanılmaya başlandığı yıllarda dezavantaj olarak sayılabilecek durumlar, teknolojisinin çok hızla gelişmesi sonucu ortadan kalkmıştır. Buna rağmen dişe kaplama yaptırmak çoğu kişinin tereddüt etmesine sebep olmuştur. ” Kaplama diş iyi midir” “Zirkonyum zararlı mı” gibi sorular işlem öncesi çok kez sorulmaktadır. Zirkonyum diş kaplama zararları ve zirkonyum kaplama dezavantajları aslında yok denecek kadar azdır. Zirkonyum kaplama, çok uzun köprülerde kullanımı kırılma ihtimali bulunması dışında tek dezavantaj olarak sayılabilecek şey maliyetinin metal destekli porselenlere göre daha yüksek olmasıdır. Bununla birlikte kaplama dişin ömrü değişiklik göstermektedir. Zirkonyum kaplama fiyatı hakkında bilgi almak için aşağıda ki tabloyu inceleyebilirsiniz.

Zirkonyum Diş Kaplama Fiyatları

Zirkonyum Kaplama Çeşidi Zirkonyum Kaplama Diş Fiyatları

Zirkonyum Kaplama
Porselen Veneer (Lamine)
E-Max (Tam Seramik Kaplama)

Güncel fiyat bilgileri için lütfen bizimle iletişime geçip bilgi alın.

Diş Beyazlatma Tıkla Whatsapp ile Bilgi Al

Zirkonyum Diş Tercih Oranı

Zirkonyum tedavisi hem dayanıklılık hem de estetik ve doku dostu olması sebebiyle birçok bölgede kuron veya köprü yapımında kullanılmaktadır. Tercih oranı hasta memnuniyeti ile orantılı olarak artmaktadır. Yaptıran kişilerin olumlu geri dönüşleri ve çevresine tavsiye ediyor olmaları her geçen gün protezlerini değiştirmesi gereken veya diş kayıpları neticesinde ilk defa sabit protez yaptıracak olanları zirkonyum destekli diş protezine yönlendirmekte. Hekim tarafında da zirkonyum dişin tercih oranı çok artmakta. Bunda en büyük etken hastaya istenilen estetiği sağlamadaki başarısı ve aynı şekilde doku dostu olmasının diş eti uyumu açısından sağladığı başarının hekimde oluşturduğu mesleki tatmindir. Hem hekim hem de hasta açısından giderek artan tercih oranı ile günümüzde klasik metal destekli porselen protezlerin yerini büyük oranda zirkonyum destekli porselen protezler almaktadır.

Kuron köprü protezi tedavimize dair detayların yer aldığı sayfamızı da ziyaret etmeyi unutmayın!

Zirkonyum Kaplama Hakkında Merak Edilenler

1Zirkonyum Diş Nedir?

Zirkonyum diş; dişlerin güçlendirilmesi ve kaplanması için kullanılan bir tedavi yönetimidir. Zirkonyum malzemesi kullanılarak diş yüzeylerine yapılan bir diş kaplama işlemidir. Aynı zamanda taç veya kron olarak da bilinir.

2Zirkonyum Diş Fiyatları Ne Kadardır?

Zirkonyum diş fiyatları yapılacak olan kaplama bölgesine ve tercih edilen kaliteye göre değişiklik göstermektedir. Kesin bir fiyat almak için diş hekimimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

3Zirkon Kaplama Kimler Tarafından Yaptırılabilir?

Zirkon diş yaptırma işlemleri, protez kullanan, kuron köprü tedavisi uygulanmış olan bireyler tarafından tercih yaptırılabilir.

4Zirkonyum Diş Kaplaması Düşer mi?

Özel yapıştırıcı madde içeriği sayesinde doğal dişe sabitlenen zirkonyum kaplama, dişten düşme, yerinden oynama gibi durumlara sebep olmaz. Tıpkı doğal dişiniz gibi rahatlıkla kullanabilirsiniz.

5Zirkonyum Diş Kaplama Sağlıklı mıdır?

Zirkonyum diş zararlı değildir. Zirkonyum kaplamaların diş eti uyumu ve biyolojik uyumu doğal dişe en yakın olan kaplama çeşitlerindendir.

6Zirkonyum Diş Yeniden Beyazlatılır mı?

Tabi ki beyazlatılır. Takıldığı gün itibarı ile doktorunuzun tavsiyesine uyduğunuz zaman herhangi bir sararma olması mümkün değildir. Fakat herhangi bir sararma durumunda ise klinik ortamında kısa ve öz bir biçimde yeniden beyazlatılması mümkündür.

7Zirkonyum Diş Kaplamanın Ömrü Ne Kadardır?

Diş hekimlerinizin kontrollerine uyarsanız ve iyi bir ağız bakımınız varsa zirkonyum diş kaplamanızı daha uzun ömürlü kullanmanız mümkündür. Bu kriterlere uyan kişiler kaplama dişlerini bir ömür kullanabilirler.

8Zirkonyum Diş Kaplama Zararları Nelerdir?

Uzun diş aralıklarında kullanımı uygun olmaz. Yani hastanın eksik sayısının yan yana veya çok sayıda mevcut olduğunda. Metal destekli diş kaplamalarına kıyasla fiyatı daha fazladır.

9Zirkonyum Diş Kaplama Avantajları Nelerdir?

Basit bir biçimde şekil alabilirler ve beyaz renge kolayca dönüştürülebilirler. Doğal görüntüleri sebebiyle ana dişlere en çok benzer olan yapay dişlerdir. İçerikleri metal değildir. Ağız bakımınızı dikkatli yaptığınız taktirde uzun ömürlüdürler. Sıcak ve soğuğa karşı oldukça dirençlidirler.

Sizleri Ne Bekliyor?

Gayrettepe diş kliniğinde 14 yıl, alanında ise 16 yıllık tecrübeye sahip Diş Hekimimiz, binlerce hasta tedavisi, eğitimler, seminerler ve sunumlara katılmıştır.
Dt. Özlem Özcan Diş Kliniği tamamen etik çalışan %100 hasta memnuniyeti odaklı bir sağlık kuruluşudur. Hastalarımız en büyük referansımızdır.
Kliniğimiz Metrobüse 5 dk uzaklıkta olan Kliniğimiz Gayrettepe ve Esentepe mahallelerinin sınırı olan Yıldızposta caddesi üzerinde bulunmaktadır.

Ağız sağlığı beklemez.
Hemen randevu alın, gülüşlerinize sağlık katın!

5/5 - (39 votes)